logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasada działania układu w efekcie gitarowym - nietypowe podłączenie kondensatorów

MCorto 05 Paź 2006 09:26 1346 10
REKLAMA
  • #1 3086659
    MCorto
    Poziom 2  
    Witam

Poniższy układ jest pierwszym stopniem w efekcie gitarowym, ze wzgledu na to ze podlaczenia kondensatorow nie odpowiadaja standardowym zastosowaniom wzmacniaczy operacyjnych mam pytanie - jaka jest zasada działania tegoż układu?
    Wszelka pomoc mile widziana, z góry dziękuję :)

Pozdrawiam

Zasada działania układu w efekcie gitarowym - nietypowe podłączenie kondensatorów
  • REKLAMA
  • #2 3087742
    HMD
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Witam

Zdradz mi jeszcze czy ten wzmacniacz jest zasilony symetrycznie czy pojedynczo?
    Podejrzewam ze pojedynczo napieciem 9V poniewaz sygnal wejsciowwy jest podniesiony prawdopodobnie do polowy napiecia zasilania ale nie jestem pewien :)

Dodano po 39 [minuty]:

biorac pod uwage kondensator na wejsciu ukladzik kiepsko bedzie przepuszczac niskie czestotliwosci a wysokie powinien wzmacniac badz tlumic w zaleznosci od ustawien potencjometu. Tak wiec podejrzewam ze jest to ukladzik podbicia sopranow. Ukladzik moze rowniez wnosic jakies znieksztalcenia podobnie jak przestery ale teraz trudno mi powiedziec bez dokladnej analizy. Biorac pod uwage podniesienie napiecia wejsciowego o stala skladowa na wyjsciu dal bym rowniez kondensatorek bo mozna uszkodzic dalsze uklady toru audio.
  • #3 3087885
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    A według mnie bedzie to filtr aktywny do subwoofera, chociaz moze sie myslić.
  • REKLAMA
  • #4 3087958
    HMD
    Poziom 19  
    Tylko jesli to mial by byc filtr do suba to nie bylo by tak malego kondka na wejsciu ktory blokuje niskie czestotliwosci tak wiec to odpada.
    W przypadku malych czestotliwosci powinien tam sie znajdowac przede wszystkim kondek min 1u oraz jeszcze kilka zmian nalezalo by dokonac.
  • #5 3088721
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    ten schemat to typowy układ odwracajacy fazę uzupełniony o kilka elementów kształtowania charakterystyki częstotliwościowej
    r5,c3 -filtr wejściowy, górnoprzepustowy
    r16 -polaryzacja c5 przy braku wtyczki w wejsciu
    c2 ogranicza wzmocnienie dla duzych częstotliwości
    c1 dla małych
  • REKLAMA
  • #6 3088757
    HMD
    Poziom 19  
    Zgadzam sie z Toba stasiekm co tez i wczesniej wspomnialem - "Tak wiec podejrzewam ze jest to ukladzik podbicia sopranow." - lecz w jednym raczej nie masz racji jestto raczej ukladzik wzmacniacza nieodwacajacego z ujemnym sprzezeniem zwrotnym :) aby byl uklad odwracajacy to powinno byc wejscie podpiete do ujemnego wejscia wzmacniacza.
  • #7 3088875
    MCorto
    Poziom 2  
    -> HMD wzmacniacz jest zasilany +9V (bateria) na - zasilania podłączam masę.

-> stasiekm dziękuje za tak dokładną odpowiedź :)

Przy analizie w spice'ie układ wygląda jakby zbocza narastajace i opadajace sygnalu prostokatnego różniczkował, zaś składową stałą pozostawiał bez zmian i nie wzmacniał jej bez względu na ustawienie potencjometru...

Dziękuję wszystkim za poświęcony mi czas i wsparcie :)

Pozdrawiam
  • #8 3089276
    HMD
    Poziom 19  
    no wiesz ale zaznaczyles ze to ma byc uklad audio tak wiec prostokaty nie sa tu mile widziane :)
  • REKLAMA
  • #9 3089792
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Mcorto -skoro masz już to wpisanew pspice (ja nie zainstalowałem jeszcze po formacie) to rób pomiar charakterystyki częstotliwościowej
    potencjometr gain zastap dwoma rezystorami (np po 50k)
    HMD -wyjscie nie jest z operacyjnego bo:
    -tak było wygodniej na pytce
    -prawa częsć potencjometru pełni rolę rezystora wejsciowego kolejnego stopnia

uklad nie odwraca fazy -przecież sygnał wchodzi na wejscie +
    przepraszam za wprowadzania w błąd -chyba doznałem jakiegoś zaćmienia..
  • #10 3090097
    MCorto
    Poziom 2  
    Zrobilem symulacje dla roznych polozen VR1 od 0.1 do 0.9 wartosci (100kOM) i sygnalu o czestotliwosci 1kHz, jak również analizę częstotliwościową. Oto wyniki:

Dodano po 36 [minuty]:

Zapomnialem napisac ze pojedynczy wykres out jest dla 0.5 wartosci VR1...
  • #11 3091040
    HMD
    Poziom 19  
    W prawdzie wiele rzeczy jeszcze nie wiel ale zdradz mi czemu przeprowadzasz symulacje przy sygnale prostokatnym?
    W koncu w ukladach audio jest sygnal sinus i znieksztalcenia jego sa niepozadane (pomijajac przestery ale to inna sprawa).
    Osobiscie bym na wejscie podal sinusik i robil bym charakterystyki czestotliwosciowe dla roznych ustawien potencjometru.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy analizy zasady działania nietypowego układu pierwszego stopnia efektu gitarowego, w którym kondensatory są podłączone niestandardowo względem typowych wzmacniaczy operacyjnych. Układ jest zasilany pojedynczym napięciem +9V z baterii, a masa stanowi ujemne zasilanie. Wzmacniacz nie odwraca fazy, sygnał wejściowy jest podniesiony do połowy napięcia zasilania, co sugeruje obecność polaryzacji stałej. Kondensator na wejściu tworzy filtr górnoprzepustowy, tłumiąc niskie częstotliwości i wzmacniając lub tłumiąc wysokie w zależności od ustawienia potencjometru, co wskazuje na funkcję podbicia sopranów. Elementy R5 i C3 tworzą filtr wejściowy, R16 polaryzuje kondensator C5 przy braku sygnału, C2 ogranicza wzmocnienie dla wysokich częstotliwości, a C1 dla niskich. Układ może działać jak różniczkujący zbocza sygnału prostokątnego, pozostawiając składową stałą bez zmian. Symulacje w SPICE potwierdzają charakterystykę częstotliwościową i wpływ potencjometru na wzmocnienie. Dyskutowano również o odpowiednim doborze sygnału testowego (sinus zamiast prostokąta) dla analizy audio. Układ nie jest typowym filtrem subwoofera, gdyż obecność małego kondensatora na wejściu blokuje niskie częstotliwości, co jest niepożądane w filtrze niskotonowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA