logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza 2x50W na transformatorze 2x12V 150W - poszukiwany

artur16 29 Paź 2007 08:33 3680 15
REKLAMA
  • #1 4425582
    artur16
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam
    posiadam transformator 2x12V o mocy ok 150Wat (tak mi sie by najmniej wydaje bo wyjąłem go z rzutnika, napędzał on żarówkę 24V 150wat wiec myśle ze gdzie tyle będzie miało to trafo) leży u mnie juz dłuższy czas i chciałbym cos z nim zrobić. Macie może jakiś łatwy schemat wzmacniacza o mocy ok 2x50-60 wat który pracowałby przy tym napięciu??
  • REKLAMA
  • #2 4425698
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    artur16 napisał:
    witam
    posiadam transformator 2x12V o mocy ok 150Wat (tak mi sie by najmniej wydaje bo wyjąłem go z rzutnika, napędzał on żarówkę 24V 150wat wiec myśle ze gdzie tyle będzie miało to trafo) leży u mnie juz dłuższy czas i chciałbym cos z nim zrobić. Macie może jakiś łatwy schemat wzmacniacza o mocy ok 2x50-60 wat który pracowałby przy tym napięciu??

Witam
    Zrób sobie najpierw dobry zasilacz do tego wzmacniacza. Odwiedź sklep z częściami, zakup odpowiedni mostek i elektrolity, znajdź jakiś dławik lub go wykonaj a wtedy możesz pomyśleć o wykonaniu wzmacniacza. Na razie masz tylko transformator i chęć, to dużo. Schemat lub ich nadmiar bez silnej woli wykonania wzmacniacza niczego nie zmieni.
    Są tacy co obłożeni są schematami i nic nie robią. Chcesz coś zrobić to po prostu zacznij to robić, tak zacznij, najpierw może poszukaj schematu na tym forum.
    Jak znam rzutniki to był tam zapewne wentylator chłodzący żarówkę i ten transformator, więc te 150 W to przyjmuj tak ostrożnie, czyli z wymuszonym obiegiem powietrza.
  • #3 4426816
    artur16
    Poziom 12  
    ja doskonale Cie rozumiem
    rozejrzę sie za mostkiem gdzieś tak ok 30-35A mniej sie będzie grzał wtedy
    możesz mi powiedzieć jakie dać te elktrolity?? wiem ze co najmniej na 50V bo na 25 będzie trochę mało a teraz kwestia pojemności... ile tych kondensatorów dać aby dobrze filtrowało mi napięcie.... no i ten dławik jaki bo dławiki i inne elementy indukcyjne to dla mnie czarna magia
  • #4 4426911
    electronictubes
    Poziom 21  
    artur16 napisał:
    ja doskonale Cie rozumiem
    rozejrzę sie za mostkiem gdzieś tak ok 30-35A mniej sie będzie grzał wtedy
    możesz mi powiedzieć jakie dać te elktrolity?? wiem ze co najmniej na 50V bo na 25 będzie trochę mało a teraz kwestia pojemności... ile tych kondensatorów dać aby dobrze filtrowało mi napięcie.... no i ten dławik jaki bo dławiki i inne elementy indukcyjne to dla mnie czarna magia

Popatrz też na koszta i wykonanie, dławik w tranzystorowcu jest stosowany rzadko. Jak dasz dławik to możesz dać mniejsze elektrolity, generalnie to zależy od układów wzmacniaczy wyjściowych jakie Ci zaproponują w sklepie. Do tych układów zwykle dają aplikacje i proponują swoje rozwiązania i dodatkowe części. Bilansuj tak abyś nie wpędzał się w coraz większe koszta. Uważaj mostek grzeje się tak samo gdy ma 30-35A i 50A jeśli nie dasz radiatora! Ten drugi wytrzymuje większe uderzenia prądowe związane z ładowaniem kondensatora, ale wystarczy 35A.
  • #5 4428898
    artur16
    Poziom 12  
    nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi sie ze w zasilaczy 4*10,000uF na gałąź wystarczy spokojnie w końcu to nie jest az tak duże napięcie a co do mostka to tez jestem zdania ze ok 35A spokojnie wystarczy a co do sklepu.... u mnie najbliższy sklep elektroniczny jest oddalony ode mnie o ok 22km a w tym sklepie to na pewno nikt mi nie doradzi jaki układ końcowy dać bo nie maja o tym zielonego pojęcia a o nocie katalogowej elementu to już nie wspomnę

Dodano po 10 [minuty]:

szukałem troche w swoich zbiorach schematow i natknałem sie na ten zasilacz
    czy moze byc taki jak ten??tylko ze mostek 35A
    Załączniki:
    • Jak zbudować zasilacz symetryczny do wzmacniacza.doc (152 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4429019
    electronictubes
    Poziom 21  
    Witam
    Twoje trafo ma tylko jedno uzwojenie, więc zasilacza symetrycznego nie zrobisz. Poszukaj coś o wzmacniaczach mocy na napięcia 12-15V. Może konstrukcje wzmacniaczy "samochodowych" będą odpowiednie dla Ciebie.
  • REKLAMA
  • #7 4429080
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3841
    kolego electronictubes - czytam twoje wypowiedzi i wydaje mi się że poza chęcią błyśnięcia i wprowadzenia kogoś w błąd niewiele masz do powiedzenia.
    1) W amatorskich konstrukcjach wzmacniaczy nielampowych nie stosuje się dławika w zasilaczu, tym bardziej że przy symetrycznym zasilaniu potrzeba by dwóch.
    2) Kolega artur16 wyraznie napisał na początku o trafie 2*12V
    3) Pomysł chłodzenia trafa wentylatorem... Sprzedaj go chińczykom, oni oszczędzają na drucie miedzianym jak mogą...zrobią mniejsze trafo a mały żółty będzie dmuchał.

Do tematu: Trafko pochodzi prawdopodobnie z polskiego "diapola" , jeśli tak to ma 160w 2*12V.
    do tego mostek-ten 35A będzie dobry, 10000 mikrofaradów na gałąż starczy. Na wyjściu zasilacza będzie trochę ponad 15V - o 50W będzie więc trudno - trzeba by było jakieś TDA 2040 pogonić do pracy mostkowej.
  • #8 4429939
    enraged
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    jak masz kase i checi to zrob przetwornice 12->24/36/lub inna i wsadz do wzmaka hybryde.
    Zawsze marzyłem o takim wzmaku ;];];] 2*80W - to brzmi dumnie
    Tyle, że tu trzeba dużo kasy :/ chyba lepiej kupic nowe trafko do takiego ;p
  • #9 4430473
    artur16
    Poziom 12  
    hmmm jutro jak bede miał dostep do swojego kompa to wstawie zdjecia tego trafa to trafo nie na tylko 12V nie wiedziałem jak to napisac to trafo ma dwie cewki na jednej jest 12V i na drugiej jest tez 12V koniec pierwszej i poczatek drugiej sa połaczone i wtedy to trafo ma +-gnd 24V mierzyłem to i wiem
  • #10 4430605
    electronictubes
    Poziom 21  
    artur16 napisał:
    hmmm jutro jak bede miał dostep do swojego kompa to wstawie zdjecia tego trafa to trafo nie na tylko 12V nie wiedziałem jak to napisac to trafo ma dwie cewki na jednej jest 12V i na drugiej jest tez 12V koniec pierwszej i poczatek drugiej sa połaczone i wtedy to trafo ma +-gnd 24V mierzyłem to i wiem

Witam
    Dobrze napisałeś tylko ja zbyt szybko o tym zapomniałem. W takim razie możesz robić zasilacz symetryczny. Podano Ci tu trochę wskazówek a w przetwornice się nie baw, rób swój zasilacz symetryczny. Zapewne te 24V to było pod obciążeniem żarówką. Sprawdź ile jest bez obciążenia. Nie sugeruję Ci stosowania wentylatora, tylko radiator na mostek prostowniczy, ja zwykle daję. Z tym dławikiem to wyskoczyłem tak z przyzwyczajenia bo ja w konstrukcjach lampowych zawsze je daję. Zdjęcia daj koniecznie, zobaczę jakie to trafo ma warunki odprowadzania ciepła.
  • REKLAMA
  • #11 4430648
    artur16
    Poziom 12  
    warunki to ono ma bo jest ogromne:):)

Dodano po 2 [minuty]:

napeicia to dokladnie 13.2V na jednym a na dwoch jest 26,4V kiedys ładowałem nim akumulator samochodowy z mostkiem 50A i trafo nawet letnie nie było mostek jak mostek wiadomo ciepłe było ale trafo ani drgnie
  • #12 4433188
    artur16
    Poziom 12  
    wstawiam zdjecia trafa zobaczcie czy da sie z niego wyciagnaac 2X50wat lub wiecej
    Załączniki:
    • Schemat wzmacniacza 2x50W na transformatorze 2x12V 150W - poszukiwany ssss.jpg (3.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat wzmacniacza 2x50W na transformatorze 2x12V 150W - poszukiwany s.jpg (3.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat wzmacniacza 2x50W na transformatorze 2x12V 150W - poszukiwany iconss.jpg (3.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat wzmacniacza 2x50W na transformatorze 2x12V 150W - poszukiwany icon.jpg (3.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 4433192
    artur16
    Poziom 12  
    sorki za słaba jakość ale nie posiadam aparatu i robiłem te zdjęcia telefonem
  • #14 4433241
    electronictubes
    Poziom 21  
    artur16 napisał:
    sorki za słaba jakość ale nie posiadam aparatu i robiłem te zdjęcia telefonem

Witam
    To trafo można dozwoić lub przezwoić bez rozbierania w celu uzyskania wyższych napięć. Jak dozwoisz to > 2x15V będziesz miał niskim kosztem i możesz to zrobić samodzielnie. Zmierz średnicę drutu dzieląc szerokość uzwojeania przez liczbę zwoi. Jeżeli przezwoisz to uzyskasz nawet wyższe napięcia, ale to wymaga sporo wkładu pracy. Można to zrobić nawet bez rozbierania całego trafa odwijając tylko istniejące zwoje. Tylko czy zdobędziesz odpowiedni drut nawojowy i dasz radę nawinąć bez uszkodzenia izolacji?
  • #15 4433265
    artur16
    Poziom 12  
    dozwajanie nie wchodzi w rachube nie mam zamiaru bawic sie w liczenie przekladni innych tego typu głupot to trafo musi byc takie jakie jest
  • #16 4447829
    artur16
    Poziom 12  
    dobra to sprawe zasilania mam za soba teraz sprawa konca mocy
    co mi doradzacie jakis scalak czy elementy dyskretne??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania transformatora 2x12V o mocy około 150W, pochodzącego z rzutnika, do budowy wzmacniacza mocy o mocy około 2x50-60W. Uczestnicy podkreślają konieczność wykonania odpowiedniego zasilacza symetrycznego z mostkiem prostowniczym o prądzie około 35A oraz elektrolitami o pojemności około 10,000µF na gałąź i napięciu co najmniej 50V. Zasilacz symetryczny jest możliwy dzięki połączeniu uzwojeń transformatora, które dają napięcie około 26,4V (2x13,2V). Dyskutowano o zasadności stosowania dławika – w amatorskich wzmacniaczach nielampowych jest on rzadko stosowany, a jego brak można zrekompensować większą pojemnością kondensatorów filtrujących. Zwrócono uwagę na konieczność chłodzenia mostka prostowniczego radiatorem, gdyż mostek o prądzie 35A generuje ciepło. Wzmacniacze samochodowe na napięcia 12-15V mogą być dobrym wzorem do zastosowania. Wzmiankowano o układzie TDA2040 jako potencjalnym scalaku do końcówki mocy, choć osiągnięcie 50W na takim napięciu jest trudne. Propozycje dotyczące przetwornicy podnoszącej napięcie zostały odrzucone ze względu na koszty i złożoność. Transformator jest duży i dobrze chłodzony, co pozwala na bezpieczną pracę przy obciążeniu. Próby podniesienia napięcia transformatora poprzez dozwojenie zostały odrzucone przez autora. Ostatecznie autor planuje dobór końcówki mocy – czy scalak, czy elementy dyskretne – po wykonaniu zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA