Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SONY KV 29X1K migający obraz

georg33 31 Mar 2007 15:03 1748 20
  • #1 31 Mar 2007 15:03
    georg33
    Poziom 9  

    Dostałem uszkodzony telewizor Sony na chassis BE3D model: KV 29X1K
    Dioda standby ledwo co świeci,prawie niewidoczna ale po uruchomieniu z pilota załącza sie telewizor natychmiast, dioda gaśnie i nie zapala się zielona.
    Głos jest natychmiast.
    Obraz pokazuje się po kilku chwilach z przewagą czerwonego.
    Przy przełączaniu na inny program na 1 sekundę jeden raz ukazuje się jednolity obraz ciemnej zieleni bez powrotów.
    Po czym cyklicznie co 1 sekundę obraz się pokazuje i po sekundzie znika.
    Telegazeta w tym czasie też znika aczkolwiek kiedy jest wyświetla się poprawnie.
    proszę o pomoc fachowców i boję się opini że to jednak kinol

    0 20
  • #3 31 Mar 2007 15:10
    jogi30
    Poziom 19  

    Cześ. Miałem to samo -trzeba go strzelić może pomoże ale nie na długo. Chyba żę się myle.

    0
  • #4 31 Mar 2007 15:14
    georg33
    Poziom 9  

    Nigdy nie strzelałem kinola, proszę o wskazówki jak to zrobić

    0
  • #5 31 Mar 2007 15:19
    CHACA
    Poziom 43  

    Hola hola!
    Najpierw pomiar rezystancji dział do masy w celu ustalenia usterki.

    0
  • #6 31 Mar 2007 15:28
    rafalrms
    Poziom 17  

    jeśli przywiera do żarzenia można spróbować nawinąć nowe na rdzeniu transformatora(uważać,żeby nie przesadzić z ilością zwojów)
    pozdrawiam

    0
  • #7 31 Mar 2007 15:34
    georg33
    Poziom 9  

    nie przywiera do żarzenia

    0
  • #8 31 Mar 2007 15:49
    CHACA
    Poziom 43  

    Popraw luty na PK.Oczyść delikatnie wyprowadzenia katod kineskopu papierkiem ściernym wodnym.

    0
  • #9 31 Mar 2007 16:49
    georg33
    Poziom 9  

    Luty poprawione na PK i elektrody oczyszczone, brak efektów poprawy

    Dodano po 13 [minuty]:

    Sorki, teraz widocznie ledwo co linie ukośnie poziome przez cały obraz i ledwo widoczne kontury postaci, nie znika ten obraz.

    Dodano po 33 [minuty]:

    Zrobione luty na PK, poprawione luty przy procku wizji,co mogę jeszcze sprawdzić żeby być pewnym czy to kineskop czy nie

    Dodano po 6 [minuty]:

    Na katodach RGB po 209 V ale napięcie żarzenia to tylko 2,5 V.
    Napięcia są niezmienne przy pojawianiu się obrazu jak i przy jego znikaniu.
    Co dalej?
    ................................................................................................
    31 Mar 2007 19:43
    Witam.
    Otrzymałem telewizor Soniax taki jak w temacie, model KV 29X1K.
    Objawy jak przy uszkodzeniu kineskopu,tzn.
    Po załączeniu ukośne cieńkie linie.
    Po chwili wskakuje obraz z przewagą czerwonego i po jednej sekundzie znika, i po sekundzie znowu się pojawia.
    Na wyjściach katod RGB po 209 Volt.
    Napięcie żarzenia 2,2 Volt, a więc jak rozumiem zbyt niskie chociaż jednak obraz na sekundę się pojawia,przy takim właśnie napięciu.
    Czy takie zachowanie soniaka może być spowodowane uszkodzeniem trafo WN czy może bańka już do kitu?


    Moderowany przez Jaś Kula:

    Nie powielaj tematu. Scaliłem.

    0
  • #10 31 Mar 2007 19:47
    CHACA
    Poziom 43  

    Zdejmij PK z kineskopu i na niej pomierz napięcia.

    0
  • #11 31 Mar 2007 19:52
    jogi30
    Poziom 19  

    Cześć .Sprubój strzelić kinol napewno pomoże.Kinol to typowe w sony na 99 %chyba że to stary model przed 95 roku. Powodzenia.

    0
  • #12 31 Mar 2007 20:07
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam
    A te 2.2 V czym zmierzyłes TRUE RMS? Jak faktycznie jest takie to oporasek ograniczający prąd żarzenia mógłstracic wartość.

    0
  • #13 31 Mar 2007 20:35
    georg33
    Poziom 9  

    Po zdjęciu PK napięcia są takie same.
    2,2 Volt wychodzi bezpośrednio z trafa WN

    Dodano po 20 [minuty]:

    Za co mogę się teraz zabrać aby dokonać diagnozy usterki?

    0
  • #14 01 Kwi 2007 12:56
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Ale te 2,2V na żarzeniu masz na jakim zakrzesie miernika?? To napięcie należy mierzyć na zakresie true RMS gdyż jest zmienne w czasie i normalnym miernikiem go nie zmierzysz. Jeden z kolegów podawał gdzieś sposób pomiaru żażenia zwykłym miernikiem (bez true RMS) jednak jest to pomiar dosyć niedokładny, lecz można na jego podstawie wywnioskować czy napięcie to jest w przybliżeniu prawidłowe.

    0
  • #15 01 Kwi 2007 13:25
    bemo1
    Poziom 24  

    Po prostu działo czerwone się kłania . Musisz go puknąć!

    0
  • #16 01 Kwi 2007 13:51
    _PREDATOR_

    VIP Zasłużony dla elektroda

    bemo1 napisał:
    puknąć!

    A ja polecam reaktywację ;)

    0
  • #17 01 Kwi 2007 15:26
    georg33
    Poziom 9  

    Proszę o wskazówki jak mogę reaktywować kineskop

    0
  • #18 01 Kwi 2007 16:05
    _PREDATOR_

    VIP Zasłużony dla elektroda

    Mając odpowiedni przyrząd ;)
    W wyszukiwarkę wpisz reaktywacja/ regeneracja kineskopu, jest masa informacji.

    0
  • #19 08 Maj 2007 00:34
    robertrobson
    Poziom 12  

    Masz wysokie napięcia na katodach, to może objawa zwarcia do siatki katod?

    0
  • #20 08 Maj 2007 00:44
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Po co odgrzewasz temat z przed prawie miesiąca?

    0
  • #21 08 Maj 2007 05:31
    _PREDATOR_

    VIP Zasłużony dla elektroda

    Temat zamykam, info autora na pw ;)

    0