logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

co chwile komunikat "kabel sieciowy jest odlaczony"

Arekk18 03 Lut 2006 19:16 4802 12
REKLAMA
  • #1 2254656
    Arekk18
    Poziom 11  
    no wiec mam taki oto problem mam nowe lacze i dostalem cos ruteropodobne firmy AIRSPAN no wiec problem tkwi w tym ze jak podlacze drugi komputer pod ten ruter to siec sie psuje i jest tak na oko co minute kabel sieciowy jest odlaczony i odrazu sie pokazuje ze jest podlaczony niemam juz zielonego pojecia co z tym zrobic probowalem ustawiac siec na rozne sposoby i ciagle to samo mam windowsa xp z sp2 i jak komputer dziala sam tzn ze kabel sieciowy drugiego jest fizycznie odlaczony to jest dobrze dopiero jak sie podlaczy drugi sie psuje :/

Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2254672
    Heron
    Poziom 14  
    proponowal najpierw bym sprawdzic kabelek sieciowy moze to jego wina, spojrz na kokncowki i sprawdz czy przewody sa we wlasciwej kolejnosci
    albo zamien przewodami komputery
    sposob prawidlowego polaczenia na pewno znajdziesz w sieci
    pozdr!
  • #3 2260173
    asiedem
    Poziom 17  
    tak to moze byc kabelek, ale nie piszesz jakie masz systemy na kmpach, czy bez tego switcha jak byly kompy polaczone,
  • REKLAMA
  • #4 2260345
    Ntp
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ustaw jak nie pomoze wlaka z kabelkiem (i jego parami) to ustaw sieciowke na 10mb/s, w sumie mozesz to zrobic przed sprawdzaniem kabla;)
  • #5 2260913
    Arekk18
    Poziom 11  
    kabelki wszystko sprawne na obu kompach jest system xp z sp2. gdzie mam zmniejszyc predkosc ??aha i kompy samodzielnie pracuja w porzadku tzn jak sie odepnie fizycznie kabel drugiego kompa to jest ok dopiero jak sie podpina jest zle ://
  • #6 2261812
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Miałem podobny problem i okazał się uszkodzony switch w routerze (posiadam inny router). Jeszcze istnieje możliwość że ten drugi komputer pobiera dużo danych (emule, kaza) i router jest przeciążony i się restartuje.
  • #7 2262811
    Erdol_in_PLAJTA
    Poziom 12  
    przepnij na inny port w switchu,moze masz spalony i sprawdz testerem kabel, jesli nie masz sproboj zacisnac wtyczki raz jeszcze, mozliwe ze sa zle zacisniete, nie chodzi o kolejność tylko o siłę - np wadliwa zaciskarka nie dociska wszystkich pinow rownomiernie, przez co moze w ogule nie byc stykow na potrzebnych kablach... a tych potrzebnych w skrertce jest tylko 4 :)
  • REKLAMA
  • #8 2263446
    Arekk18
    Poziom 11  
    jak na inny port ?? kable sa 100% sprawne. kurcze niemam juz sil do tego grac niemoge sciagac niemoge bo non stop sie rozlacza i lagi sa :/
  • #9 2264093
    Erdol_in_PLAJTA
    Poziom 12  
    wypnij swoj kabel ze switcha i zobacz czy kontrolki się w nim świeca... jesli sie swieca znaczy ze masz upalony port,
    a kabelek testerem sprawdziłeś?
  • #10 2264131
    Arekk18
    Poziom 11  
    jak wypinam kabelek to lampka gasnie a kabelki wiem ze sa sprawde bo same dzialaja perfekcyjnie dopiero jak sie oba podepnie pod ruter sie psuje :/

Dodano po 14 [minuty]:

jest nowa poszlaka w sprawie na drugim kompie jak pisze ze odlaczony to potem zamiast 100mbit/s pokazuje sie 10mbit/s i tak sie zmieniaja co jakis czas ze 100 na 10 z 10 na 100 :/
  • #11 2264465
    Erdol_in_PLAJTA
    Poziom 12  
    karty sprawdzałeś?

bo jak karty dobre to kabelek moze byc gdzies uszkodzony
  • REKLAMA
  • #12 2264658
    Arekk18
    Poziom 11  
    tzn jak mialem stary net isdn(sdi od tepsy) to wszystko dzialalo sprawnie dopiero teraz jak idzie przez to ruteropodobne cos sie psuje :/ wiec chyba karty sa dobre
  • #13 2267605
    Arekk18
    Poziom 11  
    dzwonilem dzisaj do tych co mam neta od nich to mnie delikatnie mowiac olali :/ powiedzieli ze wogule niepowinienem podpinac drugiego kompa pod ten terminal. skoro niepowinienem to po co dali 2 wyjscie ?! no taa najlepiej olac klienta i miec z glowy :/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy nowego łącza internetowego z urządzeniem typu router firmy AIRSPAN, które posiada dwa wyjścia sieciowe. Po podłączeniu drugiego komputera do routera sieć ulega ciągłym zakłóceniom – pojawia się komunikat „kabel sieciowy jest odłączony”, a po chwili ponownie jest wykrywany. Komputery działają pod systemem Windows XP SP2. Gdy drugi komputer jest odłączony fizycznie, pierwszy działa poprawnie. W trakcie dyskusji sugerowano sprawdzenie kabli sieciowych, ich poprawnego zaciskania oraz wymiany portów w switchu routera. Zauważono, że prędkość połączenia na drugim komputerze zmienia się dynamicznie między 10 Mb/s a 100 Mb/s, co może wskazywać na problemy z negocjacją prędkości lub uszkodzony port. Wskazano również możliwość uszkodzenia switcha w routerze lub przeciążenia urządzenia przez intensywny ruch sieciowy. Operator sieci odradzał podłączanie drugiego komputera do terminala, mimo że posiada on dwa wyjścia, co budziło wątpliwości użytkownika. Zalecane jest sprawdzenie kart sieciowych, kabli, portów oraz ewentualna konfiguracja prędkości interfejsów sieciowych na stałą wartość 10 Mb/s w celu stabilizacji połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA