logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BASCOM nieprawidłowo wgrywa program przez USBASP - różnice w pamięci flash

slawko_k 22 Sty 2010 13:56 4821 19
REKLAMA
  • #1 7573677
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 238
    Witam
    Od niedawna bascom ma w obsłudze usbasp.
    Usbasp miałem już od dawna ale dopiero dziś próbowałem odpalić pod bascomem i zonk.
    Program się niby wgrywa ale w pamięci jest coś innego. wystrczy odczytać flash (odczytuje prawidłowo) i porównać - zawartości są inne.
    programator jest sprawny bo programemem avrdude oraz khazama wszystko jest ok.
    czyżby kolejny bug w bascomie??
    wygląda że Mark ma chyba jakiś problem z obsługą urządzeń zewnętrznych bo stk200w XP też z dobrze nie działa wyrzucając ch chwile hasła difference at ....

czy wie ktoś jak rozwiązać problem usbasp?
  • REKLAMA
  • #2 7574069
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7575728
    slawko_k
    Poziom 35  
    Nie mam problemów z zasilaniem. inne programy działają.
    zainstalowałem demo 1.11.9.8 i przy próbie programowania jest błąd divison by zero. szukałem w necie i inni też mają problemy z tymi programatorami pod bascomem mimo że z innych programów da się bez problemu wgrywać
  • REKLAMA
  • #4 7577921
    adambehnke
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Także miałem spore problemy z tym programatorem i nowym Bascomem. Programowanie nie dość że jest powolne i niby przebiega do końca ale mikrokontroler nie zawsze jest poprawnie zaprogramowany.Tzn programuje i dochodzi do końca ale po uruchomieniu zaprogramowanego układu okazuje się że wcale nie jest zaktualizowany nowym Hex-em.
    I nie mam żadnych problemów ani z połączeniami ani z zasilaniem.
    Mając dość tych problemów zainstalowałem i używam teraz programu Khazama .

KhazamaAVRProgrammer
  • #5 7578915
    slawko_k
    Poziom 35  
    khazama mam o czym na początku napisałem.
    i z czystym sumieniem mogę go polecić. ma automatyczny reload pliku przed programowaniem.
  • #6 11745156
    oster7
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Aby nie zakładać nowego tematu napiszę tu.
    Może mi ktoś pomóc bo nie wiem jak skonfigurować USBASP w BascomAVR ver.1.11.9.8 windows XP [w w7 też próbowałem]
    ...

Po prostu po ustawiam w opcjach programator USBASP i i Clock Freg. 750 KHz i po włożeniu procka [ATTINY2313 i AT90s2313] mam takie okno
    Nie rozpoznaje procka i nic nie mogę zrobic.
    Poczytałem pokrewne tematy ale nic nie znalazłem
  • #7 11745250
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    oster7 napisał:
    ....Nie rozpoznaje procka i nic nie mogę zrobić.

Nie rozpoznaje, bo nie wydałeś takiego polecenia. Poproś żeby to zrobił, a być może spełni Twoje życzenie :D
  • #8 11745407
    oster7
    Poziom 15  
    zumek napisał:
    oster7 napisał:
    ....Nie rozpoznaje procka i nic nie mogę zrobić.

Nie rozpoznaje, bo nie wydałeś takiego polecenia. Poproś żeby to zrobił, a być może spełni Twoje życzenie :D

Szefie ... qrde napisz jak - gdzie kliknąć bom juz dość stary aż wstyd pisać ile a w te 'klocki' bawię się raz, dwa razy w roku i to takim programatorkiem pod LPT . Ten kupiłem niedawno i nie bardzo mogę sobie z nim dac rady :cry:
  • REKLAMA
  • #9 11745416
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    Ściągnij nowszą wersję Bascoma DEMO 2.x.x.x nie powinno być problemu z USBasp.
    Pierwsze wersje Bascoma AVR z USBasp miały problemy z tym programatorem.
    Pozdrawiam. Stefan
  • #10 11745444
    oster7
    Poziom 15  
    Mam 2.0.7.5 ale to samo - nie umiem to odpalić itd - na tym USBASP - na moim starym programatorze LPT wszystko jest ok !

Próbowalem raz jeszcze i jak klikam na identyfikuj to dostaję komunikat "Detected Micro does not match the selected MICRO attiny2313
  • #11 11746488
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2819
    oster7 napisał:
    Mam 2.0.7.5 ale to samo - nie umiem to odpalić itd - na tym USBASP - na moim starym programatorze LPT wszystko jest ok !

Próbowalem raz jeszcze i jak klikam na identyfikuj to dostaję komunikat "Detected Micro does not match the selected MICRO attiny2313

No to zastosuj się do tego i ustaw właściwy.
  • #12 11746548
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    2.0.7.5 ma czasem pewne problemy - zaktualizuj
  • #13 11748154
    oster7
    Poziom 15  
    Freddy napisał:
    oster7 napisał:

No to zastosuj się do tego i ustaw właściwy.

Nie rozumiem - mam procek ATTINY2313 i taki wybrałem w zakładce 'Chip' czyli 'attiny2313.dat' to źle wybrałem ?
  • #14 11748430
    slawko_k
    Poziom 35  
    Cytat:
    Detected Micro does not match the selected MICRO attiny2313

To oznacza że wcale procka nie widzi.
    Ja mam kilka usbasp i zawsze jakieś problemy są.
    Sprawdź na początek zworke fast bo na fast nowego procka z oscylatorem 1MHz raczej nie zaprogramujesz
  • REKLAMA
  • #15 11748681
    oster7
    Poziom 15  
    slawko_k napisał:
    Cytat:
    Detected Micro does not match the selected MICRO attiny2313

To oznacza że wcale procka nie widzi.
    Ja mam kilka usbasp i zawsze jakieś problemy są.
    Sprawdź na początek zworkę fast bo na fast nowego procka z oscylatorem 1MHz raczej nie zaprogramujesz

Ja rozumie ten komunikat ze znalazł micro ale nie pasuje do wybranego attiny2313.
    Na USBASP nie mam takiej zworki - zworka jest tylko do napięć 3.3/5 V
    Jest miejsce na jakąś zworkę JP3 ale brak goldpinów

Obrazki do postów dodajemy, w/g instrukcji umieszczonej na forum - poprawiłem.
    [zumek]
  • #16 11748735
    slawko_k
    Poziom 35  
    http://www.fischl.de/usbasp/
    tu masz schemat
    slow jest pomiedzy nóżką 25 i masą.
    sprawdź czy to ją masz. jesli tak to załóż zworkę lub zewrzyj czymś i spróbuj
  • #17 11748926
    adambehnke
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Chłopie z taką pomocą jakiej koledzy ci udzielają to poczekasz do wielkanocy aż programator ruszy.
    Sprawdź na początek w managerze urządzeń czy w ogóle wykryło Ci ten programator. Jeśli tak to odpal Bascoma wybierz zakładkę programowania , sprawdź czy wykrywa procka tym niebieskim znakiem zapytania , jesli tak to zapodaj sobie ręcznie plik bin z twoim programem żółta ikona katalogu u góry) i najzwyczajniej zaprogramuj.
    Jeśli nie działa to znaczy że coś połączeniami albo sterownikami programatora.
    Ewentualnie zmniejsz w ustawieniach prędkość na 93.75 KHz. Bo miewałem na niektórych prockach problemy z większymi prędkościami.

Po drugie sprawdź w zakładkach procek 2313def.dat
    Pozdrowienia w nowym roku

Moderowany przez Dzimi:

Post raportowany. Proszę o stonowanie postów. W przeciwnym razie udzielę "urlopu" od pisania na forum. Regulamin pkt.3.1.9.

• #18 11748972
    oster7
    Poziom 15  
    slawko_k napisał:
    http://www.fischl.de/usbasp/
    tu masz schemat
    slow jest pomiedzy nóżką 25 i masą.
    sprawdź czy to ją masz. jesli tak to załóż zworkę lub zewrzyj czymś i spróbuj

Jest podpięta nóżka 25 - jutro wlutuję tam jumpera i spróbuję.
    THX

Dodano po 4 [minuty]:

adambehnke napisał:
    Chłopie z taką pomocą jakiej koledzy ci udzielają to poczekasz do wielkanocy aż programator ruszy.
    Sprawdź na początek w managerze urządzeń czy w ogóle wykryło Ci ten programator. Jeśli tak to odpal Bascoma wybierz zakładkę programowania , sprawdź czy wykrywa procka tym niebieskim znakiem zapytania , jesli tak to zapodaj sobie ręcznie plik bin z twoim programem żółta ikona katalogu u góry) i najzwyczajniej zaprogramuj.
    Jeśli nie działa to znaczy że coś połączeniami albo sterownikami programatora.
    Ewentualnie zmniejsz w ustawieniach prędkość na 93.75 KHz. Bo miewałem na niektórych prockach problemy z większymi prędkościami.

Pozdrowienia w nowym roku

Kolego jakby mi nie wykrywał probramatora to bym to napisał - zresztą na screenie powyżej jest "USBASP Programmer set" no to chyba jasne.

Jutro pobawię się zmniejszaniem szybkości.
  • #19 11749247
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2819
    adambehnke napisał:

Najlepiej ustawić "Auto"
    Cytat:

2313.def dotyczy kolego AT902313, a nie ATTiny2313.
  • #20 11752251
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z programowaniem mikrokontrolerów za pomocą programatora USBASP w środowisku BASCOM. Mimo że programowanie wydaje się przebiegać poprawnie, zawartość pamięci flash różni się od oczekiwań. Problemy obejmują błędy, takie jak "division by zero" oraz nieprawidłowe rozpoznawanie mikrokontrolerów (np. ATTINY2313). Użytkownicy sugerują, że starsze wersje BASCOM mogą mieć problemy z obsługą USBASP, a niektórzy zalecają przejście na program Khazama, który działa lepiej. Wskazówki dotyczące konfiguracji obejmują sprawdzenie zworki fast oraz ustawienie odpowiedniej prędkości programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA