logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR910 USB: Błąd komunikacji z BASCOM po zmianach w układzie

23 Maj 2007 16:33 3449 7
REKLAMA
  • #1 3913713
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4028924
    piotrret
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Też parę dni temu byłem na etapie testowania tego układu i doszedłem do następujących wniosków.
    Układ działał poprawnie tylko z softem AVRprog z pakietu AVRstudio.
    Do pracy z bascomem w ustawieniach programatora wybrałem External i podałem ścieżkę dostępu do AVRprog.exe - działało jak należy. Na stronie było napisane, że układ działa również z softem AVROSP - przetestowałem i efekt był podobny do twojego, można było przeprowadzić tylko jedną operację zapisu lub odczytu, a później układ się zawieszał. Po odłączeniu od usb i ponownym podłączeniu znów pozwalał na jedna operację i tak cały czas - dałem spokój z tym softem. Ponieważ bardzo podobny układ był na stronie http://www.fischl.de/usbasp/ i nie wymagał zbyt dużych zmian w połączeniach elementów również go przetestowałem.
    Działa tylko z Avrdude, ale za to jest naprawdę szybki. Atmega8 programował się za pomocą AVRprog i poprzedniego układu ok. 10s, a teraz ten czas nie przekracza 2s. Również działa z Bascomem przy konfiguracji programatora jako external i z podaniem ścieżki dostępu.
    Co do zostawiania pinu RESET w powietrzu to czasami zauważyłem, że wprowadza to pewne zakłócenia w przacy procka po włączeniu zasilania. Według mnie najbezpieczniej podłączyć do +Uz przez 10k i dodatkowo do masy dać 100nF.
  • REKLAMA
  • #3 4029275
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 4031387
    piotrret
    Poziom 13  
    Owszem, Avrdude można uruchomić w oknie dosowym i ręcznie wpisywać komendy. Co do Bascoma to znalazłem gdzieś w necie (może to było nawet na tym forum) taki opis:

1. Klikamy w bascomie : "Options" -> "Programmer"
    2. Potem w polu "programmer" wybieramy "extrenal programmer"
    3. Potem w czesci "other" w polu program wybieramy scieżkę do "avrdude"
    4. Potem w czesci "other" w polu "parameter" wpisujemy : "avrdude" -p t2313 -c usbasp -P lpt1 -U flash:w:"{FILE}":a -U flash:v:"{FILE}":a –e

! ! ! Oczywiście zamiast t2313 wpisujemy nazwe procesora ktory chcemy programowac ! ! !

Polecam również nakładkę graficzną na Avrdude, np. avrdude-gui lub jeszcze lepsza jest AVR8_Burn_O_Mat. Działa to wszystko razem naprawdę fajnie i jest to zarąbiście szybki programator.
    Właśnie jestem na etapie projektowania płytki do tego programatora, bo na razie to w pająku wszystko chodzi i strach dotykać bo się może rozlecieć.
  • #5 4038931
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 4039442
    piotrret
    Poziom 13  
    A co takiego fantastycznego jest w menu programatora w Bascomie ?
    Wszystko można wpisać tak jak Ci podałem przykład w poprzednim poście.
    Ja też przez wiele lat korzystałem z Bascoma+programator STK... podłączany przez port LPT. Ostatnio jednak uwalił mi się port LPT na płycie głównej - płyta po gwarancji więc nie warto było naprawiać. Zakupiłem kartę z LPT+COM na PCI, ale szczerze mówiąc nie działało to zbyt dobrze.
    Często pojawiały się błędy podczas zapisu i strasznie wolno to wszystko chodziło. Od czasu gdy zrobiłem sobie programator na USB to zniknęły wszystkie problemy. Również te związane z brakiem LPT i COM w nowszym sprzęcie. O prędkości zapisu już pisałem poprzednio. Ponieważ AVR-y można programować w układzie więc każdą modyfikację, którą wprowadzasz na etapie pisania programu możesz natychmiast wysłać do procka i sprawdzić jak to działa. Nazwa pliku *.hex na tym etapie prac raczej się nie zmienia, więc na upartego jak nie chcesz korzystać z nakładek graficznych, które na marginesie są całkiem fajne zwłaszcza AVR8_burn_O_mat, to możesz sobie odpalić w tle okienko dosowe i tylko kursorem powtarzać ostatnio wysłaną komendę, potem ENTER i za 2sek. masz procka zaprogramowanego.
    Nie mam zamiaru na siłę nikogo przekonywać o wyższości programatora USB+AVRdude nad innymi rozwiązaniami, ale biorąc pod uwagę prostotę układu myślę, że na prawdę warto spróbować.
  • REKLAMA
  • #7 4041327
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 4041515
    piotrret
    Poziom 13  
    Dlatego polecałem nakładkę graficzną

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora AVR910 USB z projektu dostępnego na stronie pinokio3000.narod.ru, który po wprowadzeniu modyfikacji w układzie (brak diody VL3, rezystorów R7, R8, R9 oraz kondensatora C6, podłączenie AVCC bezpośrednio do VCC, niepodłączona końcówka Reset) został wykryty przez system i przypisany do portu COM, lecz BASCOM zgłasza błąd komunikacji i nie rozpoznaje programatora. Układ działa poprawnie z oprogramowaniem AVRprog z pakietu AVRstudio, natomiast z BASCOM-em wymaga ustawienia programatora jako "External" i wskazania ścieżki do AVRprog.exe. Próby użycia oprogramowania AVROSP kończą się zawieszaniem po jednej operacji. Alternatywnie testowano programator USBasp z projektu fischl.de, który działa szybko i stabilnie z Avrdude oraz BASCOM-em przy konfiguracji jako programator zewnętrzny. Avrdude można uruchamiać z poziomu BASCOM-a, wpisując odpowiednie parametry, co umożliwia programowanie mikrokontrolerów, choć niektórym użytkownikom zależy na pełnej integracji programowania w menu BASCOM-a dla wygody, zwłaszcza w zakresie ustawiania fuse bitów i uniknięcia błędów przy ręcznym wpisywaniu komend. Wskazane są również graficzne nakładki na Avrdude, takie jak avrdude-gui czy AVR8_Burn_O_Mat, które ułatwiają obsługę i konfigurację programatora USBasp. Programatory USB eliminują problemy z portami LPT i COM w nowoczesnych komputerach oraz znacząco przyspieszają proces programowania mikrokontrolerów AVR.
REKLAMA