logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć radio samochodowe do zasilacza komputerowego? Słabe podświetlenie

szogun87 04 Paź 2006 17:46 1312 8
REKLAMA
  • #1 3084971
    szogun87
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam mam takie pytanie chciałem podłaczyć radio samochodowe do zasilacza od kompa .Podłaczyłem wiec do +12v i podswietlenia i wyswietlacz swieciły bardzo słabo a napisy na wyswietlaczu zaswieciły na kilka sekund po właczeniu radia co trzeba zrobic zeby radio działało
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3085381
    mumu
    Poziom 2  
    a czy można pod zasilacz od komputera podłaczyć wzmacniacz samochodowy
  • REKLAMA
  • #4 3085451
    szogun87
    Poziom 13  
    podłaczyłem dobrze i tak radio słabo swieci i tak jak napisałem wyrzej .
  • REKLAMA
  • #6 3085724
    patrony
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Musisz obciążyć gałąź 5V, najlepiej jakąś żarówką kilkunastowatowa. Pamiętaj też aby nie wyłączać radia jego własnym wyłącznikiem tylko wyłączając zasilacz.
  • #7 3087351
    marcel51
    Poziom 11  
    Ile zasilacz ma amper dla 12V+ bo musi mieć przynajmniej tyle co bezpiecznik w radiu.Jeśli nie ma bezpiecznika to przynajmniej 10A.ja podłanczałem sony x-plode na mosfetach i chodziło super.Co do wzmacniacz to podobnie.Ja mam podłączony do zasilacza z komputera lekko przerobionego na 20A i daje rade znakomicie a wzmacniecz ma 150w rms na tranzystorach.
  • #8 3095572
    szogun87
    Poziom 13  
    Na bezpieczniku pisze 1A :|
  • #9 3099761
    marcel51
    Poziom 11  
    Sprawdż jak działa na bezpieczniku 8A.Wymiana bezpiecznika powinna pomóc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie radia samochodowego do zasilacza komputerowego wymaga prawidłowego połączenia masy oraz odpowiedniego obciążenia gałęzi 5V, np. żarówką kilkunastowatową, aby zasilacz działał stabilnie. Słabe podświetlenie i krótkotrwałe świecenie wyświetlacza mogą wynikać z niewystarczającego prądu lub zbyt niskiego bezpiecznika. Zaleca się sprawdzenie napięcia na zasilaczu oraz ewentualną wymianę bezpiecznika na wyższy, np. z 1A na 8A, aby zapewnić odpowiedni prąd dla radia. Zasilacz powinien mieć prąd wyjściowy co najmniej równy wartości bezpiecznika w radiu, minimum 10A, aby radio działało poprawnie. Przykładowo, radio Sony X-plode na mosfetach działało poprawnie pod zasilaczem komputerowym przerobionym na 20A. Podobne zasady dotyczą podłączania wzmacniaczy samochodowych, które muszą mieć odpowiednie zasilanie i zabezpieczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA