logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak odpowiedzi mikrokontrolera AT90S2313 przy użyciu AVRdude i WinXP SP1

mr_grabarz 03 Paź 2006 23:46 1469 6
REKLAMA
  • #1 3083056
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Ocena: 42
    Witam

mama problem z zaprogrmowanie wyżej wymienionego mikrokontrolera, jako programatora używam układu zaprezentowanego na stronce z kursem, mianowicie:http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm" target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >
    http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm

Próbuję programować za pomocą AVRdude ale ten wyrzuca bład o braku odpowiedzi ze strony mikrokontrolera.
    Na forum znalazłem, tez inny progrma do programowania:
    http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html
    ale sytuacja jest identyczna. niepowodzenie. Ten soft nie może nawet odczytac jaki typ układu programuje.

Na komputerze mam zainstalowany win xp z SP1, prubowałem odblokowac port LPT za pomocą programiku dostarczonego z WinAVR, tj. Install_giveIO.bat
    nie zgłasza on żadnych błędów więc wnioskuję, że raczej zakończyło sie to powodzeniem,
    Sytuacja że mikrokontroler jest uszkodzony mi pozostała ale sprawdzałem na drugim uC i jest identyczna sytuacja a oba były kupione nowe w sklepie.
    Jako zasilania do programatora używam portu USB

ma ktoś może jakieś rady co robię źle? bo napewno coś zknociłem w końcu dopiero prubuje nauczyć się programować uC.

z góry dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3085031
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Napewno masz go w podstawce. Kup jeszcze tiny2313 i zobaczysz czy jego też nie wykryje.
  • REKLAMA
  • #4 3086151
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    szymtro napisał:
    Napewno masz go w podstawce. Kup jeszcze tiny2313 i zobaczysz czy jego też nie wykryje.

a jak nie wykryje to co? nie narazie chce uruchomić at90s2313 niż kupowack olejne ukłądy na które nie mam pewności ze zadziałają

PabloSSS napisał:
    Witam!

Na stronie patron.pl jest zaprezentowane podłączenie do ATMega8, który ma deczko inny rozkład pinów niż at90s2313. Mega8 VCC i GND ma na 7 i 8 pinie, a at90s2313 na 20 i 10.

Zapraszam do datesheeta => http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc0839.pdf

Pozdrawiam

wiem o tym i zasilanie podłaczyłem do właściwych pinów zgodnie z datasheetem sprawdzałem miernikiem zasilanie na nich i jest 5V czyli też powinno być ok

a czy istnieje możliwość, że np. port mimo pruby odblokowania jaka jest opisana w tym kursie dalej pozostaje zablokowany?
    ew. może ten programator nie do końca działa?

a czy jest możliwość sprawdzenia w jakiś sposób mikrokontrolera czy nie jest uszkodzony?
  • REKLAMA
  • #5 3086350
    PabloSSS
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    hm... spróbuj zainstalować USERPORT
    tu masz instrukcje => http://www.infonokia.pl/?page=artykul&idd=32

a tu instalke =>
    http://www.embeddedtronics.com/public/Electronics/minidaq/userport/UserPort.zip

Programator na stronach patron jest ok sam uzywam takiego dla M8, zasilam bateryjka litowa 3V (taka jak do biosa). Dziala z AVRDude i ISPprogiem (po przekonfigurowaniu)

CZysty (niezaprogramowany) MCU jest gluchy.... wiec nie ma jak sprawdzic czy dziala.

Pozdro
  • #6 3086414
    mr_grabarz
    Poziom 20  
    Witam ponownie

Dalej jest to samo co było żanej odpowiedzi ze strony procka, dziś już sprawdziłem chyba z 5 raz czy dobrze programator jest podłaczony do uC, no i wygląda na to że jest ok, z tego co mi się wydaj to USB ma wydajność prądową ok 500mA więc chyba wystarczajaco, no chyba że w laptopach jest inaczej.
    Tak się zastanawiam tylko, że jeżeli na karcie kataogowej jest reset zaznaczony z kreską na górze to znaczy, że sygnałem sktywnym jest stan niski, więc do poprawnej pracy uC na taj nóżce względem masy (masa LPT i masa z USB zwatre) powinno być jakieś napięcie mam rację?
    natomiast ja mam 0V, czyli tak jakby uC był cały czas resetowany, mam rację czy moja pokrętan teoria wogóle jest bezsensu?
  • REKLAMA
  • #7 3086472
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    W takim razie przejrzyj najpierw forum pod względem programatora. Już kilkanaście razy pisaliśmy o tym jak sprawdzić czy programator faktycznie działą i czy uC chociaż troszke współpracuje.
    I uwierz mi ze wydanie kolejnych 4zł na kolejne uC jest przy tym wszystkim sprawą najprostszą i najszybszą. Co do pewności to nikt ci nie da gwarancji że coś zadziałą - równie dobrze możesz mieć uszkodzony pin w złączu lpt.

1. Zasilanie programatora i konwertera (no chyba ze bez 244 to nie warto)
    2. wizualizacja sygnałów programatora (mosi, sck,reset) i sygnału danych z uC(miso)
    3. Jeżeli poprzednie się nie udało nie ma sensu sprawdzać dalej.
    4. Podawanie raz plus raz masy na miso i sprawdzanie sygnatury(ffffff,00000)
    5. Sprawdzenie czy aby czasem uC nie ma inaczej ISP niż podłączone
    6. Sprawdzenie oscylatora w uC i ewentualnie ustawienie opóżnień w programatorze

I to jest tylko opis skrótowy.
    Masz szczęście że to tylko (albo aż) 90s2313 bo tam nie da się przestawić na co innego niż kwarc zewnętrzny.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku odpowiedzi mikrokontrolera AT90S2313 podczas programowania za pomocą AVRdude na systemie Windows XP SP1 z wykorzystaniem programatora opartego na schemacie z kursu patron.net.pl. Użytkownik stosuje zasilanie programatora z portu USB i odblokował port LPT za pomocą narzędzia Install_giveIO.bat. Pomimo sprawdzenia zasilania i poprawności podłączeń, programowanie kończy się błędem braku odpowiedzi mikrokontrolera. Wskazano, że schemat programatora na stronie patron.net.pl jest dostosowany do ATMega8, który ma inny rozkład pinów niż AT90S2313, co może powodować błędy w połączeniach, zwłaszcza zasilania (VCC i GND). Zasugerowano sprawdzenie poprawności podłączenia pinów zgodnie z datasheetem AT90S2313 oraz możliwość zablokowania portu LPT, proponując instalację sterownika USERPORT. Podkreślono, że nieprogramowany mikrokontroler nie odpowiada na zapytania, co utrudnia diagnostykę. Zwrócono uwagę na konieczność weryfikacji sygnału RESET, który jest aktywny niskim stanem, a brak odpowiedniego napięcia na tym pinie może powodować ciągły reset układu. Rekomendowano także sprawdzenie działania programatora, sygnałów MOSI, MISO, SCK oraz oscylatora mikrokontrolera. Wskazano, że zakup kolejnego mikrokontrolera może być najprostszym sposobem wykluczenia uszkodzenia układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA