logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS ustawienia. Jak przywrócić ustawienia, na których działał?

KLAKSON 03 Paź 2006 21:40 6450 1
REKLAMA
  • #1 3082547
    KLAKSON
    Poziom 1  
    witam wszystich mam male pytanie zakupilem laptopa dell poprzedni wlasciciel nagrzebal cos w ustawieniach biosu wciskal przy opaleniu kompa F2 i pozmienial wszystko co sie da w ustawieniach mam pytanie do kolegow na forom niejestem znawca w tej dziedzinie co zrobic zeby ustawic poprzednie ustawienia na ktorych dzialal komp z informacje z gory dziekuje pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3082650
    majkov
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zwykle jak to sie robi w kazdym biosie trzeba go zresetować, jeśli komputer wogole sie uruchamia i pozwala wejsc do biosu to tam z pośród kilku mozliwości wyboru powinno byc także: "Load default settings" i "Load optimal settings" pierwsze przywraca ustawienia fabryczne sprzetu (niby zalecane) a druga opcja narzuca najlepsze ustawienia dla danego sprzętu. Jezeli bios jest uruchamialny najlepiej spróbowac odrazu optimal i zobaczyc co sie bedzie działo jak bedzie ok zostawic jak nie to default. Wtedy powinno byc dobrze. Inna sprawa gdy bios nie jest uruchamialny lub ma załozone hasło dostępu. Wtedy trzeba go resetować bezpośrednio z płyty głównej, ale to juz trzeba znaleźć w instrukcji do niej. Zwykle jest to zabawa zworkami. Alternatywnym sposobem jest wyjęcie na krótką chwilkę baterii podtrzymującej pamięć jest ona zamontowana gdzies na płycie głównej i łatwo ją zlokalizować. Należy ja wyjąc nie uszkadzając łąpki podtrzymującej baterię bo wówczas straci sie docisk. Wiec do dzieła mam nadzieje ze mój wywód na cos sie zda. Pozdrawiam:)
REKLAMA