logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zestaw głośników 5.1 do komputera PC?

metys538 03 Paź 2006 23:15 3689 10
REKLAMA
  • #1 3082959
    metys538
    Poziom 11  
    witam!!

jesli cos podobnego bylo juz poruszane w innym temacie to z gory przepraszam administratorów tego forum za spam.

Sytuacja jest nastepująca:

Kupilem dzis w markecie zestaw głośnikow 5.1, w wielkiej wyprzedarzy rzeczy zbednych. Nawet ciezko podac producenta tych glosnikow bo byly dodatkiem do jakiegos telewizora ale zostaly sprzedane osobno w zabujczej cenie:D

Teraz mam problem,chodzi o podlaczenie ich do PC, jest subofer do ktorego sa podlaczone glosniki, chcialbym go zlaczyc z jednostka centralna ale nie wiem jak, z subofera sa wyjscia na 3 chincze frontowe,suroand (chyba tak sie pisze:) i subofer,to jest przystosowane do podlaczenia bezposredno do DVD,pytanie nastepjace,istnieje przejsciowka bym mogl podlaczyc je do PC?

jesli to jest pytanie banalne to sorki za nie ale w elektornice jestem zielony!

pozdrawiam i prosze o odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 3083187
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Witam

Jeśli sa tam wejścia chinch (czincz) to bez problemu można uzyc przewodu mały jack (dżek) i z drugiej strony dwa chinch.

Taki przewód mozna bez problemu kupić w większości sklepów RTV.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3083670
    metys538
    Poziom 11  
    a 3 czincz? bo jak wyzej pisalem sa 3 wejscia,na suofer,sur., i front. ale skoro sa 2 pewnie bede i 3 :D dzieki wielkie, juz myslalem ze nici z moich glowsnikow

PS kupilem je za 12 zl:D
  • #4 3084151
    Artur k.
    Witam

Nie wiem czy kupiłeś dobry przewód.

Żeby podłączyć wszsytkie gfłośniki to nbajlepiej miec karte dźwiękową 5.1 i wtedy kupujesz 3 kabelki o których wspomniałem i łączysz front L/P , rear (surround) L/P i masz jeszcze jedno wyjście na którym na jednym chinchu jest sygnał do suba, a na drugim do głośnika centralnego - trzeba sprawdzić doświadczalnie.

Pozdrawiam
  • #5 3086152
    metys538
    Poziom 11  
    kupilem 3 przejsciowki, poprzelanczalem mikrofon i sluchawki na urzadzenia wyjscia ale ... konstrukcje PC sa do bani!! nie da sie podlaczyc 3 dwujnikow (czincz - maly jack) kolo siebie!! za malo miejsca jest zeby je zmiescic,na ta chwile cos gra ale nie moge testowac bo jest pozno a lakatorzy spią! rano poprubuje,zobaczymy.Mam jeszcze z przodu kolo usb wejscia na mikrofon i sluchawki ale one cos nie dzialaja nawet tylko na sluchawkach,chyba trza cos poprzestawiac, jeszcze nie wiem bo to nowy komputer:D zaledwie tydzien skonczyl;]

no coz,zobaczymy!!
  • #6 3087509
    metys538
    Poziom 11  
    udalo mi sie podlaczyc jednego jaca z przodu wiec wszystko jest podlaczone jak nalezy ale nie dziala,graja tylko jedne glosniki:( COJEST NIE TAK ZE TUBA,CENTRALNY I POZOSTALE 2 NIE GRAJA?!
  • REKLAMA
  • #7 3088356
    Artur k.
    Witam

Musisz zmienić w ustawieniach karty zeby wysyłała sygnał surround
    Niekóre karty mogą to robić tylko jesli dostają odpowiedni sygnał np. z DVD

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3088598
    metys538
    Poziom 11  
    ja mam zintegrowaną, wiec jesli nie bedzie ona mogla wysylac tego sygnalu to mam po glosnikach?;/
  • #9 3089170
    Artur k.
    Witam

Zalezy jaka ta zintegrowana, niekóre potrafią

Pozdrawiam
  • #10 3091288
    metys538
    Poziom 11  
    a tyczy to sie wszystkich 5.1 czy tylko tych na czincze z dvd? bo jak wszystkich to to chyba nie powinien byc problem skoro mozliwosc jest na 5.1
  • #11 3097117
    djram
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zakup sobie karte soundblaster :P i wszystko rozwiązane:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił zestaw głośników 5.1 z subwooferem, który posiada wyjścia na trzy złącza chinch: frontowe, surround i subwoofer. Problem polega na podłączeniu ich do komputera PC, który ma ograniczoną liczbę wejść audio. Zalecane jest użycie przewodów z małym jackiem (3,5 mm) na trzy chinch, które można kupić w sklepach RTV. Aby uzyskać pełne działanie zestawu 5.1, potrzebna jest karta dźwiękowa obsługująca wyjście 5.1, która umożliwi podłączenie frontu, tyłu (surround) oraz subwoofera i głośnika centralnego. W przypadku zintegrowanej karty dźwiękowej należy sprawdzić, czy obsługuje ona sygnał surround. Konieczne jest także odpowiednie skonfigurowanie ustawień karty dźwiękowej, aby sygnał 5.1 był wysyłany do głośników. W praktyce użytkownik napotkał problem z fizycznym podłączeniem trzech wtyków jack obok siebie ze względu na ograniczoną przestrzeń na panelu komputera. Ostatecznie rekomendowano zakup dedykowanej karty dźwiękowej, np. Sound Blaster, aby zapewnić pełną kompatybilność i funkcjonalność zestawu 5.1.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA