logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6680 nie działa po flashowaniu - jak naprawić?

dn666 26 Gru 2006 20:01 2207 11
REKLAMA
  • #1 3372212
    dn666
    Poziom 13  
    Hej!!
    Mam taki problem, otóz flashowałem nokię 6680 n-boxem bez adaptera vpp ze scrackowaną podstawką HWK. Problem w tym, że po flashu padł mi telefon, nie uruchamia się, box jej nie czyta, komunikuje się z boxem tylko podczas polecenia flashowania. Nie działa ani normal mode, ani local mode, ani test mode. Prawdopodobnie to dlatego, że soft, który wgrałem był niższy od tego w telefonie. Chociaż nie jestem tego pewien, bo nie sprawdzałem przed wgraniem. Wgrałem najnowszy soft i ciągle to samo. Jak sądzicie co się stało, czy to kwestia software, bo w nokii powiedzieli mi, że to nie soft, teraz u nich leży telefon ale określiłem koszt naprawy w przedziale 0-200zł. A wiadomo Nokia się bardzo ceni, gdyż wlutowanie switcha to u nich koszt 100zł, więc obawiam się, że jak tu mamy doczynienia z kwestią hardware to koszt naprawy będzie wyższy. W takim wypadku zapłacę koszt diagnostyki i oddadzą mi telefon, tu pojawia się pytanie co dalej? Jak sądzicie co się mogło uszkodzić i czy warto brać się za naprawę??
  • REKLAMA
  • #2 3372273
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Nic z hw napewno Ci się nie uszkodziło. Przeflashuj JAFem albo MT-Boxem i wstanie napewno.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #3 3373489
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    Takie kwiatki to nawet BB5 reaper i DCU-2 z zestawu stawia, podślij do mnie za 150zł Ci zrobie będę nawet tańszy od serwisu nokii ;) Bo jak im powiedzialeś od 0-200 to wierz mi że zapłacisz 200zł :D ew. mega zniżke Ci zrobią i za 180zł ktoś Ci telefon przeflashuje, temat z martwymi nokiami po zaniżeniu SW jest znany odkąd tylko wyszły.
  • REKLAMA
  • #4 3373589
    Gryfis
    Poziom 18  
    a ja sie tu podepne do tego tematu. mam nokie 6280 i padla po sofcie na najwyzsza wersje jafem po dku wczesniej byla wersja softu 3.81 a ja chciale4m miec 5.92 co tu robic obiawy: nie uruchamia się, box jej nie czyta, komunikuje się z boxem tylko podczas polecenia flashowania. Nie działa ani normal mode, ani local mode, ani test mode.
  • #5 3373664
    superbeny666
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    dn666 z crackowana podstawka?? tzn masz triala wlozonego, czy uzywasz HWK killera?? jesli masz hwk killer to podobno dziala on tylko dobrze z wersja ufs 3.10 a wyzsza ubija BB5,

P.S jak cinekk proponuje za 150 to ja postawie ja za 149 :) hehe
    pozdrawiam
  • #6 3375140
    nc22
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    hehe tia jak dlamnie i z własnego doswiadczenia flashowanie pod tornado czy pod n-boxem konczy sie ne za dobze . JAk np. nokia n73 po flashu tornado z orginalnym hwk smiga ale galeria lipa a po flashu pod j.a.f(em) i mt-boxem wszystko ladnie ;]
  • REKLAMA
  • #9 3521694
    gauka
    Poziom 11  
    niemam ale moge zmajstrowac no problemo tylko chemacik
    ?/
  • #10 3522304
    martinez2014
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    albo napisz do mnie mam całą 6680 na sprzedaż za 250zl ją wystawiłem na allegro jako uszkodzoną pod nickiem gabi1330... ładna piękna żadnej ryski...
  • #11 3522464
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    haha boxa sam zrobisz:D
    to jak chlopaki sie targują to ja zrobie za 148,90 :D
  • #12 3563448
    dn666
    Poziom 13  
    Problem generalnie rozwiązany. Przynajmniej wiem, że nie opłaca się flashować boxami z platformy ufs-3. Telefon leży w Nokii i nie kwapią się, żeby go naprawić.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6680, który przestał się uruchamiać po flashowaniu za pomocą N-Boxa bez adaptera VPP i z użyciem crackowanej podstawki HWK. Telefon nie reaguje na normal mode, local mode ani test mode, a box komunikuje się z nim tylko podczas próby flashowania. Prawdopodobną przyczyną jest wgranie starszej wersji oprogramowania niż oryginalna, co jest znanym problemem w modelach BB5. Użytkownicy sugerują ponowne flashowanie za pomocą narzędzi JAF lub MT-Box, które lepiej radzą sobie z tymi modelami. Wskazano, że flashowanie boxami z platformy UFS-3 może powodować uszkodzenia softu w BB5. Koszty serwisowe w autoryzowanym serwisie Nokia są wysokie, zwłaszcza jeśli konieczne jest wlutowanie switcha. Alternatywnie oferowane są usługi flashowania prywatnie w niższych cenach. Dyskusja porusza także problem kompatybilności crackowanych podstawek HWK i ich wpływu na proces flashowania. Ostatecznie autor potwierdza, że problem nie został rozwiązany samodzielnie i telefon pozostaje w serwisie Nokia bez szybkiej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA