logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia – słabo świecąca kontrolka poduszki po wymianie stacyjki

krzysm 04 Paź 2006 20:47 1434 6
REKLAMA
  • #1 3085712
    krzysm
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam. Ostatnio wymieniałem stacyjkę w samochodzie. Jednak podczas demontażu odpieły się wszystkie kable ze stacyjki. Przy montażu metodą eliminacji udało mi się podłączyć je, w taki sposób że wszystko działa prawidłowo (światła, rozrusznik, kontrolki), i było by supre gdyby nie drobny problemik, słabiej od pozostałych świeci się kontrolka poduszki powietrznej. Wcześniej przy rozruchu na chwilę zapalała się kontrolka płynu hamulcowego, a teraz nie. Komputer był odłączony przez 5 dni. Co to może być:?: Dziękuję za pomoc i pozdrawiam:D
  • REKLAMA
  • #2 3086148
    daro112
    Poziom 2  
    po kazdorazowym odpieciu komputera od zasilania moze sie pojawic błąd w komputrze,powino sie odwiedzić elektro-mehanika w celu wykasowania błedu, podpiecie pod komputer u mehanika koszt około 35 zł wykasowanie jednego błedu 5-10 zł .... W serwiśie :SKODY: 150zł +wykasowanie błedu
  • REKLAMA
  • #3 3086205
    wojtula11
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    daro112 napisał:
    podpiecie pod komputer u mehanika koszt około 35 zł wykasowanie jednego błedu 5-10 zł .... W serwiśie :SKODY: 150zł +wykasowanie błedu

Kurcze pierwszy raz widzę taki cennik , ale podoba ni się :D. Pierwszy raz słyszę o wycenie kasowania błędu na sztuki.
    Przepraszam że nie na temat , ale nie mogłem się powstrzymać .
  • REKLAMA
  • #4 3086503
    krzysm
    Poziom 13  
    Dziś rano zauważyłem że przy wyłączaniu zapłonu gasną światła, a powinny zostać pozycyjne.
  • #5 3087616
    krzysm
    Poziom 13  
    Posiada ktoś może schemat połączenia przewodów stacyjki:?:, bo wydaje mi się że cos jest nietak. Oznaczenia kolorów przewodów są takie:
    czerwony x2, czarny x2, zółty(podwójny),biały(podwójny), a zaciski na stacyjce ozanczone 30,50,P,15,16. Ktoś wie jak to podłączyć:?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3087635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3093065
    krzysm
    Poziom 13  
    Dziękuję za podpowiedzi. Stacyjka podłączona prawidłowo błąd wykasowany wszystko O.K. Pozdrawiam i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie stacyjki w Skodzie Felicia i ponownym podłączeniu przewodów metodą eliminacji, kontrolka poduszki powietrznej świeciła słabiej niż pozostałe, a kontrolka płynu hamulcowego przestała się zapalać przy rozruchu. Komputer samochodu był odłączony przez 5 dni, co mogło spowodować pojawienie się błędów w sterowniku. Zalecane było odwiedzenie elektro-mechanika w celu podłączenia do komputera i wykasowania błędów, co w serwisie Skody kosztuje około 150 zł plus opłata za kasowanie błędów. Autor zauważył również, że przy wyłączaniu zapłonu gasną światła, które powinny pozostać w pozycji postojowej. Podano schemat podłączenia przewodów stacyjki: czerwone przewody do zacisku 30, czarne do 15, a żółte do 50. Po prawidłowym podłączeniu i wykasowaniu błędów problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA