logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wzmacniacza 20kW - schemat, płytka, transformator

masteriusz 05 Paź 2006 18:51 2679 9
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 3088379
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    po co ci taka moc?? przeciez 1000W to jest juz monstrum...
  • #3 3088395
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Najpierw trzeba sobie zadać pytanie, po co coś takiego i czy składałem wzmacniacz dysktretny powyżej 100W.

A to na rysunku nie będzie działać
  • REKLAMA
  • #4 3088932
    masteriusz
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Składałem wzmacniacze 100, 150W... Jestem ciekawy czy istnieje szansa ze to ruszy?? czy to po prostu schemat, który teoretycznie działa. i nie ma dowodu ze w praktyce ma prawo zadziałać??
    Interesuje mnie końcówka mocy do 1000W jeśli ktoś ma schemat proszę o jakiś link..
  • REKLAMA
  • #5 3089008
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    "wzmacniacz 20KW....Pomocy..." chyba 2kW , a nie 20kW 8-O
  • #6 3089491
    demanufacture
    Poziom 17  
    masteriusz napisał:
    Składałem wzmacniacze 100, 150W... Jestem ciekawy czy istnieje szansa ze to ruszy?? czy to po prostu schemat, który teoretycznie działa. i nie ma dowodu ze w praktyce ma prawo zadziałać??
    Interesuje mnie końcówka mocy do 1000W jeśli ktoś ma schemat proszę o jakiś link..

kup sobie 2x250W i uklad odwracania fazy. najlepiej od altrona
  • Pomocny post
    #8 3090500
    demanufacture
    Poziom 17  
    wez tego mosfeta 200. co do STK to maja one pewna wade: przy wiekszysch napieciach poprostu sie przepalaja...

uklad odwracania fazy:

http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al17z&sid=4c6ca8bf

sluzy on do mostkowania wzmacniaczy. podlaczasz dwa zestawy mosfet 200W pod taki uklad (tam jest instrukcja jak to zrobic albo pytaj altrona oni ci powiedz wogole to sklep znajduje sie w moim miescie :) ) i otrzymujesz moc 800W. oczywiscie taki wzmacniacz wymaga duzego zasilania...
  • REKLAMA
  • #9 3090524
    masteriusz
    Poziom 21  
    Ocena: 37
    Dziękuje za wytłumaczenie :)
  • #10 3090604
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    nie wiem po co robić 20 000W skoro można sobie zrobić bez problemu 5x4kW. jak jeden siądzie 4 sobie poradzą.

Po za tym schemat schematem, same tranzystory i płytka to polowa bajerów. Dzisiejsze estradówki mają mnóstwo bajerów takich jak limiter, crossover, analizator zniekształceń, zabezpieczenia przeciwzwarciowe. Bo co to za problem, zrobić trafo 30 000W o okreslinej ilości uzwojeń prostownik, zasilacz, mnóstwo kondensatorów na wysokie napięcie (pewnie takich nie kupisz - tylko na zamówienie), do tego napakowac na schemacie tryliory równolegle polączonych tranzystorow w dodatku wszystko na kartce z programu symulacyjnego..

Zawsze można z 150 Watowego za pośrednictwem dołożenia 2-4 elementów zrobic z 250-400W. Zmiana zasilania + dołozenie tranzystorów wyjsciowych. W pewnych zakresach to sie powiedzie.

tam po za tym nie ma wszystkich elementów takich jak stopien wejściowy, to teoria :). A schemat jest tylko w celach poznawczych. Temat uznaje za zamknięty, było juz o tym kilka razy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza mocy o deklarowanej mocy 20 kW na podstawie schematu dostępnego pod wskazanym linkiem. Uczestnicy kwestionują praktyczną wykonalność takiego projektu, wskazując, że wzmacniacz o mocy 1000 W jest już bardzo wymagający, a schemat przedstawiony w linku prawdopodobnie nie działa w praktyce. Zwrócono uwagę, że sam schemat to tylko teoria, brakuje w nim elementów takich jak stopień wejściowy, zabezpieczenia, limiter czy crossover, które są standardem w profesjonalnych wzmacniaczach estradowych. Wskazano, że zamiast budować jeden potężny wzmacniacz, lepiej zastosować kilka mniejszych o mocy około 4 kW, co zwiększa niezawodność systemu. W kwestii komponentów zasugerowano użycie tranzystorów MOSFET o mocy 200 W oraz układu odwracania fazy (np. od firmy Altron), który umożliwia mostkowanie wzmacniaczy i zwiększenie mocy wyjściowej do około 800 W. Zwrócono uwagę na problemy z układami scalonymi STK, które przy wyższych napięciach mogą się przepalać. Dyskusja obejmuje także pytania o odpowiedni transformator do takiego wzmacniacza, jednak konkretne parametry transformatora nie zostały podane. Podsumowując, projekt wzmacniacza 20 kW jest uznany za niepraktyczny bez zaawansowanych rozwiązań i odpowiedniego zasilania, a schemat traktowany jest raczej jako materiał teoretyczny niż gotowy do realizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA