logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o domofonie Proel CD1803 i kasecie KDC1803 - czy warto?

nomad22 07 Paź 2006 09:19 16068 18
  • #1 3093081
    nomad22
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam.
    Czy miał ktoś z was styczność z cyfrowym domofonem proel model centrali CD1803 oraz kaseta model KDC1803.
    Proszę o wypowiedź na temat owego sprzetu, czy jest warty uwagi i czy z pełną ospowiedzialnościa można go zainstalować.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 3185038
    AMBI
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.
    wymieniony przez Ciebie model kasety i centralki pracuje "u mnie" (jestem konserwatorem) bezawaryjnie od kilku lat.
  • #3 3185335
    kemir
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    A jak z torami optycznymi w kasecie. Według mnie wytrzymuje to góra dwa trzy lata.
  • Pomocny post
    #4 3186024
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    "Żywiczki" tak popularnie w żargonie nazywa sie ten problem.
    Ważne jest aby kaseta nie była wystawiona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych to wytrzyma i dłużej. Jeśli jest możlwośc zamontowania kasety w wiatrołapie /jesli jest / to problem "rosienia" też odpada. I wtedy nie ma żadnych problemów. Mysle że 20-30% większych instalacji jest na PROELU - tak wiec sprzet sprawdzony.
  • #5 3187922
    kemir
    Poziom 14  
    Jak namówić klienta (wspólnotę) na wybudowanie wiatrołapu, kiedy wejście do klatki jest bezpośrednio z dworu i to od strony południowej. A co z kasetami przy furtkach w osiedlach zamkniętych. A problem z dekoderami w słuchawkach? Różnorodność rozwiązań tego samego typu unifonów. Wzmacniacz mikrofonowy w jednej słuchawce na płytce dekodera, a w drugiej przy mikrofonie. A jak wytłumaczyć klientowi, że jeśli za pierwszym naciśnięciem przycisku odblokowywania rygla musi naciskać aż do skutku. To że w Wa-wie jest dużo zainstalowanych systemów Proela tłumaczę lokalizacją siedziby firmy i to że każdy kto tam trafi, a trafić łatwo, kupuje je w konkurencyjnych cenach. O jakości tych urządzeń można się przekonać na podstawie czasu naprawy w serwisie( bardzo długi).
  • #6 3188250
    nikspol
    Poziom 24  
    Co byśmy tu nie pisali każdy z domofonów wielo-lokatorskich / te akurat znam/ Codi - Wekta - Proel ma swoje zalety i wady . Problemy o których pisałem i Ty piszesz dotyczą wszystkich nich .I nie będę preferował żadnego z nich . Zgadzam sie z Twoją opinią o serwisie Proela ale umówmy się co do jednego że czas naprawy nie świadczy o jakości sprzętu. A co mamy w alternatywie z krajowego sprzętu jeśli chodzi o rozwiązania wielo-numerowe ?
  • #7 3189089
    kemir
    Poziom 14  
    Zajrzyj na stronę www.laskomex.com.pl
  • #8 3191926
    nomad22
    Poziom 16  
    Witam.
    Nikt z was nie wspomniał o Urmecie-dlaczego?Nie stosujecie sprzetu owego producenta?
  • #9 3193242
    kemir
    Poziom 14  
    Urmet póki co na nasze możliwości płatnicze jest dosyć drogi. Na pewno wyróżnia się ładną formą plastyczną. Ale nikt nie chce eksperymentować na własnej skórze. Wszystkie montowane przeze mnie urządzenia URMETA działały poprawnie, ale też czasem się psują. Większość woli montować urządzenia, które sprawdziły się w jego okolicy i ma łatwy dostęp do serwisu.
  • #10 3195827
    nomad22
    Poziom 16  
    Urmet ma bardzo szybki serwis.
    Co do cyfrowki to wychodzi ona około 250 zlotych drozej od np Proela.
    Napewnio nie bedzie problemu z tymi całymi zywiczka,i:)
    Niestety jeszcze nie montowalem cyfrowki i nie wiem jak sie bedzie zachowywac , ale mam zamiar zrobic na niej osiem klatek. :).
    Montowalem troche urmeta 725 analog oprocz dziwnych opisow zaciskow no i kupy kabli to raczej wszytsko jest oki i to na rozbudowanych systemach cztery klatki plus panel przy bramie.
    POzdrawiam
  • #11 3196432
    nikspol
    Poziom 24  
    Jak już URMET / włoska technologia / wyszedł na pierwszy plan to proszę o info ile kosztuje cyfrowy unifon tej F-my.
  • #13 3248866
    AMBI
    Poziom 11  
    Czy ktoś z Was zakładał dwa unifony cyfrowe zaprogramowane na jeden numer (duże mieszkanie piętrowe)
  • #14 3249811
    kemir
    Poziom 14  
    Witam.
    Kiedyś coś takiego wykonałem. System pracował bez zarzutów, i pewnie pracuje do dziś, bo nie mam żadnych sygnałów o awarii. Producenci nie zalecają takich rozwiązań, ale klient nasz "panisko"
  • #15 3250092
    nikspol
    Poziom 24  
    Witam.
    Można na jednej linii /numerze/ doczepić i trzy unifony aby uniknąć różnicy w głośności i ewentualnych sprzężeń należy wykonać małą ingerencją w układ elektroniczny słuchawek - wymiana jednego elementu. Producent na życzenie może przygotować takie płytki . Tak było do niedawna jak wygląda to na dzień dzisiejszy trudno powiedzieć ponieważ cały czas modernizują swoje produkty. / Oczywiście temat dotyczy PROELA /
  • #16 3253020
    AMBI
    Poziom 11  
    Witam.
    mój problem polega na tym : po wywołaniu dzwonią
    obydwa aparaty i to jest OK.
    domownik podnosi słuchwkę z dowolnego aparatu komunikacja jest poprawna ale nie może uruchomić zamka.Po odłączeniu jednego z aparatów problem znika.
  • #18 6644551
    CZAK1984
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    odświeżam temat ten ale tylko dla tego iż mam pytanie czy domofon ten posiada "uniwersalny kod" :?:
  • #19 7807211
    piotrula
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Uniwersalny kod dla wszystkich central jak podaje instrukcja, jest kod 240361 poprzedzający cztero cyfrowy kod instalator, jeżeli oto chodziło.

Podsumowanie tematu

✨ Cyfrowy domofon Proel, w skład którego wchodzą centrala CD1803 oraz kaseta KDC1803, jest oceniany jako sprzęt sprawdzony i bezawaryjny przy odpowiednim montażu, zwłaszcza gdy kaseta nie jest narażona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i wilgoć. Problem "żywiczek" (utlenianie torów optycznych) może skrócić żywotność kasety do 2-3 lat, jednak odpowiednia lokalizacja eliminuje ten defekt. W instalacjach wielolokalowych Proel jest popularny, choć serwis charakteryzuje się długim czasem napraw. Dyskusja porusza także kwestie montażu dwóch lub więcej unifonów na jednym numerze, co wymaga ingerencji w układ elektroniczny słuchawek, a producent może dostarczyć odpowiednie płytki. Alternatywnie wymieniane są marki Urmet i Codi. Urmet oferuje droższe rozwiązania cyfrowe, ale z szybkim serwisem i estetycznym designem, natomiast Codi jest polecany jako konkurencyjny i ekonomiczny sprzęt do dużych instalacji. W temacie kodów do central Proel podano, że istnieje uniwersalny kod 240361 poprzedzający kod instalatora. Problemy z różnorodnością rozwiązań unifonów i dekoderów są wspólne dla wielu producentów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA