logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie i naprawa zasilacza ATX Gentle model GS-350ATX

bzikk 01 Paź 2006 08:25 4700 4
REKLAMA
  • #1 3073740
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Specjaliści z tej dziedziny odpowiedzcie mi na proste pytanie. Właśnie naprawiałem zasilacz ATX i po odpaleniu zauważyłem że oryginalnie wiatrak chłodzący jest zamontowany w ten sposób że zabiera ciepłe powietrze z środka zasilacza. Natomiast mam inny zasilacz w którym wiatrak wdmuchuje powietrze z zewnątrz do środka zasilacza. Moim zdaniem w tym pierwszym opisywanym jest sztuka a uszkodzone były elki napuchnięte powylewane i być może dlatego że było brak chłodzenia. Czy producent celowo zamontował w taki sposób wiatrak chłodzący???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3073780
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    I taki i taki montaż wentylatora jest poprawny:))) Dawniej większość zasilaczy wyciagała powierze z obudowy komputera ponieważ większość elementów kompa było chłodzonych pasywnie. W tej chwili większośc elementów kompa posiada mniejszy lub większy wiatraczek, do tego często gęsto obudowa jest "podziurawiona" jak sito i ma parę wiatraczków więc tak naprawdę nie ma większego znaczenia czy zasilacz wdmuchuje czy wyciąga powietrze. Co do napuchniętych elek, jest to normalne zjawisko zwłaszcza w sprzęcie "made in miska ryżu" ze względu na upakowanie elementów i stosowanie niestety kondensatorów z niższej półki ( czytaj: na niższe tem pracy )
  • REKLAMA
  • #3 3073804
    bzikk
    Poziom 32  
    Dzięki śliczne odpowiedź jest wyczerpująca ;)
  • REKLAMA
  • #4 3073818
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Witam!
    Jako że zasilacz tej firmy Gentle model GS-350ATX jeszcze nie naprawiałem, ale nie przypominam sobie bym kiedykolwiek spotkał się z zasilaczem który był oryginalnie otwierany przeze mnie by wentylator był inaczej zamontowany niż wyciągając powietrze na zewnątrz (jeden wentylator w zasilaczu) !

Natomiast skoro masz go Gentle model GS-350ATX na warsztacie po naprawie to skorzystam i poproszę Byś pokrótce opisał ten zasilacz !
    Jakie elementy konkretnie są w nim schowane (strona pierwotna i wtórna)i na jakich układach (fotki również byłyby wskazane) .

:arrow: Opisanie usterki w tym zasilaczu jaką usunąłeś również by się przydała na potomnych ... :idea:

Czy to taki zasilacz jak zamieszczona fotka?

Pozdrawiam Brać lutującą!
  • #5 3073973
    bzikk
    Poziom 32  
    A więc tak pierwotna strona przetwornicy zbudowana jest na
    Q8- 2SC5353, Q2- KSE13009, Q1- KSE13009.
    Wtórna strona przetwornicy zbudowana jest na
    D33- STPR16-20CT, D32- STPS30-45CW, D31- STPS20-45CT,
    PULSE-WIDTH-MODULATION CONTROL CIRCUITS- TL494CN,
    PC POWER SUPPLY SUPERVISORS- TP3510P.
    Naprawa polegała na wymianie elektrolitów po wtórnej stronie przetwornicy.
    Kliknij by powiększyć !
    Dziękuję w imieniu swoim i innych :idea: :D
    TONI_2003
REKLAMA