logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6680 NieWłączaSięReagujeNaŁadowarke, Problem z Flashem

01 Paź 2006 20:10 2198 12
  • #1 3075945
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 3076020
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 233
    Cytat:
    To jest w 100% wina softu bo padl sam z siebie

no bardzo ciekawa teoria.
  • #3 3076118
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3076682
    Leono
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    przyczyn moze byc wiele, przynajmniej tyle ile elementow smd na plycie ;) musisz podjac podstawowe kroki i samemu sprawdzic na dobrym boxie czy da sie ja flashowac, jezeli nie to mozna podgrzac plytke itd...
  • #5 3079398
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3079683
    Leono
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Flashowac sie nie moze? A co za blad wywala? Pakujesz dobry soft? Podgrzac plyte znaczy ustawic HA na 350 stopni C, wsadzic plyte w spirytus lub IPA, wyciagnac i grzac grzalka po calym laminacie a glownie tam gdzie elementy smd, tylko uwazaj zeby nie grzac za dlugo elementow zalanych klejem bo tego juz nie zrobisz jak kulki wystrzela gdy wytworzy sie cisnienie.
  • #7 3081252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 3081657
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    czytajac te posty juz wiem jak powstał film: teoria haosu :D zanies telefon do jakiegos SERWISU, a nie komisu gsm. niech chlopaki wrzuca go pod jaf-a lub mt-boxa. po takim podlaczeniu mozna choc troche zlokalizowac usterke. niech sprawdza chlopaki czy nie ma zwarcia na PA, bo ten twoj elektronik musi byc fachowcem od pralek, skoro pzreszkoda byly ekrany. mikropekniecia na plucie od telefonu mozesz zlokalizowac, ale tylko te widoczne, niewidoczne zobaczysz tylko pod mikroskopem.
    skoro telefonik padł Ci sam, moze to byc soft, choc moze to byc tez cpu lub niestety cale zasilanie. ale bardzo bardzo trudno wywnioskowac cos z takiego opisu. Tak czy inaczej powodzonka!

ps. uważaj komu dajesz ten telefon, bo czasem pozornie tańszy koszt naprawy moze zaowocowac trwałym, nienaprawialnym uszkodzeniem telefonu.
    lepiej wydac pare groszy wiecej i miec wszystko pod kontrolą, niz oddac telefon do "magicznego" serwisu w ktorym wymienia co tylko sie da, ale... na uszkodzone.
  • #9 3081941
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3211014
    KanG
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Siema
    Ja mam problem po flashowaniu, typowy white screen, flashowalem progrme phoenix. Po wlaczeniu telefonu i podlaczeniu pod usb wykrywa sterowniki BB5 ADL LOADER. Z tego wnioskuje ze tel nie jest kompletnie matrwy. Czy da sie jeszcze go jakos uratowac kablem DKU-2?? Ile moze wynosic koszt takiej naprawy w jakims serwisie gsm?
    A moze jest ktos z Łodzi z boxem , chetny do pomocy :P

Z gory dziekuje za odp

Pozdro
  • #11 3312332
    pandragon1984
    Poziom 14  
    w takich przypadkach nalezy wymienic TAHVO i po krzyku telefon sie wtedy bedzie flashowal bez zadnych problemow i zacznie ladowac nie ma co ciac flasha bo to nie kalibracja EM w tym momencie sie zwalila
  • #12 3332349
    zawartek
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Witam, widzę że mamy podobne problemy. Moja nokia tak samo poleżała po czym nie dała się już naładować. O dziwo wstawienie nowej naładowanej bateri pozwoliło na uruchomienie fona, ale do czasu. Po podłączeniu do ładowarki wskaźnik pokazywał ładowanie aż do momentu aż "siadła bateria" Nie wiem dlaczego pokazuje że ładuje a tym czasem rozładowuje baterię??? Czy to mozże być wina softu. Zrobiłem upgrate po USB ale nic się nie zmieniło ????? Jakieś sugestie pomysły ????
  • #13 3334939
    pandragon1984
    Poziom 14  
    kalibracja EM jesli sie zkalibroje i nadal bedzie to samo to tak jak pisalem wyzej tahvo

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 6680 nie włącza się i nie reaguje na oryginalną ładowarkę, jednak po wymianie baterii na podróbkę słychać sygnał rozpoczęcia ładowania. Telefon przestał działać samoczynnie, bez śladów uszkodzeń mechanicznych czy zalania. Próby flashowania za pomocą Phoenix nie powiodły się, ponieważ brak jest opcji "dead phone" w oprogramowaniu. Po podłączeniu do boxa telefon łączy się, ale nie można go zflashować. Sugerowano podgrzewanie płyty głównej (350°C, zanurzenie w spirytusie lub IPA) w celu naprawy połączeń SMD, jednak wymaga to ostrożności. Po przelutowaniu płyty przez elektronika pojawiły się informacje o uszkodzonych ekranach, co może wymagać ich wymiany; pytano o kompatybilność z ekranami z modeli 6600. Wskazano, że problem może leżeć w uszkodzeniu softu, CPU lub układu zasilania. Zalecane jest oddanie telefonu do profesjonalnego serwisu z boxem JAF lub MT-Box w celu diagnostyki i naprawy. W przypadku problemów z flashowaniem i białym ekranem, możliwa jest naprawa kablem DKU-2. Wymiana układu TAHVO może rozwiązać problem z ładowaniem i flashowaniem, gdyż uszkodzenie tego elementu powoduje brak kalibracji EM i problemy z zasilaniem. Kalibracja EM jest również zalecana jako krok diagnostyczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA