Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

junk amp rozwarzania praktyczno teoretyczne

kokodin 17 Jan 2007 18:51 4439 32
Wago
    kokodin
    Level 21  
    witam jestem mało doswiadczonym elektronikem częściej cos psuje niż udaje mi sie zbudować :D ale tym razem mam zamiar właśnie zbudować przedwzmacniacz

mam 2 układy ul1321 jeden z nich na pewno działa :D che zbudowac przedwzmacniacz mono lub 2 mono w jednym ale nie rozumiem pewnego oznaczenia na schemacie z datasheta

http://www.ortodoxism.ro/datasheets/CEMI/mXyztxwt.pdf

schemat jest troche zamazany wiec nie wiem gdzie sa bieguny kondensatorów (bo przy takich pojemnościach podejżewam elektrolity, przy zasilaniu wiem :D ) i jak mam rozumieć RF czy to jest do regulacji wzmocnienia i ile powinienem tam wstawić
    jaki jest minimalny opór odbiornika?
    i ostatnie pytanie masa jest na dole :D ?

prosze o pomoc w rezszyfrowaniu tego schematu za pomoc bede wdzieczny moze mozna cos jeszcze dorzucic
  • Wago
  • Helpful post
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam
    Tak, dół to masa (-) elektrolity + w stronę układu scalonego.
  • Helpful post
    tomaszgab
    Level 27  
    w tabelce na str.2 masz warunki pomiaru/uwagi/ tam masz jakie wartości Rf .Napisano że 100ohm.
    kokodin
    Level 21  
    dobra przedwzmacniacz działa powiem szczerze nawet nie wiedziałem jak powinen ale teraz juz wiem :D

ok ale teraz wynikł jeden mały kłopot bez obciążenia wzmacniacz syczy przestaje gdy zewrze sie wejście rezystorem

i teraz pare pytań
    1 czy takie zwarcie jest potrzebne czy ja cos schrzaniłem robiąc płytke
    2 co sie stanie jeśli drugi przedwzmacniacz w układzie pozostanie pod napieciem (nie używany i bez rezystora na wejsciu)

ogólnie bardzo mi sie podoba "moja" konstrukcja z gitara i głośnikiem komputerowym tworzy fajny zestaw (niestety przetworniki "łapią" monitor :D i nie da sie grać na fula)
    tomaszgab
    Level 27  
    W zasadzie dobrze jest ten przedwzmacniacz który wisi w powietrzu,jego wejście zewrzeć z masą.Ten który używasz wstaw potencjometr na wejściu .
    kokodin
    Level 21  
    w zasadzie racja o potencjometrze nie pomyślałem :D a przecież zawsze jest jakiś i raczej na wejściu niż na wyjsciu :D

ten który wisi w powietrzu też bedzie wykorzystany w planach jest zrobić 2 odzdzielne wzmacniacze (w sensie regulacji) do np 2 gitar i to razem na jeden głośnik :D mam od ponad 3 lat taki ładny 60w średniotonowy idelany do gitary pasowało ny jeszcze jakiś 2,5-10w wzmacniacz końcowy na zasilanie asymetryczne i jakiś prosty fuzz

aha sprawa tego dźwieku bzyczący przy maxymalnej sile wzmacnaicza końcowego była efektem nie monitora tylko zasilania po zastosowaniu stabilizatora problem całkowicie ustapił :D

mam jeszcze jedno pytanie jak sie ma sprawa napiecia do sprawności wzmacniacza w datashecie nie ma minimalnego (doświadczalnie to ok 3v) a maksymalne to 18v czy jak dam wyższe napiecie to jakoś lepiej bedzie wzmacniał co sie poprawi a co pogorszy

w załączniku obrazek mojej płytki :P
    Artur k.
    Admin of Audio group
    kokodin wrote:
    maksymalne to 18v czy jak dam wyższe napiecie to jakoś lepiej bedzie wzmacniał co sie poprawi a co pogorszy

Jak dasz większe to pójdzie z dymem i już nic się nie poprawi.

Zastosuj zasilanie ok. 12V.
    To jest dość stary układ scalony i niestety nie ma rewelacyjnych parametrów.

Pozdrawiam
    tomaszgab
    Level 27  
    Niestety Artur k. ma rację,ten układ scalony można oglądać tylko w archiwum X,
  • Wago
    kokodin
    Level 21  
    hehe ja mam 2 takie na chodzie nie chodziło mi o dawanie więcej niż 18v bo obecnie pracował na 4,5 i troche burczał na niskich częstotliwościach :D

a tak serio to chodziło mi o zasade co sie zazwyczaj dzije przy podnoszeniu napięcia od minimalnego do maksymalnego czy układ potrafi dać mocnijszy (ale nie głośniejszy) i mniej zniekształcony sygnał czy wręcz odwrotnie
  • Helpful post
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Zwiększenie napięcia powoduje to że można pracować przy większych sygnałach.
    Jeśli do tej pory zasilałeś układ napięciem 4.5V, to max możliwa amplituda sygnału wejściowego nie mogła być większa niż ok. 1.5V, a więc układ można było w prosty sposób przesterować poprzez podanie zbyt wysokiego sygnału.

Drugą ważną kwestią jest to że przy większym napięciu zasilania powinien zmniejszyć się poziom zniekształceń, ponieważ punkty pracy tranzystorów zawartych w strukturze układu scalonego zostaną przesunięte na bardziej liniowy odcinek charakterystyki.
    To brzmi trochę skomplikowanie, w rzeczywistości jest bardzo proste :), żeby dobrze zrozumieć to zagadnienie musisz zapoznać się z "klasami wzmacniaczy" oraz z działaniem i typowymi charakterystykami tranzystorów bipolarnych.

Pozdrawiam
    kokodin
    Level 21  
    etam wcane nie brzmi skomplikowanie chciałem sie tylko upewnić że przy wyższym napięciu układ będzie miał większą sprawność teraz wiem dlaczego :D ( jak przy podkręcaniu przy wyższym napięciu tranzystory działają szybciej i szybciej ladują kondensatory ) z każdym innym układem tranzystorowym musi być podobnie

a jeśli mowa o przesterowaniu jak zbudować prosty overdrive o łagodnych "kantach" i jednocześnie dużym ścięciu amplitudy po obu stronach
    najlepiej na małej ilości elementów dyskretnych ale mam też pare wzmacniaczy słuchawkowych :D wolał bym nie ścinać amplitudy za dużym sygnsałem wejściowym w układach wzmacniaczy bo troche ich szkoda
    kokodin
    Level 21  
    na gitare spokojne wystarczy a oscyloskop ma każdy właściciel kompa co prawda tylko na czestotliwoeci akustyczne ale :D ...
    powiem tyle sprawa przedwzmacniacza jest juz załatwiona działa i ma sie dobrze na standardowej aplikacji teraz rozmawiamy o tym rozwinięciu czyli o przesterze jak sie skończy z przesterem to dojdziemy i do piecyka :D

ogólnie sprawa jest postawiona tak to nie ma być sprzet hi-fi ale junk-amp czyli piecyk z przedwzmacniaczem i przesteremz tego co znajde w moim pudełeczku z demontarzu :D najlepiej zeby nie trzea było nic kupować nowego
    z reszta gitare też sam zrobiłem wiec cuduw nie oczekuje :P
    petrakwap
    Level 17  
    kokodin wrote:
    a jeśli mowa o przesterowaniu jak zbudować prosty overdrive o łagodnych "kantach" i jednocześnie dużym ścięciu amplitudy po obu stronach
    najlepiej na małej ilości elementów dyskretnych

Witam :D
    spróbuj puścić sygnał z przed wzmacniacza przez bramki śchmita Cmos! ,połącz np.
    4 w szereg ,wyjście 1 z wej. drugiej (mim więcej tym lepiej!,dostaniesz odkształcony prostokąt czyli trapez ,chcesz mieć "fuz"! tak?.Sam trochę muzykuję ale na klasycznej :)
    powodzenia :).
    ps.wpisz w gogle "fuz" jest kupa ciekawych układów,możesz też przesterować
    jednostopniowy wzmacniacz (na jednym tranzystorze = tak aby wchodził w pełne nasycenie! = ale efekt jest dużo gorszy.
    marcin_oizo
    Level 28  
    UL1321 jest w obecnych czasach praktycznie nie do zdobycia. Pracował między innymi w odbiornikach "Amator" (posiadam takowy, model- 3) i nigdzie nie mogłem go dostać jak mi szczelił... Dobrze że kolega miał.
    Tak więc ja, tak ze swojej strony, radziłbym zastosować dwa układziki TL071, TL081 a UL-ka schować w pułeczkę i niech czeka na swoje prawdziwe miejsce, tzn. może przyda się przy naprawie jakiegoś radyja :)
    Pozdrawiam Marcin.
    KaW
    Level 34  
    Z 1321 trzeba się nauczyć stosowac wszystkie wyrafinowane techniki
    schematowe,montazowe ,projektowania druczków -TO JEST -
    kapryśny układ -no i dobrze ...........
    Nie sądzę , żeby to był dobry układ dla muzyków -troche wilgoci i beda kłopoty -.....Układem podobnym był chyba TBA XXX -który cemi chciała skopiowac -na ten temat może wiedzieć Pan Cezary Rudnicki -W-WA-
    Radioelektronik .czasopismo-redakcja .
    kokodin
    Level 21  
    nie mam innych przedwzmacniaczy w moim pudełeczku ze skarbami więc nie będe sie nawet zastanawiał na co go zmienić nie mam zamiaru z resztą bo ten układ w standardowym schemacie ma sie całkiem nie źle dostanie 12v prosto ze stabilizatora dodatkowo kondensator 1000uF i koniec jak nie lubi wilgoci to go zamkne w jakiejś obudowie plastikowej z ekranem i uszczelka :D a na pułeczka moge położyć drugi :D bo mam 2

obecnie staram się zrobic do tego efekt distortion/overdrive zwany "diode clipping" wyciągnołem z modemu wzmacniacz operacyjny stosowany w niektórych efektach ibaneza :D nie pamietam na razie oznaczeia ale jak wróce do domu to napisze na początku było chyba 44 a na końcu 9d ale środka nie pamietam
    marcin_oizo
    Level 28  
    kokodin wrote:
    nie mam innych przedwzmacniaczy w moim pudełeczku ze skarbami więc nie będe sie nawet zastanawiał na co go zmienić ...

Układziki TL071/081 kosztują bagatela, hmmm z 70 groszy...
    Rób jak uważasz, życzę powodzenia :)
    petrakwap
    Level 17  
    kokodin wrote:
    obecnie staram się zrobic do tego efekt distortion/overdrive zwany "diode clipping" wyciągnołem z modemu wzmacniacz operacyjny stosowany w niektórych efektach ibaneza :D

Cześć :D
    He! He! wyczułem Cię ;),widziałem to to distortion dla mnie "miękki fuz" = efekt podobny do muzyki skrzypcowej,ale operacyjny dobrze pracuje
    z symetrycznym zasilaniem!,a więc + i _- np 9V.Nie myśl sobie że jak podzielisz np. na połowę to będzie cacy,operacyjne aby zachować duże wzmocnienie np.z otwarta pętla wzmocnienia są kapryśne przy małym nap. zasil.I dodatkowo "pozorna masa = podzielone nap zasil musi mieć kompensację (kondki w dzielniku = a te ograniczają częstotliowść
    przenoszenia układu) = więc pomyśl o symetrycznym zasilaczu (niewielkiej mocy np 2 razy 9V 100mA = ale po stabilizatorach!!!).masz dostęp do oscyloskopu?
    kokodin
    Level 21  
    hm :/ symertyczne zajilanie z tym może być problem wiem że takiego potrzebuje układale jakoś nie widzi mi sie kupowanie transformatora jeżeli dało by rade przerobić zasilacz od drukarki (30v 0,4A 12w) na symetryczny 12v to mam coś takiego :D ale miało być do gml-a :/ albo trafo z 3 uzwojeniami 0,7A podobno 8 , 10 i 12v ale tamto trafko jest stare czeskie i nawet nie wiem ile ma na prawde (ale chyba 14, 16 i 20v spaliłem nim miernik :D ) ale wtórne moge przewinąć :D miałem takie 2 ale jeden poszedł na przetworniki go gitary i lutownice :P
    stabilizatorów mam kilka na 12 i -12v sie znajdze (z zasilacza pc)

prosze o jakieś sugestie
    :D

jak by co mam jeszce trafo od amatora tylko trzeba by troche wtórne poodwijać bo zwiększyli napięcie w sieci :D no i nie mam pojęcia która para kabli ma jakie napięcie

------udpade-------
    mam oscyloskop w kompie i nawet nauczyłem sie obsługiwać :D
    a wzmacniacze chciał bym zasilać oprócz końcówki z jednego trafa najlepiej 18V (+9v,0v,-9v)przedwzmacniacz i plus przesteru z jednej linji a gmla z oddzielnego zasilacza ze wspólna masą czy to dobry pomysł ?? jak to jest z tym prostowaniem napiecia bo gdzieś czytałem że trośnie o 10% po wyprostowaniu
    petrakwap
    Level 17  
    kokodin wrote:
    hm :/ symertyczne zajilanie z tym może być problem wiem że takiego potrzebuje układale jakoś nie widzi mi sie kupowanie transformatora jeżeli dało by rade przerobić zasilacz od drukarki (30v 0,4A 12w) na symetryczny 12v to mam coś takiego Very Happy

masz do wyboru dwa wyjścia.lepsze wykonać aktywne źródło prądowe= wklejka! gif.Lub prostszy powielacz = podwajacz napięcia gif 2,z tym ze w drugim układzie elektrolity minimum 2.2 mili
    Quote:
    mam oscyloskop w kompie i nawet nauczyłem sie obsługiwać

jest separowany np.opto-złączem od kompa.czy na żywo tylko dzielnik, i karta dźwięk lub drukarka?.

Quote:
    jak to jest z tym prostowaniem napiecia bo gdzieś czytałem że trośnie o 10% po wyprostowaniu

nie drażnij mnie :(! = nic nie rośnie!,nic nie rośnie nap.szczytowe to U skuteczne!(jest mniejsze od szczytowego) x pierwiastek z dwóch = 1.41!.A łopatologicznie, mierząc miernikiem nap.przemienne widzisz 9V,a po prostowniku ,miernikiem ustawionym za zakres napięć stałych,9V x 1.41 minus spadek napięcia,na złączu półprzewodnikowym.I dla germanu 0.25V,dla krzemu 0.6 - 0.75V,i schotki
    około 0.1 - 0.3V
    i koniec bajki :).
    ps nap. szczyt = pik! pik!(pp) = szczyt dodatniej połówki sinusoidy i szczyt ujemnej połówki sinus.
    kokodin
    Level 21  
    jakoś nie moge nigdzie znaleźć takich kondensatorów :/ ale mówi sie trudno i płynie sie dalej :) może lepiej by było zrobić transformator z odczepem w połowie wtedy nie potreba by kombinować chyba z wielkimi pojemnościami bo masa była by po prostu po środku wtedy dać do każdego wyjścia 1000uf i stabilizator na 9v i za nim jeszcze jeden kondensator
    petrakwap
    Level 17  
    kokodin wrote:
    jakoś nie moge nigdzie znaleźć takich kondensatorów :/ ale mówi sie trudno i płynie sie dalej :) może lepiej by było zrobić transformator z odczepem w połowie wtedy nie potreba by kombinować chyba z wielkimi pojemnościami bo masa była by po prostu po środku wtedy dać do każdego wyjścia 1000uf i stabilizator na 9v i za nim jeszcze jeden kondensator

Cześć
    praktycznie mnie tu już nie ma,mija misja skończona!,wróciłem tylko dla Ciebie,to nie chodzi o to czy kondek. dużej pojemności czy małej!,on pracuję
    jako prosty filtr.Wejdź na stronki filtry pasywne,i zobaczysz typy
    1 pi i szereg ogniw potocznie zwanych drabinką jest to kombinacja L i C ,lub o gorszych parametrach R.C
    2 T i,pdwójne T = T T
    3 kombinacja jednego z drugim = jeśli L,C duża dobroć.
    Co to znaczy?,ano albo tłumisz skutecznie coś czego nie lubisz = składowa zmienna nałożona na nap stałe = i porada = gdybyś zbudował typ PI
    lecz cewka = dłaik miał odczep w 1/3 ilości zwoi,to mając trochę pojęcia o rezonansie = zobaczyłbyś dwa szeregowe obwody rezonansowe!.Kiedy jeszcze pracowałem,stroiłem filtry zasilane poprzez prostownik pełnomostkowy = układ Geatza właśnie taki filtr z dzieloną indukcyjnością
    (nie pamiętam bodaj ,kilka Henr) kondensatory w filtrze,miały pojemność 1,1uF = czujesz temat = tłumisz składowa zmienną 100Hż,a nie 50Hz,choć Twój trafo zasilany jest właśnie 50Hz,lecz diody w mostku Gratza ,przełaczają parami i :) dziwne ale prawdziwe 50Hz + 50Hz = 100Hz = zapamietaj!.Ta lekcja przyda Ci się kiedy zapragniesz "solo żylety"
    i Twoja gitarka zagra 1 lub 2 oktawy wyżej niż może czujesz ;).
    Jesteś troszkę leniuszkiem ;),a ja tracę cierpliwość.Więc proszę połaź sobie po necie. i sprawdź czy to co piotr napisał jest prawdą.
    Jeśli jednak zapragniesz kontaktu,będę Ci służył lecz nie gotowcem!
    kwap47(malpa)os.pl
    miłego dnia życzę i znikam :)
    ps.celowo podałem info. niepełne aby zmusić Cię,tak jak kiedyś mnie zmuszono do aktywnego szukania :),życzę miłej zabawy! = eletronika
    dobry sługa lecz zły Pan!!!
    kokodin
    Level 21  
    dobra może mi ktoś inny wytłumaczyć co napisał przedmówca :D to jakiś dziwny dialekt

a tak wogule to porobiłem pare symulacji w crocodilu i wychodzi na to że sztuczka z powielaczem daje 2 razy mniej gęsty prąd niż zwykłt zasilacz bo zużywa właśnie tylko połowe amplitudy na wyjście
    po zwarciu wyjść zwykłego zasilacza (mostek i kondensator) zasilacza z dzielonym uzwojeniem wtórnym i zasilacza z powielaczem rezystorem 10 ohm wychodzi że dzielony i zwykły zachowują się tak samo tzn napięcie spada do kilku voltów a powielasz zaczyna generować prąd przemienny z amplitudą od 0 do wartości maksymalnej więc wcale mi się to nie podoba

w crocodilu użyłem schematu "typowego zasilacza symertycznego" i zwykłego zasilacza niesymetrycznego z tej strony http://www.thnd.private.pl/index.php?go=page98 oraz powielacza ze schematu powyżej
    petrakwap
    Level 17  
    kokodin wrote:
    dobra może mi ktoś inny wytłumaczyć co napisał przedmówca :D to jakiś dziwny dialekt

Witam Cię :D
    Wiedziałem że tu wrócisz :D,wychodzi po prostu ze jesteś skazany na mnie,a to dlatego że sam prowadzisz dialog dziwnym dialektem :D.Ale mnie rozumiesz ;).A nawet okryłeś prawdę że kondensatory w powielaczu,są ładowane na przemian połówkami sinusoidy co 10ms.to nie jest moja wina że nie podoba Ci się moja propozycja :(,bo gdybyś (teraz żartuję!!!) w swoim
    zasilaczu = powielaczu użył małej (spawarki = która posiada w sobie trafo dużej mocy wraz z diodami prostowniczymi,i przerobił układ jak narysowałem uzupełniając go kondensatorami o pojemności np.1 Farada = nie narzekał byś na wydajność prądową i pulsacje na wyjściu! ;)).A teraz poważnie jakie obciążenie prądowe stanowi Twój przed-wzmacniacz (na operacyjnych)dla zasilacza którego model narysowałem,ano takie jakie jest potrzebne dla właściwej jego pracy wewnętrznej(patrz struktura wew.!)kilka mA!.oraz obciążenie które do jego wyjścia dołączysz = impedancja wejściowa np.następnego stopnia jakiegoś układu - która powinna być duża np.10 - 100KOm! więc jakie obciążenie w całości = widzi powielacz?.jeśli jako kondensatory filtrujące nap. (gromadzące ładunek) będą miały pojemność np.1mF.Chcesz liczyć = proszę bardzo licz stałą czasową ,obwodu = rez. wew a to jest związane z wydajnością prądową trafo,maksymalnego dopuszczalnego prądu diód,rezystancji wew. kondesatora (dieelektryk! = który też jest obciążeniem dla niego samego)+ rezystancji układu którym obciążysz ów kondensator!.I tak się robi oblicza się stałe czasowe dla filtrów np.z wzoru na Tau!!!.

Quote:
    w crocodilu użyłem schematu "typowego zasilacza symertycznego" i zwykłego zasilacza niesymetrycznego z tej strony http://www.thnd.private.pl/index.php?go=page98 oraz powielacza ze schematu powyżej

przyznam się ze nie wiem co to za program,kiedyś używałem
    do symulacji działania układów elektronicznych "workbencha 4"
    był bardzo "fajny" choć "złamany = nie trzeba było wpisywać nr.klucza!" dziś już go nie mam!(dziś na wiele rzeczy już mnie nie stać!!!),dla mnie osobiście wspaniały program !,bo nawet owa nieszczęsna spawarkę na nim symulowałem.Na koniec = przewiń trafo jak posiadasz drut nawojowy,uzw. symetryczne
    stosowałem prosty wzór - zw= 45/s gdzie 45 = stała,s = pole powierzchni poprzecznej kolumny rdzenia + 10 % ogólnej ilości zwojów,to "na spadki nap.",i Fi śred drut.naw. = pierwiastek z I/2.zastosuj zamiast rezystora,łączącego w filtrze tętnień Dł z odczepem (jeśli chcesz ;) ) w 1/3 ilości zwojów!,zasil ów filtr
    częścią dławika o mniejszej ilości zwoji jak na rys. i dobierając
    kondensator w drugiej gałęzi filtra!,przekonasz się oscyloskopem
    że tętnienia na odczepie dławika spadną,przy mniejszej pojemności C2 niż C1.Wybacz staremu piotrowi dialektykę ;),kiedyś podobnie jak Ty zaczynałem,wszak jako domorosły elektronik wciąż jestem samoukiem! ;),a moje pisanie Mod. może zawsze usunąć jeśli Cię czymś obraziłem!,dając mi jednocześnie ostrżerzenie ze temat zamyka a ja mam "bana"!.
    Życzę miłego dnia i smacznego!
    piotr :D
    petrakwap
    Level 17  
    ps.jeszcze odnośnie dialektyki słowa,jako zdolny hydraulik 25 lat praktyki w zawodzie amatorsko
    ,zajmujący się elektroniką,analogowo cyfrową,ze wzgledu na stan zdrowia musiałem zmienić pracę!.Miałem trochę szczęścia zatrudniono mnie,na stanowisku = zestrajacza aparatury kontrolno pomiarowej,gdzie pracowałem tyko 19 lat!.Firma sporo kasy na mnie zarobiła,a ja jak widzisz przeżyłem,może dzięki uprawnieniom SEP które posiadałem = i to też wytłumaczy dialektykę słowa!.
    Więc proszę wyluzuj jak hydraulik,bo i kompy. może nawet będziesz budował :D = powodzenia!
    ps.2 Mod przepraszam za te wynurzenia ale jak sam widzisz trudno jest mi sie tu czymś pochwalić :D,a teraz kasuj wszystko co "petrakwap"napisał
    pozdrawiam :*
    kokodin
    Level 21  
    w trakcie roztrząsania zasilania symetrycznego do przesteru (bo to jedyny stopień wzmacniacza jaki wymaga takowego) zbudowałem końcówke na gml-026 z 1975r legenda :D gra bardzo przyzwoicie w załaczniku płytka

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie masy
    czy cos sie stanie złego któremuś przedwzmacniaczowialbo wzmacniaczowi jeśli połącze 2 masy z 2 różnych źródeł zasilania a jeśli tak to jak to można poprawić kiedyś łaczyłem 2 zasilacze szeregowo i nawet działało ale teraz chce mieć pewność bo szkoda by cos popsuć
    petrakwap
    Level 17  
    kokodin wrote:
    w trakcie roztrząsania zasilania symetrycznego do przesteru (bo to jedyny stopień wzmacniacza jaki wymaga takowego) zbudowałem końcówke na gml-026 z 1975r legenda :D gra bardzo przyzwoicie w załaczniku płytka

Witam :D
    to prawda że jest legendą więc postaraj się go nie skopać,kiedyś dostaniesz za niego jak będzie dobry! sprawny! = gitarę Fendera! = moje marzenie!,mnie zaś musisz traktować jako szaleńca i dziwaka jednocześnie,bo rozbieraliśmy owe GML -e = hybrydy i zwalone końcowe wymieniali na sprawne
    .Rozbierałem co dało się rozebrać oprócz dziewczyn,o co kumple mieli żal do mnie,uważając że wieku poważnym (a w takim byłe i żonaty) chłopcy powinni się czym innym bawić ;),moja żona była tego samego zdania!,ale mnie słuchała a klamory tak.więc
    dostawała chwilowy rozwód ;) a klamory pieściłem jak potrafiłem najlepiej :D
    Quote:

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie masy
    czy cos sie stanie złego któremuś przedwzmacniaczowialbo wzmacniaczowi jeśli połącze 2 masy z 2 różnych źródeł zasilania a jeśli tak to jak to można poprawić kiedyś łaczyłem 2 zasilacze szeregowo i nawet działało ale teraz chce mieć pewność bo szkoda by cos popsuć

W zasadzie nie powinno się nic skopcić,jeśli pomyłkowo nie pomylisz znaków!,nie zmieniaj polaryzacji bieguna masy - stosuj zasadę jeśli jedno zasilanie,minus na masie ,w ten sposób patrząc na schemat + masz zawsze u góry.Przy symetrycznym jest to bez znaczenia,jedynie pamiętaj,przy operacyjnych!,zawsze konki. 100nf jako blokujące = jak najbliżej
    ich nóżek zasilajacych np.dla uA 741 7 = (+) ,4 = (-)
    zawsze sprawdzaj - jeśli dają PDF !, co jest w strukturze układu
    .Konki muszą być przy nogach niezależnie,od takich samych,przy blokujących zasilanie elekrolitach!.Budujesz bowiem
    przedwzmacniacze na operacyjnych o dużym wzmocnieniu! a one lubią się wzbudzać (tylko Jimi Henrikx,był geniuszem wirtuozem wykorzystującym takie efekty!!!).Jaką masz przystawkę ?,jak połączone uzwojenie w środku?,jeśli cewki
    są dwie i połączone w przeciw-fazie to spoko = pole magnetyczne instalacji elektrycznej Ci nie grozi jako ewentualne zakłócenie,ale pamiętaj,płytka przesteru jak nazwałeś,musi być odsunięta jak najdalej od trafo zasil. ,najlepiej jak w obudowie
    zrobisz komorę stalową - podobnie są robione głowice VHF i UKF
    w odbiornikach rad. i TV.To na razie tyle co ja bym miał.
    Płytkę zobaczę,ale wolałbym Twój schemat :),ja patrząc na schemat rysuję już płytkę w wyobraźni.
    3maj się :)
    kokodin
    Level 21  
    schemat końcówki jest taki jak w amplitumerze aida tylko jeden kondensator wywaliłem bo wydawał mi sie zbedny :D i chyba nie pogorszyłem parametrów bo gra super a gitary głównie przez typ głośnika sa wyraźne ciepłe i miłe do słuchania przedwzmacniacz też działa świetnie teraz już tylko overdrive "diode clipping" zasilanie 3 pedały i obudowa

co do przetworników to nie są one szczególne ot takie home made z gitara.pl połączone tak jak w stracie tylko inny materiał na ścianki zanlazłem lepszy w kolejnej gitzarze bedą połączone szeregowo jak humbuker tylko trzeba sie jeszcze zastanowić jak faza czy anafaza :D do tego oba na skos i przeciwna biegunowość