logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować połączenie pulpitu zdalnego w Windows XP Prof?

qbadm 05 Gru 2007 19:23 13369 16
REKLAMA
  • #1 4555257
    qbadm
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam,

jak zalogować sie przez pulpit zdalny na inny komputer?? Wystarczy wejść w Start>>Akcesoria>>Komunikacja>>Podłączenie pulpitu zdalnego?? Napewno musimy znać ip komputera z którym chcemy sie łączyć, podejrzewam, ze nazwę użytkownika i hasło także, ale czy cos jeszcze?? Czy ze strony zdalnego komputera musi nastąpic jakas akceptacja połączenia z nami??

Z góry dzięki za wszystkie sugestie

pzdr

qbadm
  • REKLAMA
  • #2 4555551
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    1. Przeszukaj forum zanim zapytasz!
    2. Użyj oprogramowania Hamachi + VNC i nie będzie problemów ze zdalnym sterowaniem.
  • #3 4557056
    Sumar
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Tak, wystarczy Podłączanie pulpitu zdalnego, adres IP, nazwa użytkownika i hasło. Oczywiście na komputerze zdalnym musi być włączona możliwość zdalnego łączenia się z nim. A akceptacja jest potrzebna tylko wtedy, kiedy na komputerze zdalnym jest ktoś zalogowany, bo do Windows XP Professional może być podłączony tylko jeden użytkownik w jednym czasie.

metalli: Jeśli jest dostępny Pulpit zdalny, po co takie kombinacje? W dodatku kiedy sam Pulpit zdalny jest bardzo dobrą aplikacją.
  • REKLAMA
  • #4 4560138
    metalli
    Poziom 30  
    Pulpit zdalny ma tyle wad że długo by wymieniać. Powiem tylko tyle, że skończyły się problemy po zastosowaniu "kombinacji". A wybór należy do kolegi :-)
  • #5 4560248
    daniiels
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja krótko.
    Od dłuuugiego czas używam VNC i hamachi i jestem bardzo zadowolony. Dużo więcej korzyści, to co ja uwielbiam:
    -hamachi tworzy mi jedną wspólną sieć z 6 kompami rozwalonymi po całym województwie, tylko 1 ma zewnętrzne IP
    -VNC świetnie radzi sobie z firewallem, świetna kompresja i dużo innych opcji

POLECAM
  • #6 4647421
    manat
    Poziom 12  
    Hamachi to dobry pomysł. Mnie interesuje natomiast, jak obejść możliwość zalogowania tylko jednej osoby w danym czasie. Może pokombinować coś w wirtualnym komputerem?
  • REKLAMA
  • #8 4648054
    metalli
    Poziom 30  
    manat można, ale nie rozumiem co to ma dać w efekcie. Proszę o informacje co chciałbyś osiagnąć. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4766723
    loony93
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Podłączę się do tematu - mi chodzi oto żeby w Win XP PRO gdy np. ktoś pracuje na użytkowniku A można było się podłączyć przez pulpit zdalny nie przerywając pracy użytkownika A i żeby można było kontrolować jego myszkę - czyli w praktyce kolega dzwoni że coś mu sie dzieje na kompie nie chce mi się do niego iść, klik klik i jestem na jego kompie bez żadnych potiwerdzen z jego strony itp. Jak to zrobic ?
  • #10 4766869
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4767373
    metalli
    Poziom 30  
    Hamachi + VNC rozwiązuje temacik definitywnie
  • #12 4775189
    daniiels
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    manat napisał:
    Hamachi to dobry pomysł. Mnie interesuje natomiast, jak obejść możliwość zalogowania tylko jednej osoby w danym czasie. Może pokombinować coś w wirtualnym komputerem?

Nie da się. Tak jak wspomniał kolega, takie możliwości daje tylko Windows Serwer i nazywa się to TERMINAL.

Do Sumar
    Ja nie twierdze że zdalny jest zły -sam w firmie używam go gdy moge, ale jak przyjdzie Ci z domu/lub innego miejsca w świecie podłączyć się do tego kompa to albo na Routerze musisz mieć przekierowane porty, albo używasz VNC i hamachi -zwłaszcza jak jesteś adminem kilku komputerów.
    A czemu VNC, hmm...
    Zdalny daje możliwość podłączenia np do zdalnej jednostki swoich dysków lokalnych -ą podmapowane wtedy automatycznie i przejęcia głosu na swoje głośniki,
    VNC wydaje się bezpieczniejszy, sam mogę ustawić jakość obrazu, i pare innych -zależy do czego to Ci potrzebne. Mimo wszystko pamiętajmy że zdalny dostępny jest dla nowszych systemów, ale 9x i ME nie mają tej opcji, wtedy ratuje nas VNC.
    Ja używałem zdalnego na win2000 -kopiowałem aby pliki obsługujące zdalny na kompa z win2000 i uruchamiałem mstsc.exe
    Pliki te wstawiam do ściągnięcia:

Moderowany przez Mery84:

Załącznik skasowałem. Udostepnienie plików wchodzących w skład systemu Windows 2000 narusza licencję tego systemu.

• #14 5782803
    dzikuss98
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    A jak jest z podlaczeniem, jezeli komputer z ktorym chcemy sie polaczyc. Jest podlaczony do sieci przez router.
  • #15 5782839
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 5783056
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Konfiguracja Pulpit zdalny w komputerze do którego chcemy mieć dostęp.

1 - Mój komputer -> PPM -> Właściwości -> Zdalny -> Pulpit zdalny (Zezwalaj użytkownikom ...)

a) Dodaj użytkowników którzy nie są na tym komputerze administratorami.
    b) Administratorzy są dodani automatycznie.

2 - Dodać Pulpit zdalny w zaporze firewall XP SP ?

3 - Start -> Panel sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Usługi -> Menadżer sesji pomocy pulpitu zdalnego (przestawić z ręczny na automatyczny)

4 - Użytkownik musi posiadać login i hasło do konta

5 - Po połączeniu się z pulpitem użytkownik zostaje automatycznie wylogowany.
    Jakakolwiek reakcja użytkownika klawiaturą lub myszką powoduje rozłączenie połączenia "Pulpitu zdalnego"
  • #17 5804773
    apollo_tec
    Poziom 12  
    Polecam VNC, chyba nie ma lepszego programu do zdalnej obslugi kompa. Pracuje w sieci w krorej jest okolo 700 kompow i nie zamienilbym go na zaden inny.

Podsumowanie tematu

✨ Aby skonfigurować połączenie pulpitu zdalnego w Windows XP Professional, należy włączyć na komputerze docelowym opcję zezwalającą na zdalne połączenia (Start -> Właściwości systemu -> Zdalny -> Pulpit zdalny). Do połączenia potrzebne są adres IP, nazwa użytkownika oraz hasło konta z uprawnieniami dostępu. Połączenie pulpitu zdalnego pozwala na jednoczesne zalogowanie tylko jednego użytkownika – po nawiązaniu sesji użytkownik lokalny zostaje wylogowany. Akceptacja połączenia jest wymagana tylko, gdy na komputerze zdalnym jest aktywny inny użytkownik. W przypadku sieci za routerem konieczne jest przekierowanie odpowiednich portów (domyślnie TCP 3389).

Alternatywnie, do zdalnego sterowania i pracy bez wylogowywania użytkownika lokalnego polecane są rozwiązania takie jak Hamachi (tworzące wirtualną sieć VPN) w połączeniu z VNC, które oferują większą elastyczność, możliwość pracy wielu użytkowników oraz lepszą obsługę firewalli. TeamViewer jest kolejną popularną alternatywą umożliwiającą zdalny dostęp bez konieczności skomplikowanej konfiguracji sieci. Windows XP nie obsługuje wielu jednoczesnych sesji pulpitu zdalnego – funkcjonalność ta dostępna jest w systemach Windows Server (Terminal Services).

Podsumowując, standardowy pulpit zdalny w Windows XP Pro wymaga włączenia usługi, znajomości IP, loginu i hasła, a także ewentualnej konfiguracji routera. Dla bardziej zaawansowanych potrzeb i pracy bez wylogowywania użytkownika lokalnego rekomendowane są narzędzia VNC z Hamachi lub TeamViewer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA