logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SATA – bluescreen i ciągłe restarty na Windows XP, chkdsk zawiesza system

Pieron 03 Paź 2006 14:14 1770 7
  • #1 3080882
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    witam
    potrzebuję pomocy: problem z dyskiem sata, nie miałem nigdy z tym do czynienia wiec nie mogę przebrnąć. Komputer dostałem z informacja że się zawiesza występuje błąd (bluescreen) poczym restart i tak w kółko.Z pierwszym załączeniem windows XP wystartował z komunikatem że uszkodzony rejestr i pobrał kopie poczym restart. Kilka bluescreenów potem udało sie uruchomić w trybie awaryjnym (szkoda ze nie zrobiłem przywracania systemu) i potem przestał sie uruchamiać. Uruchomiłem knopiksa aby zobaczyć co jest na tym dysku - było mnóstwo logów z chkdsk-a Uruchomiłem konsole winxp i tu niespodzianka dysk wogóle nie widoczny. jeśli bootowałem z dysku to uruchamiał się już tylko automatycznie chkdsk testując poprawnie do końca dysk oraz wyświetlając wyniki testu poczym się zawieszał. Dysk jest widoczny w biosie oraz WD lifeguard i kilku mu podobnych programach, w lifeguardzie przekopiowalem nawet partycja z c: na f: . Podłączyłem też inny dysk 2.8 Gb z zainstalowanym win 98 i tu wszystko śmigało tzn. że komputer jest w porządku. problem jest tylko w tym że konsola win xp wogóle tego dysku nie widzi, więc nie mogę zainstalować XP. Którymś z programów skanowałem ten dysk łącznie z powierzchnią i smart logiem, - wszystko jest oki. W tej chwili partycja C:\ jest sformatowana z poziomu konsoli win 98 i potem w Xfdysk na NTFS i w dalszym ciągu xp nie widzi dysku. Jest jakiś sterownik na botowalnej płycie który nagrywa sterowniki na dyskietkę ale sama dyskietka nie jest botowalna. nie wiem jak i kiedy wgrać te sterowniki sata. Dysk Samsung 160 Gb sata. Już nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić.
  • Pomocny post
    #2 3081000
    Gonza
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Na samym początku instalacji XP musisz nacisnąć F6 (na dole będzie komunikat w stylu: "Naciśnij F6 aby zainstalować sterownik SATA/RAID innej firmy"), trochę później instalator poprosi o dyskietkę ze sterownikami, którą utworzyłeś. Potem wszystko już powinno być OK, instalator powinien widzieć dysk.
  • Pomocny post
    #3 3081039
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Najlepiej to załatw sobie instalke ze zintegrowanym Service Packiem 2. Powinno dysk z pełną pojemnością wykryć już na początku instalacji bez dodatkowych zabaw z driverami. Sprawdź też tasiemki przy dysku i płycie, bo Samsung + oemowa tasiemka to jedna wielka porażka. Kiedyś mojemu 200Gb się poluzowała i robił w biosie od czasu do czasu tylko "a kuku" i tyle go "widziano".
  • #4 3081313
    ipoe
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    najpierw wejdź do biosa,
    poszukaj ustwień, gdzie przy dysku jest opcja: raid i ustaw na IDE.
    dziala na 100%, dziś to miałem w nowym kompie, przy instalacji win nie musisz pamietać, aby cokolwiek dodatkowo zmieniać.
  • #5 3097679
    Pieron
    Poziom 31  
    ipoe napisał:
    poszukaj ustwień, gdzie przy dysku jest opcja: raid i ustaw na IDE.

ad. ipoe no właśnie w Bios-ie nie ma żadnych takich funkcji.

właściwie to post powinien mieć tytuł STOP 0x0000007B ale nie mogłem odczytać ponieważ startował automatycznie od nowa dopiero po wyłączeniu autostartu. Tak więc dysk jest chyba OK, można go formatować w fat 32 i NTFS, partycjonować itp. Dostarczony dysk ze zintegrowanym SP jest nieczytelny. Próbowałem przekopiować na inny krążek DVD i po 2 dniach zawiesił się przy 43 %, i nici z tego. Próbowałem z moich dysków bez SP i też ciągle problemy z kopiowaniem jakiś plików (za każdym razem inne - może wina nagrywarki DVD ? - nowa ) w ostateczności wyskakuje błąd stop tylko z innym numerem treść komunikatu jak w poprzednim przypadku. Windowsa na razie nie udało się zainstalować . Może dostarczą mi właściwy dysk z windowsem z SP2 to jeszcze raz spróbuje ale przypuszczam że uszkodzony jest kontroler sata. nie wiem co też właściciel kombinował zanim ten błąd wystąpił, prawdopodobnie coś instalował i prawdopodobnie sterownik jakiś bo wskazywał na to komunikat ukazujący się po pierwszym uruchomieniu kompa <post 1>
  • #6 3098094
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź RAM Memtest'em.Komputer nie podkręcany ? Podaj pełny konfig z danymi zasilacza włącznie.Zmierz napięcia z zasilacza miernikiem.
  • #7 3098949
    Pieron
    Poziom 31  
    Napiecia w biosie ogólnie wszystkie zaniżone żadne z napieć nie ma nominalu. Jutro wkleje wartości z biosu i pomierze miernikiem.
    pamiec sprawdzone. w chwili obecnej podlączone jest tylko 1 pamieć, grafika, DVD recorder na ide, dysk na sata i flopy.
  • #8 3129476
    Pieron
    Poziom 31  
    witam
    z powodu wyjazdu nie bylem wstanie wkleić wartości napięć. (dane z biosu)

ma byc :---------jest :

3.30 V----------3.290 V

5.0 V-----------4.904 V

12.0 V---------11.483 V

wczoraj po przyjeździe przyszedł gościu i zabrał komputer - niech się więc martwi sam.
    Temat zamykam dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku SATA w komputerze z systemem Windows XP, który powoduje bluescreeny i ciągłe restarty. System zgłaszał uszkodzony rejestr, a chkdsk zawieszał system mimo poprawnego zakończenia testu dysku. Dysk jest widoczny w BIOS-ie oraz w programach diagnostycznych WD Lifeguard, jednak w konsoli Windows XP nie jest wykrywany. Próby instalacji systemu Windows XP kończyły się błędami stop, prawdopodobnie związanymi z brakiem odpowiednich sterowników SATA podczas instalacji. Zalecano użycie instalacji Windows XP ze zintegrowanym Service Pack 2 lub ręczne dołączenie sterowników SATA/RAID poprzez naciśnięcie F6 na początku instalacji. Sugerowano także zmianę trybu kontrolera SATA w BIOS-ie z RAID na IDE, jeśli taka opcja jest dostępna. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe problemy z taśmami IDE oraz konieczność sprawdzenia pamięci RAM i napięć zasilacza, które okazały się nieco zaniżone. Ostatecznie komputer został zabrany przez właściciela, a temat został zamknięty bez pełnego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA