logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beznadziejny problem - pliki .avi oraz explorer.exe

xray007 02 Paź 2006 20:24 3967 17
REKLAMA
  • #1 3079219
    xray007
    Poziom 14  
    Od dzisiaj mam pewien beznadziejny problem i stalo sie to zupelnie naglem bo naprawde nie mam pojecia co jest tego powodem... kiedy tylko wchodze do katalogu z jakims plikiem .avi pojawiaja mi sie nastepujace komunikaty (zalaczniki) i naprawde nie mam pojecia o co tu chodzi :-( W czym moze byc problem?

POZDRAWIAM i zgory dziekuje za rady
    Załączniki:
    • Beznadziejny problem - pliki .avi oraz explorer.exe blad2.JPG (20.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Beznadziejny problem - pliki .avi oraz explorer.exe blad1.JPG (15.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3079226
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Chyba zapomniałeś wysłać załączniki :D :D :D
  • #4 3079268
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 671
    Spróbuj wyłączyć automatyczny podgląd plików AVI przy pomocy małego sprytnego programiku

Windows XP AVI Fix

albo nie masz kodeka avi ,albo też masz uszkodzony plik i tyle.
    ktoś radził aby otworzyć programem virtual dub i zapisać jeszcze raz jako avi
  • #5 3079269
    xray007
    Poziom 14  
    Niestety to nie to :-( Moze to cos podpowie... kiedy wchodze do folderu z plikami .avi nie sa wyswietlane zadne miniaturki ani nic tylko takie znaczki jak dla nieznanego pliku (zalacznik)
    Załączniki:
    • Beznadziejny problem - pliki .avi oraz explorer.exe plik.JPG (2.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3079282
    xray007
    Poziom 14  
    jannaszek: programik nic nie pomogl :-( Nadal kiedy wchodze do folderu z .avi explorer mi sie wiesza eh Podac Ci cos co byloby pomocne jeszcze?
  • #7 3079288
    hubert7
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Miałem to samo, masz na 99% złe kodeki, prawdopodobnie zainstalowałeś kodeki dla win9x, dzieje się tak tylko z niektórymi plikami avi, odinstaluj stare kodeki i zainstaluj najnowszwe wersje, najlepiej nie z jakiejś mega paczki, tylko każdy pokolei.
  • REKLAMA
  • #8 3079297
    xray007
    Poziom 14  
    hubert7: ale jak odinstalowac wszystkie kodeki? Instalowalem je przez LiveUpdate w AllPlayer?
  • REKLAMA
  • #9 3079304
    jannaszek
    Poziom 39  
    kliknij na właściwości tego pliku co tam opisane
    może kliknij prawym i otwórz przy pomocy innego programu ,niewiem jakie masz power dvd,sub edit ,all player
    stawiam jednak na uszkodzony plik
  • #10 3079313
    xray007
    Poziom 14  
    jannaszek: to nie mozliwe abym mial uszkodzony plik bo mam tak ze wszystkimi plikami .avi
  • #11 3079320
    hubert7
    Poziom 12  
    Zobacz do panelu sterowania, dodaj/usuń programy, u mnie wystarczyło odinstalować kodeki div-x, oraz xvid.
  • #12 3079325
    xray007
    Poziom 14  
    hubert7 ale ja niestety nie mam tam zadnych kodekow :-( AllPlayer jakos je zainstalowal ale nie mam pojecia jak to odinstalowac...
  • #13 3079334
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Start->Uruchom->REGSVR32 /U SHMEDIA.DLL
  • #14 3079336
    jannaszek
    Poziom 39  
    zainstaluj na tą kupę co masz ,ffdshow ,w konfiguracji zaznacz okienko z avi.
    wczoraj to robiłem nie odinstalowując ace mega pack i inne -więc zasada nie jest regułą z tym odinstalowaniem
  • #15 3079342
    hubert7
    Poziom 12  
    Możesz jeszcze spróbować nainstalować nowe kodeki na stare, ale zdecydowanie lepiej pozbyć najpierw się starych. W ostateczności pozostaje opcja przewracanie sytemu, do miejsca, gdzie problem nie występował.
  • #16 3079394
    xray007
    Poziom 14  
    paweliw Twoja porada niby pomogla tzn teraz kiedy wchodze do folderu z plikami .avi nie mam zwisow jednak kiedy chce otworzyc taki plik poprzez AllPlayer pojawia mi sie blad (zalacznik)
    Załączniki:
    • Beznadziejny problem - pliki .avi oraz explorer.exe blad3.JPG (17.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 3079417
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Zmień player na inny (nie wiem jaką masz wersję AllPlayera, przeinstaluj program) i sprawdź, ewentualnie odinstaluj wszystkie kodeki i zainstaluj tylko te, które Ci są potrzebne. Np. zestaw K-Lite, Ffdshow itp. (oczywiście tylko jeden !)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza nagły problem z plikami .avi, który objawia się brakiem miniatur i zawieszaniem się explorer.exe przy próbie wejścia do katalogu z tymi plikami. Komunikaty błędów wskazują na problemy z obsługą plików AVI. W dyskusji sugerowano brak lub uszkodzenie kodeków AVI, niekompatybilność zainstalowanych kodeków (np. kodeki dla Windows 9x na XP), a także możliwość uszkodzenia plików. Proponowano wyłączenie automatycznego podglądu plików AVI, reinstalację kodeków (np. K-Lite, ffdshow), odinstalowanie starych kodeków (div-x, xvid) oraz użycie narzędzi do naprawy plików AVI (np. VirtualDub). Wskazano również na możliwość usunięcia klucza rejestru HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E} w celu poprawy stabilności Windows. Problemy z odinstalowaniem kodeków zainstalowanych przez AllPlayer oraz błędy przy odtwarzaniu plików AVI w tym programie również zostały poruszone. Zalecano zmianę odtwarzacza na inny oraz reinstalację AllPlayera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA