logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NVJ35 - Ciche stuki podczas odtwarzania i zapisu w magnetowidzie, co to może być?

18 Lip 2002 18:28 2816 14
  • #1 27191
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 27274
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    powodów stukania może być kilka, może byś krzywa oś silnika i capstain ociera( można kupić samą oś ) czasami stuki może powodować źle pracujący zasilacz ale wtedy stuka też capstain (uszkodzone elka ) lub żle pracująca mechanika sprubuj słuchać skąd dochodzą te stuki
  • #3 27314
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Witam.
    Nie spotkałem się jeszcze z uszkodzeniem samego silnika w tym modelu...
    Najczęściej jest to elka c22 - 330uF/10V na pewno można też wymienić 1uF/400V po pierwotnej stronie zasilacza (jego wyschnięcie powoduje z czasem brak startu całego zasilacza) Odradzam lokalizowanie usterki na słuch :roll: . Może być to mylące, ponieważ przy uszkodzonym elektrolicie 330uF silnik wydaje odgłosy jakby mielił piasek. Na 99,999% to elka w zasilaczu.... Zaleciłbym elki na 105 stopni.
    Pozdawiam...
  • #4 27383
    mrachacz
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Prosta porada , aby sprawdzić czy to elka,
    wyłącz magnetowid z sieci na godzinkę , potem włącz i powinieneś
    usłyszeć jeszcze głośniejsze i z zwiększoną częstotliwością stukanie stopniowo ustępujące z biegiem czasu.
    Jak poziom jest ten sam to mechanika , chociaż wątpię.
  • #5 27396
    gavi
    Poziom 12  
    Witam
    Spotkałem się parę razy z nieco podobnym uszkodzeniem choć w różnych magnetwidach - najczęściej przyczyną było wyrobine łożysko rolki dociskowej , lub rzadziej luzy na łożysku capstana. Wiekszość przyczyn o których juz pisano powoduje jednoczesne zwolnienie przesuwu i jest widoczna w postaci efektów na obrazie. Uszkodzenie łozyska daje efekty wizualne dopiero w końcowym etapie gdy łozysko się praktycznie rozleci. Przyczyna może być też trywialne wbicie się jakiegoś śmiecia pomiędzy ząbki przekładni dowijania - ale wtedy słyszałbyś stukanie także przy podglądzie do przodu.
  • #6 27422
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 27485
    gavi
    Poziom 12  
    Kondensator 1uF/400V w tym kontekscie jest bez znaczenia - jest to kondensator startowy który pozwala na start przetwornicy w momencie włączenia do sieci - później jest juz zasilana z trafa i kondensator nie bierze udziału w pracy ( Częsta skarga klienta - wyłaczyłem z sieci , przestawiłem w inne miejsce , włączyłem i już się nie świecił :)) ).
    Co do stuków nasuwa mi się jeszcze jeden pomysł - czasem potrafi tak się wyrobic kółeczko napinacza paska ,że zaczepia bokiem o swoje mocowanie i wydaje dziwne stukająco - szorujące dźwieki.
    Szkoda ,że nie mogę tego posłuchać ...
  • #8 27522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 27836
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 258
    Mogą być jeszcze zimne luty na złączu napędu na płycie głównej
  • #10 27894
    Jarok
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Trochę trzeba bedzie posiedzieć.... :lol:
    TOMI ma rację, mogą być jeszcze zimne luty, zwłaszcza na XRA...(BA...)sterującym silnikiem i złączu przewodów prowadzących do silnika.
    Jak słychać je także podczas załadunku kasety to raczej coś z zasilaczem (typowa usterka C22). 1u/400V rzeczywiście powoduje inną usterkę, opisaną powyżej, ale zawsze jak naprawiałem zasilacz to był wyschnięty, choć zasilacz jeszcze startował, proponowałem go wymienić żeby nie było niespodzianek w niedalekiej przyszłości....
    Uszkodzony może być też sam XRA sterujący silnikiem. Miałem kiedyś to ale stuki były wtedy regularne. Spróbój sprawdzić napięcie na C22 powinno być ok.7-8V oraz za stabilizatorem 5V, dobrze sprawdzić oscyloskopem czy na 5V nie ma "śmieci". Przy stukaniu na innych napięciach mogą być. Pamiętaj, że elki w zasilaczu muszą być na 105stopni.
    Powodzenia ...
    p.s.: Odpadam na dwa tygodnie.
  • #11 27948
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Obejrzał bym zębatki tak jak pisał Gavi "Przyczyna może być też trywialne wbicie się jakiegoś śmiecia pomiędzy ząbki przekładni dowijania " może być to śmieć lub uszkodzony ząbek i prawie niewidoczny dla oka, lub bicie zębatki na wyrobionej tulejce-ośce pracującej przez lata na sucho.
  • #12 27956
    mrachacz
    Poziom 15  
    Gość pisze że w LP i SP stukanie wystepuje z tą sama częstotliwością,
    więc zebatki odpadają. Jak to nie kondensatory to zostało przelutowanie
    płyty w okolicy wtyczki z zasilacza i Ba , tam często występują zimne
    luty , na bardziej zaawansowanym etapie zaczynają być wyczuwalne w dżwięku ale można je usłyszeć dopiero pzy sygnale testowym 1KHz.
    Nagraj na kasetę sygnał testowy i posłuchaj. Jak będą wachania to szukaj jak opiałem wyżej .
    Zastanawia mnie ta sama częstotliwość stukania w LP i SP. Hmmmmm, nie raczej mechanizm całkowicie odpada.
  • #13 27970
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Ciekawe,że nikt do tej pory nie wspomniał o układzie serworegulacji. Może pora by oglądnąć oscyloskopem jak wyglądają te "stuki" na p.15(RSH),p.26(CP2) i p.10(CAE) procesora MN...
  • #14 33113
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 33155
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W magnetowidzie NVJ35 podczas odtwarzania i zapisu pojawiały się ciche, nierównomierne stuki przypominające nierównomierności przesuwu taśmy, bez wpływu na obraz i dźwięk. Przyczyną mogły być różne usterki mechaniczne i elektroniczne, m.in. wyrobione łożysko rolki dociskowej lub capstana, uszkodzone zębatki, zimne luty na płycie głównej, a także problemy z kondensatorami elektrolitycznymi w zasilaczu (szczególnie elka C22 330uF/10V). Kondensator 1uF/400V był uznany za mało istotny w tym kontekście. Sugerowano także sprawdzenie układu serworegulacji i napięć zasilających silnik. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez naprawę usterki mechanicznej – uszkodzonego sprzęgiełka na zębatkach z komutatorem optycznym, które powodowało charakterystyczne stuki niezależne od trybu nagrywania (LP/SP).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA