logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie nawigacji Command w Mercedes W210 2000 - dodatkowe przewody?

c280 06 Paź 2006 13:51 4097 6
REKLAMA
  • #1 3090615
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Czy do podłączenia navi command w mercedesie potrzeba wiecej przewodów niż jest w audio 10 ?
    Tzn czy oprócz wake up , cana (KOMUNIKACJI MIĘDZY KIEROWNICĄ I ZEGARAMI )jest potrzebne coś jeszcze w górnej kości nad iso głośnikowym?
    W tej chwili mam problem z " gadaniem " navi
    Po podaniu celu oblicza drogę i podaje właściwą odległość ale podczas jazdy nie informuje o skretach i skrzyżowaniach
    N wyswietlaczu w zegarach mam cały czas OFF ROAD a strzałka kierunku jazdy pokazuje jak chce.
    Rok produkcji auta 2000
  • REKLAMA
  • #2 3092793
    klarus
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    A podobno can open project to taka trudna sprawa:-).A tu wystarczy podlaczyc z kierownica i zegarami i gra:D.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3093045
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    klarus napisał:
    A podobno can open project to taka trudna sprawa:-).A tu wystarczy podlaczyc z kierownica i zegarami i gra:D.Pozdrawiam

Ale to nie o takiego cana chodzi .
    W W210 po lifcie po canie idzie acc , gala , disp w zegarach i kierownica multifunkcyjna ale " ill " już nie.
    Navi bez auta i tak odpala się na stole.

Mój problem nadal aktualny.
  • REKLAMA
  • #4 3827299
    ascab7777
    Poziom 11  
    lamerskie pytanie:co to jest ten pieronski "wake up"
  • REKLAMA
  • #5 12514206
    soer
    Poziom 13  
    Panowie do czego służy ten niebieski kabelek w kostce zaznaczonej na foto ? ma on karteczke z numerem FGD 210 440 20 08 oraz zajmuje 4 pin w kostce.

Pozostałe dwa kabelki brązowy i brązowy z czerwonym paskiem (przy montażu comanda) trzeb odciąć i podłączyć w wtyczce C2 w piny 8 LO i 9 HI aby było sterowanie z kierownicy oraz RDS na wyświetlaczach zegarów to już wiem, a ten niebieski do czego jest ? i dlaczego w AUDIO 10 jest a przy comandzie już nie będzie potrzebny ?

Zdjęcia powinny być wstawione inaczej, instrukcja jako wyróżniony post u góry forum - do poprawy. [damiancz]
    Załączniki:
    • Podłączenie nawigacji Command w Mercedes W210 2000 - dodatkowe przewody? IMG_0677.jpg (50.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podłączenie nawigacji Command w Mercedes W210 2000 - dodatkowe przewody? IMAG1174.jpg (54.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 12514458
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1710
    To jest WAKE UP do telefonu lub zmieniarki lub wzmacniacza ale też do wszystkich urządzeń na raz.

Swoją drogą same cany nie wystarczą aby command działał prawidłowo ( navi nie pojedzie ).
  • #7 12515442
    soer
    Poziom 13  
    dzieeeki !! czyli jak nie mam telefonu, zmieniarki ani wzmacniacza, wysuwanej anteny to nie muszę tego podłączać ?
    Wyczytałem że wystarczy podłączyć cany i będzie sterowanie z kiery plus rds na zegarkach. Do tego trzeba podłączyć antenę gps i sygnał prędkości (gala) kostka C2 pin nr. 6 (tylko nie wiem gdzie jest??) i powinno wszystko działać.

Czy jeszcze coś ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem podłączenia nawigacji Command w Mercedesie W210 z 2000 roku, zwłaszcza dotyczący konieczności dodatkowych przewodów poza standardowym zestawem Audio 10. Podkreślono, że oprócz sygnałów CAN (komunikacja między kierownicą a zegarami) i przewodu "wake up" (sygnał aktywujący urządzenia takie jak telefon, zmieniarka czy wzmacniacz), potrzebne jest także podłączenie anteny GPS oraz sygnału prędkości (GALA) z kostki C2, pin 6. Problem z brakiem komunikatów głosowych nawigacji podczas jazdy oraz nieprawidłowym wyświetlaniem informacji na zegarach (np. ciągłe "OFF ROAD") wynika z niepełnego podłączenia tych sygnałów. Wskazano, że CAN sam w sobie nie wystarczy do prawidłowego działania Command, a przewód "wake up" jest wymagany tylko gdy w systemie są dodatkowe urządzenia jak telefon czy wzmacniacz. Dodatkowo omówiono funkcję niebieskiego przewodu w kostce (oznaczony numerem FGD 210 440 20 08), który służy jako "wake up". Podsumowując, do pełnej integracji Command w W210 potrzebne są: przewody CAN, wake up (jeśli są dodatkowe urządzenia), antena GPS, sygnał prędkości (GALA) oraz odpowiednie podłączenie sterowania z kierownicy i RDS na wyświetlaczach zegarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA