logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalne sterowanie komputerem z Windows XP PRO przez internet - jaki program?

luk1401 04 Paź 2006 19:42 7029 5
  • #1 3085405
    luk1401
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam!
    Od razu pisze, że nie chce sie nigdzie włamywać...
    Mam dwa komputery z systemem Windows XP PRO, jeden stoi u mnie w firmie za routerem linuxowym na nnd, a drugi u mnie w domu za routerem sprzętowym. Mam dostęp do obudwu komputerów. Na obu komputerach mam neostrade. Na tym w firmie jest dodatkowo założona domena. Chce abym mógł z komputera w domu robić wszytko co się da na komputerze w firmie przez internet. Wiem, że był do tego jakiś program, ale nie pamiętam jak sie nazywał. Najważniejsze jest dla mnie to żebym miał pełną kontorle nad komputerem, tak jak np programem putty pod linuxa.
  • #2 3085434
    oggie
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    VNC dla windows, SMS Microsoftowy, lub po prostu pulpit zdalny --> podłączanie po nazwie komputera.

-->kontrola w tym przypadku sprowadzi się mniej więcej do przejęcia pulpitu.

----> celem przejęcia dysku stosuje się komendę \\IP_Kompa\x$ gdzie x to litera dysku.

komputery powinny pracować w jednej domenie celem uzyskania dostępu do dysku, proszę nadać prawa admina lokalnego dla pana drugiego komputera.

Pozdrawiam
    Piotr
  • #3 3086315
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    oggie napisał:
    VNC dla windows, SMS Microsoftowy, lub po prostu pulpit zdalny --> podłączanie po nazwie komputera.

Piotr

nie wiem jak zdalny pulpit oraz SMS wyżej wymieniony ale VNC nie przebije sie przez zaden router. Koputery muszą buć w tej samej podsieci lub ten drugi kontrolowany musi mieć IP ogólnodostępne, nie za żadnym routerem. :)
  • #4 3086961
    _Janko_
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jest również SUPER rozwiązanie:
    https://secure.logmein.com/go.asp?page=home

Jest to serwis świadczący usługi zdalnego dostępu. Sam przetestowałem, działa niezależnie od firewalli i innych zabezpieczeń, wystarczy dostęp do http. Na jednym komputerze instalujesz agenta (lub na kilku) i z dowolnego miejsca na świecie otwierasz przeglądarkę internetową, poprzez nią łączysz się ze zdalnym komputerem i w oknie przeglądarki masz pulpit tego komputera. Sterujesz myszą i klawiaturą, można uruchamiać na nim dowolne programy, itp.
    Połączenie jest kodowane.
    Musisz tylko trochę poczytać na temat konfiguracji i założyć sobie konto.

Można również kożystać z dodatkowych opcji (np. zdalny backup), ale to jest już chyba płatne;)

Mam nadzieję, że pomogłem;)
  • #5 3088011
    oggie
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    talibańczyk, i owszem --> VNC da radę przebić się przez router -->kwestia konfiguracji. -->wyobraź sobie, że VNC przechodzi nawet serwer ISA:) SMS radzi sobie w każdej sytuacji, włącznie z zaawansowanymi rozwiązaniami sieci WAN.
  • #6 3089103
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    jesli tak to oddaję
    honor :)
REKLAMA