logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć 2 PC. Komputery nie widzą się. Kabel sieciowy odłączony

neptuno 03 Paź 2006 16:36 1937 8
REKLAMA
  • #1 3081342
    neptuno
    Poziom 2  
    Witam,
    Proszę o pomoc, bo nie mogę sobie poradzić z połączeniem 2 kompów:/i mam takie pytanie czy kompy muszą mieć 2 takie same karty sieciowe?? ponieważ mają różne, kabel mam krosowany więc myśle że to nie wina kabelka, na obu kompach jest XP i w tyle na kartach sieciowych pali sie zielona lampka wiec niby powinno byc ok, ale kompy nie widzą siebie nawzajem i jest cały czas że kabel sieciowy odłączony, wpisywałem w TCP/IP adres IP i nadal siebie nie widza :(

POMOŻCIE!!!!
  • REKLAMA
  • #2 3081382
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Poszukaj na Elektrodzie, temat wielokrotnie walkowany... Prawidlowe IP? Wlasciwe maski podsieci?
  • REKLAMA
  • #3 3081421
    neptuno
    Poziom 2  
    tak, a mianowicie na jednym kompie: IP 192.168.0.1 a maska: 255.255.255.0 a na drugim IP 192.168.0.2 a maska: 255.255.255.0

I nie wiem co zrobić:/, a mogą kolidować ze sobą karta sieciowa LAN z WLAN bo w kazdym kompie jest taka ale WLAN jest wył. a LAN wł. ?
  • REKLAMA
  • #4 3081866
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    A pingi przechodza?
  • REKLAMA
  • #5 3083115
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    1.Karta wlan i karta lan musza byc w calkiem innej podsieci zeby ci to smigalo
    2.TTL ustawiony na sztywno od strony operatora na wartosc =1 sprawdz puszczajac ping do bramy isp i powiedz jaki masz ttl
  • #6 3083179
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Jezeli masz komunikat ze polaczenie lan jest odlaczone to nalezy szukac albo w kablu. albo ustawic recznie nizsze predkosci kart obu. adresacja to inna sprawa
  • #7 3084989
    neptuno
    Poziom 2  
    Witam ponownie,
    udało mi się zrobić wkońcu to, ale mam teraz inny problem :/ a mianowicie, ponieważ 1 kompem udostepniam internet 2 komputerowi, i śmiga super przez jakies 10 min, a później strony przestają się ładować tak jakby się net odłączył, a kiedy odłacze kabel to na 1 kompie znow smiga net:/ co może być przyczyną proszę o jakieś wskazówki... Mam podłączoną neostrade do 1 kompa przez modem speedtouch330 USB. Dzięki za wszytko
  • #8 3087814
    neptuno
    Poziom 2  
    Widzę, że nikt nie wie jak mi pomóc :( szkoda, może dodam jeszcze, iż jak odłacze 2 kompa to odrazu zaczyna dobrze smigać net na 1 kompie.
  • #9 3091703
    adamas
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    miałem podobnie pomogło fotmatowanie kompów i ponowna instalacja systemów od tej poty wszystko chula widocznie były jakieś błędy pod windą :) pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z połączeniem dwóch komputerów z systemem Windows XP w sieć lokalną, mimo użycia kabla krosowanego i poprawnego przypisania adresów IP (192.168.0.1 i 192.168.0.2) oraz maski podsieci 255.255.255.0. Komputery nie wykrywały się nawzajem, a system zgłaszał, że kabel sieciowy jest odłączony, mimo świecącej zielonej diody na kartach sieciowych. Poruszono kwestie kompatybilności kart sieciowych LAN i WLAN, które powinny działać w różnych podsieciach, oraz konieczności ręcznego ustawienia niższych prędkości na kartach sieciowych w przypadku problemów z połączeniem fizycznym. Po uzyskaniu połączenia pojawił się nowy problem z udostępnianiem internetu z jednego komputera na drugi przez modem USB SpeedTouch 330 – po około 10 minutach połączenie internetowe przestawało działać, a odłączenie drugiego komputera przywracało dostęp do internetu na pierwszym. Wskazano, że problem może wynikać z błędów systemowych, a rozwiązaniem okazało się sformatowanie i ponowna instalacja systemów operacyjnych na obu komputerach, co przywróciło stabilność połączenia i udostępniania internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA