Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Logowanie na pulpit zdalny w XP Prof

qbadm 05 Dec 2007 19:23 13012 16
    qbadm
    Level 19  
    Witam,

jak zalogować sie przez pulpit zdalny na inny komputer?? Wystarczy wejść w Start>>Akcesoria>>Komunikacja>>Podłączenie pulpitu zdalnego?? Napewno musimy znać ip komputera z którym chcemy sie łączyć, podejrzewam, ze nazwę użytkownika i hasło także, ale czy cos jeszcze?? Czy ze strony zdalnego komputera musi nastąpic jakas akceptacja połączenia z nami??

Z góry dzięki za wszystkie sugestie

pzdr

qbadm
    metalli
    Level 30  
    1. Przeszukaj forum zanim zapytasz!
    2. Użyj oprogramowania Hamachi + VNC i nie będzie problemów ze zdalnym sterowaniem.
    Sumar
    Level 16  
    Tak, wystarczy Podłączanie pulpitu zdalnego, adres IP, nazwa użytkownika i hasło. Oczywiście na komputerze zdalnym musi być włączona możliwość zdalnego łączenia się z nim. A akceptacja jest potrzebna tylko wtedy, kiedy na komputerze zdalnym jest ktoś zalogowany, bo do Windows XP Professional może być podłączony tylko jeden użytkownik w jednym czasie.

metalli: Jeśli jest dostępny Pulpit zdalny, po co takie kombinacje? W dodatku kiedy sam Pulpit zdalny jest bardzo dobrą aplikacją.
    metalli
    Level 30  
    Pulpit zdalny ma tyle wad że długo by wymieniać. Powiem tylko tyle, że skończyły się problemy po zastosowaniu "kombinacji". A wybór należy do kolegi :-)
    daniiels
    Level 13  
    Ja krótko.
    Od dłuuugiego czas używam VNC i hamachi i jestem bardzo zadowolony. Dużo więcej korzyści, to co ja uwielbiam:
    -hamachi tworzy mi jedną wspólną sieć z 6 kompami rozwalonymi po całym województwie, tylko 1 ma zewnętrzne IP
    -VNC świetnie radzi sobie z firewallem, świetna kompresja i dużo innych opcji

POLECAM
    manat
    Level 12  
    Hamachi to dobry pomysł. Mnie interesuje natomiast, jak obejść możliwość zalogowania tylko jednej osoby w danym czasie. Może pokombinować coś w wirtualnym komputerem?
    metalli
    Level 30  
    manat można, ale nie rozumiem co to ma dać w efekcie. Proszę o informacje co chciałbyś osiagnąć. Pozdrawiam
    loony93
    Level 15  
    Podłączę się do tematu - mi chodzi oto żeby w Win XP PRO gdy np. ktoś pracuje na użytkowniku A można było się podłączyć przez pulpit zdalny nie przerywając pracy użytkownika A i żeby można było kontrolować jego myszkę - czyli w praktyce kolega dzwoni że coś mu sie dzieje na kompie nie chce mi się do niego iść, klik klik i jestem na jego kompie bez żadnych potiwerdzen z jego strony itp. Jak to zrobic ?
    Anonymous
    Anonymous  
    metalli
    Level 30  
    Hamachi + VNC rozwiązuje temacik definitywnie
    daniiels
    Level 13  
    manat wrote:
    Hamachi to dobry pomysł. Mnie interesuje natomiast, jak obejść możliwość zalogowania tylko jednej osoby w danym czasie. Może pokombinować coś w wirtualnym komputerem?

Nie da się. Tak jak wspomniał kolega, takie możliwości daje tylko Windows Serwer i nazywa się to TERMINAL.

Do Sumar
    Ja nie twierdze że zdalny jest zły -sam w firmie używam go gdy moge, ale jak przyjdzie Ci z domu/lub innego miejsca w świecie podłączyć się do tego kompa to albo na Routerze musisz mieć przekierowane porty, albo używasz VNC i hamachi -zwłaszcza jak jesteś adminem kilku komputerów.
    A czemu VNC, hmm...
    Zdalny daje możliwość podłączenia np do zdalnej jednostki swoich dysków lokalnych -ą podmapowane wtedy automatycznie i przejęcia głosu na swoje głośniki,
    VNC wydaje się bezpieczniejszy, sam mogę ustawić jakość obrazu, i pare innych -zależy do czego to Ci potrzebne. Mimo wszystko pamiętajmy że zdalny dostępny jest dla nowszych systemów, ale 9x i ME nie mają tej opcji, wtedy ratuje nas VNC.
    Ja używałem zdalnego na win2000 -kopiowałem aby pliki obsługujące zdalny na kompa z win2000 i uruchamiałem mstsc.exe
    Pliki te wstawiam do ściągnięcia:

Moderated By Mery84:

Załącznik skasowałem. Udostepnienie plików wchodzących w skład systemu Windows 2000 narusza licencję tego systemu.

dzikuss98
    Level 11  
    A jak jest z podlaczeniem, jezeli komputer z ktorym chcemy sie polaczyc. Jest podlaczony do sieci przez router.
    Anonymous
    Anonymous  
    AxelNext
    Level 38  
    Konfiguracja Pulpit zdalny w komputerze do którego chcemy mieć dostęp.

1 - Mój komputer -> PPM -> Właściwości -> Zdalny -> Pulpit zdalny (Zezwalaj użytkownikom ...)

a) Dodaj użytkowników którzy nie są na tym komputerze administratorami.
    b) Administratorzy są dodani automatycznie.

2 - Dodać Pulpit zdalny w zaporze firewall XP SP ?

3 - Start -> Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Usługi -> Menadżer sesji pomocy pulpitu zdalnego (przestawić z ręczny na automatyczny)

4 - Użytkownik musi posiadać login i hasło do konta

5 - Po połączeniu się z pulpitem użytkownik zostaje automatycznie wylogowany.
    Jakakolwiek reakcja użytkownika klawiaturą lub myszką powoduje rozłączenie połączenia "Pulpitu zdalnego"
    apollo_tec
    Level 12  
    Polecam VNC, chyba nie ma lepszego programu do zdalnej obslugi kompa. Pracuje w sieci w krorej jest okolo 700 kompow i nie zamienilbym go na zaden inny.