logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat o przekroczeniu pamięci w BASCOM AVR przy użyciu USB-ISP Programmer

siewnik 01 Paź 2006 20:20 2459 12
REKLAMA
  • #1 3075985
    siewnik
    Poziom 15  
    Ocena: 122
    witam

the HW stack, SW stack and frame space may not exceed the chip memory

czy wiecie o co chodzi chce programowac za pomoca USB-ISP Programmer alewyskakuje cagle taki komunikat i nic nie moge zrobic
    za pomoc z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3076209
    Nerwus
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Komunikat mowi o tym ze soft ktory probujesz wgrac moze byc nie poprawny dla procesora ktory masz. Krotko mowiac nie wykryl ci programator procesora. Jakiego fizycznie programatora uzywasz i jaki procek programujesz troszke wiecej szczegolow. W razie czego pisz to pomoge.
  • #3 3076333
    siewnik
    Poziom 15  
    heh to juz hcyba wiem o co chodzi, mam laptopa ktory ma tylko porty usb chce kupic USB-ISP prog aby moc na lapitoku zaczac programowac attiny2313 i przed kupnem programatora chcialem na sucho sprawdzic czy w BAscomie mozna ustawic na USB programmer i jak wybralem taka opcje to ten komunikat wyskoczyl procka tez nie moglem wybrac... tak wiec jak piszesz....pewnie jak kupie ten programator i zainstaluje go to pewnie ten problem zniknie (mam taka nadzieje)........dzieki za pomoc...jak kupie i bede mial problemy to sie odezwe :-)

Dodano po 10 [minuty]:

tylko dziwi mnie to ze jak wybieram USB programer na stacjonarnym kompie to nie wyskakuje taki komunikat.... i tez nic nie jest podlaczone
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3076414
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    prawdopodobnie niewybrałeś jakiego chipa używasz w opcjach lub wybrany chip ma mniej pamięci ram jak sumaryczna HW stacy SW stack i frame

jeśli chcesz urzywać tylko programatora a programy piszesz gdzie indziej, lub wcale ich nie piszesz a tylko wgrywasz gotowe hexy to ustaw w options chip atmega128 lub jakiśinny z durza pamięcią ram

te opcje są urzywane tylko podczas kompilowania programów więc do programatora nic nie zmienią.

jeśli piszesz w bascomie to zmień w opcjach jakiego chipa masz

pozdrawiam
  • #5 3076489
    siewnik
    Poziom 15  
    oglnie jest tak, mam na laptopie dopiero co zainstalowanego bascoma avr nie mam jeszcze wybranego uC jakiego chce programowac i nie mam programatora wybranegojakiego cce uzywac i tak..... na poczatek chce wybrac uC i wybieram attiny 2313 nacskam ok i wyskakuje ze "there is no default printer currentry selectef" wiec zamykam to okno i ide se wybrac programatora jakiego chce uzywac i wybieram USB-ISP programer i wyskakuje ze " the hw stack, sw stac and frame space may not esceed the chip memory" ni i nic nie moge zrobic jak nie wybiore chipu to i nie ustawe programatora i na odwrot.... wszystko robie na sucho bo jeszcze nie mam tego USB programatra..... chce sprawdzic przed kupnemgo czy to wogle ma sens bo jak ni bedzie dzialal i bedzie to samo co teraz to wole uniknac wydatku

Post był raportowany.

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • #6 3076516
    hunterhouse
    Poziom 26  
    "there is no default printer currentry selectef" - zainstaluj jaką kolwiek drukarkę, ja jak nie miałem drukarki to instalowałem "Typowa drukarka a jako port wybierałem FILE" i wtedy ten błąd zniknie. wtedy będziesz mógł wybrać i zapiosać urzywany uP np attiny2313. a wtedy będziesz mógł wybrać programator. i powinno działać jeśli programator współpracuje z bascomem.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3076595
    hunterhouse
    Poziom 26  
    dokładnie, bascom bez drukarki głupieje :P. wchodzisz do panelu sterowania drukarki i faxy i tam szukasz dodaj drukarkę, potem typowa tylko tekst i jako port wybierasz file.

pozdrawiam
  • #9 3076618
    siewnik
    Poziom 15  
    to zes mi pojechal hehe faktycznie tera juz bascom nie marudzi.... wielkie dziki..... bo myslalem ze to bedzie problem z tym programatorem USB-ISP hehe jeszcze raz dzieki
  • #10 3076632
    Nerwus
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Takie objawiy w bascomie jak piszesz sa typowe bez uprzedniej konfiguracji. Zrobilem maly tescik na swoim i tez mam tak na poczatku. Ja korzystam z prostego stk. Ale dopoki go nie wybiore to bascom taki mi krzyczy rowniez jak tobie. Po zainstalowaniu sterow na usb-isp nie bedziesz mial problemow. Ale osobiscie polecam ci jtagice cena podobna a bardziej uzyteczny.
  • #11 3076643
    siewnik
    Poziom 15  
    ja na stacjonarnym tez uzywam prostego prog na stk200 i all bylo ok... dlatego sie zdziwilem ze mi taki komunilat wyskoczyl....a co do tego jtagice? gdzie go moge kupic?

Dodano po 5 [minuty]:

dzieki wam za pomoc ....pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu "the HW stack, SW stack and frame space may not exceed the chip memory" pojawiającego się w BASCOM AVR podczas próby konfiguracji programatora USB-ISP bez fizycznego podłączenia urządzenia i bez wybranego mikrokontrolera. Komunikat oznacza, że wybrany mikrokontroler nie został poprawnie ustawiony lub jego pamięć RAM jest mniejsza niż suma wymagań stosów i ramki. Dodatkowo pojawia się błąd "there is no default printer currently selected", który wynika z braku zainstalowanej drukarki w systemie – rozwiązaniem jest dodanie wirtualnej drukarki typu "Typowa drukarka" z portem FILE. Po poprawnym wyborze mikrokontrolera (np. attiny2313) i zainstalowaniu sterowników programatora USB-ISP problem zniknie. Zaleca się również rozważenie użycia programatora JTAGICE (klon dostępny na Allegro), który jest bardziej funkcjonalny i w podobnej cenie co USB-ISP. Wskazano, że BASCOM wymaga poprawnej konfiguracji mikrokontrolera i programatora, a bez fizycznego programatora niektóre opcje mogą generować błędy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA