logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór najlepszego formatu filmu: rm, mpg czy wmv?

commanded 01 Paź 2006 18:16 31921 22
REKLAMA
  • #1 3075533
    commanded
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Jaki jest najlepszy format wedlug was: rm, mpg czy wmv?
  • REKLAMA
  • #2 3075572
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Zależy do czego, co oczekujesz od niego.
  • REKLAMA
  • #3 3076045
    commanded
    Poziom 11  
    Stawiam na jakosc. Pominal bym mpg (troche sie przycina) i postawie na rm lub wmv.
  • #4 3076119
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    To zależy jaki masz komputer.
    Jeżeli mpg się przycina to pozostałe dwa formaty są bardziej skompresowane i będzie większa szanasa że będą siębardziej przycinać.
    Format rm w porównaniu do wmv potrzebuje mocniejszy procesor ale wydaje mi się że rm daje obraz mniej zniekształcony kompresją niż wmv.
  • #5 3076148
    commanded
    Poziom 11  
    arnoldk_20 napisał:
    Jeżeli mpg się przycina to pozostałe dwa formaty są bardziej skompresowane i będzie większa szanasa że będą siębardziej przycinać.
    Format rm w porównaniu do wmv potrzebuje mocniejszy procesor ale wydaje mi się że rm daje obraz mniej zniekształcony kompresją niż wmv.

Sprawdzalem na innym kompie jak chodzi na formacie mpg i tez sie cielo. Byl tez widoczny efekt tzw puzli... A propo wmv i rm to chodza rewelacyjnie.
    ... i chyba wybiore rm
  • #6 3076715
    forever3
    Poziom 11  
    Witam

poczytaj sobie o x264. Aby przyzwoicie gralo, podobno dobrze miec procesor minimum 1 GHz, ze względu na wysoki poziom kompresji. osobiście nie widziałem filmu w tej postaci, ale ludzie chwala go sobie. Format staje sie wg. mnie powoli coraz bardziej popularny

pozrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3076728
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    commanded napisał:
    arnoldk_20 napisał:

Sprawdzalem na innym kompie jak chodzi na formacie mpg i tez sie cielo. Byl tez widoczny efekt tzw puzli... A propo wmv i rm to chodza rewelacyjnie.
    ... i chyba wybiore rm

To nie sa puzle tylko makrobloki (16x16 pix). A dzieje sie tak jak za mocno jest przykompresowany material. Dyskusja ktory format jest lepszy nie ma sensu dopoki pytajacy nie okresji ile miejsca jest w stanie przeznaczyc na film i jaka ma byc jego jakosc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3076839
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    forever3 napisał:
    Witam

poczytaj sobie o x264. Aby przyzwoicie gralo, podobno dobrze miec procesor minimum 1 GHz, ze względu na wysoki poziom kompresji. osobiście nie widziałem filmu w tej postaci, ale ludzie chwala go sobie. Format staje sie wg. mnie powoli coraz bardziej popularny

pozrawiam

Spotkałem się z filmem w takim formacie.
    Był problem że niektóre playerki odtwarzały taki filmik spowalniając tempo (1 sekunda filmu była odtwarzana w Windows Media Player w ciągu chyba 3 sekund) jedynie Media Player Classic odtwarzał normalnie.
  • #9 3077150
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Wybierzesz co zechcesz,ale i tak będzie to uzależnione od możliwości Twojego kompa.Nawet nie napisałeś co tam masz w środku.I co tak wogule chcesz potem z tym zrobić.Określ konkretnie o co Ci chodzi, bo jak na razie zadałeś pytanie i sam sobie na nie odpowiadasz.Nikt nie wie do jakich celów ma być wykorzystany ten format...
  • #10 3077544
    oggie
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Polecam RMVB. Do zupelnie plynnego oddtwarzania filmów tego formatu wystarcza komp 1 GHz, 128 MB RAM i karta graficzna (nawet zintegrowana) 4MB (testowane również na kartach PCI). Do kompresji do tego formatu dobrze jest użyć Real Media Producer, dużo ustawień, w miarę intuicyjny interfejs. Film po kompresji z CD 700 MB ma wielkość ok. 350 MB, właściwie niezauwazalna jest utrata jakości, tak dźwięku jak i video w porównaniu do oryginału.

Pozdrawiam
    Piotr
  • #11 3078515
    commanded
    Poziom 11  
    Mam film w 3 formatach i chce wybrac najlepszy...
  • #12 3079009
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    co wy gadacie, nie rozumiem czegos takiego, praktycznie nie jest zauwazalna strata jakosci:/

kup sobie okulary, moze miedzy formatem mgp2 a mpg4 tez niej niezauwazalna? jezeli tak twierdzisz proponuje film z szybkimi scenami, i dlugosci ponad 2h ciekawe co mowiesz naprawde:/
  • #13 3080981
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6568
    Zależy czy MPG to MPEG-2 czy MPEG-1, jeśli 2 i plik zajmuje koło 4GB to będzie zdecydowanie najlepszy, bo to wskazuje na jakość DVD. WMV to udoskonalony DivX 3 a RVMB to coś pochodznego x264, ale przy zbliżonej do DivX jakości ma blisko 3x lepszą kompresję.

MPEG-2 w jakości DVD oferuje zdecydowanie najwyższą jakość ale kosztem dużego rozmiaru pliku a przy tym wymaga najmniej mocy obliczeniowej do odtwarzania.
  • #14 3094662
    commanded
    Poziom 11  
    mam do wyboru film w 3 formatach: Windows Media, Quick Time MPG, Real Media. Ktory jest najlepszy?
  • #15 3094709
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Nie da sie jednoznacznie tego określić. Przeczyaj poprzednie odpowiedzi i udziel potrzebnych informacji.
  • #16 3094875
    commanded
    Poziom 11  
    mam do wyboru tez jakosc: 128, 384, 768 Kbps
  • #17 3095132
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    commanded napisał:
    mam do wyboru tez jakosc: 128, 384, 768 Kbps

To jest video czy audio ?
  • #18 3095169
    commanded
    Poziom 11  
    to jest video.
  • #19 3095356
    Jose11
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    To rzeczywiście ta dyskusja miała sens.
  • #20 3097273
    commanded
    Poziom 11  
    Nikt nie rozwial jeszcze mojej watpliwosci...
    mam do wyboru film w 3 formatach: Windows Media, Quick Time MPG, Real Media i jakosciach: 128, 384, 768 Kbps. Co bedzie najlepsze?
  • #21 3097367
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    commanded napisał:
    Nikt nie rozwial jeszcze mojej watpliwosci...
    mam do wyboru film w 3 formatach: Windows Media, Quick Time MPG, Real Media

Po pierwsze Windows Media, Quick Time MPG, Real Media to nie są formaty filmów tylko odtwarzacze.
    commanded napisał:
    i jakosciach: 128, 384, 768 Kbps. Co bedzie najlepsze?

Po drugie im większy bitrate tym mniejsza strata indormacji (czyli jakość filmu będzie lepsza na 768Kbps niż 128).
  • #22 3097611
    commanded
    Poziom 11  
    To jaki format bedzie najlepszy: wmv, mpg, rm ?
  • #23 3097621
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Jakościowo mpg.
    Pod względem kompresji rm.
    Chyba najgorzej wychodzi wmv pod względem jakości (ale to jest moja opinia)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wybór najlepszego formatu filmu między rm, mpg a wmv zależy od wielu czynników, takich jak jakość, kompresja, moc obliczeniowa komputera oraz przeznaczenie pliku. Format MPG (MPEG-1 lub MPEG-2) oferuje najwyższą jakość, szczególnie MPEG-2 w jakości DVD, ale generuje duże pliki i wymaga najmniej mocy do odtwarzania. RM (Real Media) cechuje się lepszą kompresją niż DivX i jest polecany do płynnego odtwarzania na komputerach z procesorem około 1 GHz, oferując przy tym niewielką utratę jakości. WMV (Windows Media Video) jest mniej wydajny pod względem jakości w porównaniu do RM i MPG, choć jest popularny i szeroko wspierany. Problemy z płynnością odtwarzania mogą wynikać z niedostosowania sprzętu do formatu lub zbyt wysokiej kompresji, co powoduje artefakty takie jak makrobloki. Wybór formatu powinien uwzględniać dostępne zasoby sprzętowe, oczekiwaną jakość oraz rozmiar pliku. Bitrate ma kluczowe znaczenie dla jakości obrazu – wyższy bitrate (np. 768 Kbps) zapewnia lepszą jakość niż niższe wartości (128 Kbps). W dyskusji podkreślono, że Windows Media, Quick Time i Real Media to raczej odtwarzacze niż formaty, a właściwe formaty to WMV, MPG i RM. Do kompresji RM polecany jest Real Media Producer.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA