logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CA10 - Manipulator LED nie reaguje, diody działają, przyciski i piloty nie

ZAPI 07 Paź 2006 13:21 1997 11
REKLAMA
  • #1 3093756
    ZAPI
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam mam taki problem przestał mi reagowac manipulator led w CA10 niewiem co jest diody sygnalizuja a przyciski nie reaguja na nic i piloity tez nie reaguja z dnia na dzien stałoi mi sie takie coś
    wyłaczyłem mu zasilanie i właczyłem od nowa i nic nie pomogło co to moze byc
  • REKLAMA
  • #2 3094125
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 3094636
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3094678
    ZAPI
    Poziom 11  
    adres maniuplatora jest dobry
  • #5 3094684
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3094774
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 3095197
    ZAPI
    Poziom 11  
    wszytko działało i jednego dnia sie zepsuło propostu nic nie zmieniałem w adresie ani proramowaniu
  • #8 3095420
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3095679
    telesystem
    Poziom 22  
    Ocena: 59
    To co napisales nic nam nie mowi, jesli jestes instalatorem i masz doswiadczenie to napisz cos wiecej o tej usterce, na takie pytanie mozna podpowiedziec wiele ale czy napewno bedzie to pomocne ? moze porady jakie Ci podamy wprowadza Cie w maliny a Ty chcesz rozwiazac problem
    wiec napisz jakie zastosowales czynnosci aby wyeliminowac podstawowe podejrzenia.. np. uszkodzenie linii szyny danych, sabotaz systemowy klawiatury jaki moze powodowac brak reakcji klawiatury.. i wiele innych, najczesciej w takim uszkodzeniu usterka jest po stronie klawiatury lub plyty glównej ! Brzmi to smiesznie ale niestety tylko tyle teraz mozna o tym napisac, ja mialem juz wiele uszkodzonych klawiatur Satela ostatno ca 6 i podobne usterki, nawet jedna co odrazu czesc klawiatury nie dzialala, to fajny sprzent ale elektroniczny i moze sie posypac jak inny, jak nie podmienisz klawiaturu na inną to nigdy sie nie dowiesz czy masz plyte sprawna !

Pozdrawiam Michał
  • REKLAMA
  • #10 3096295
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    odpinałeś zasilanie muwisz ale czy całego systemu czy tylko manip.-odepnij jeszcze raz ,uruchom z kołków-(ts)sciągnij manip. odepnij zasilanie na chwilę od LCD ,poskładaj go -i może drgnie
  • #11 3098295
    Danjarz
    Poziom 11  
    W tamtym tygodniu byłem wezwany do awarji manipulatora led do CA10. Na manipulatorze zero reakcji. Pytam o okoliczności wystąpienia usterki właściciela a on" nagle przestało działać - szajstwo mi panpoprostu założył". Okazało się że wycinał w tynku rowek na peszel i przeciął kabel do manipulatora i jeszcze bezczelnie w tym miejscu szafę postawił dla zmyłki a ty się biedny instalatorze baw we wróżkę. Nie wieszałeś na ścianie przypadkiem nowego Picasso:D .
  • #12 3098388
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Danjarz napisał:
    W tamtym tygodniu byłem wezwany do awarji manipulatora led do CA10. Na manipulatorze zero reakcji. Pytam o okoliczności wystąpienia usterki właściciela a on" nagle przestało działać - szajstwo mi panpoprostu założył". Okazało się że wycinał w tynku rowek na peszel i przeciął kabel do manipulatora i jeszcze bezczelnie w tym miejscu szafę postawił dla zmyłki a ty się biedny instalatorze baw we wróżkę. Nie wieszałeś na ścianie przypadkiem nowego Picasso:D .

Cwaniactwo i bezczelność ludzi nie zna granic.
    Jeden elektryk przewiercił nam dwie rurki w których było po 5 przewodów 3-parowych, mieszkanie jeszcze całkowicie nie otynkowane, wystarczyło wychylić łeb za narożnik i zobaczyć czy czegoś nie ma... postawił płytę gispową, zasłonił i twierdził, że to nie on.

Kilka dni temu szukałem przewodu do lampy zwisającego z podwieszonego sufitu( (było zasilanie i odejście do następnej lampy, wszystko wymalowane, przygotowane do montażu osprzętu) firma, która instalowała płyty twierdziła, że drugiego przewodu nie było, zaczęli nawiercać sufit, przewód się znalazł - był ucięty tuż przy wyjściu z sufitu - wtedy światełko zaświeciło w głowie tego fachowca i tłumaczenie: "jak nawiercałem pod kołek musiałem go trafić" - szkoda, że nie pamiętał jak mu 0,5 metra przewodu spadło na głowę - a może wtedy dostał wstrząsu mózgu.. ;)

Pzdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W systemie alarmowym CA10 manipulator LED przestał reagować na przyciski i piloty, mimo że diody sygnalizacyjne działają. Problem pojawił się nagle, bez zmian w adresacji czy programowaniu manipulatora. Sugerowano sprawdzenie blokady klawiatury, trybu serwisowego oraz poprawności adresu manipulatora FS124. Wskazano możliwość uszkodzenia linii szyny danych, sabotażu systemowego lub awarii samej klawiatury bądź płyty głównej. Zalecane jest odłączenie zasilania całego systemu i ponowne uruchomienie manipulatora. W dyskusji podkreślono, że uszkodzenia mogą wynikać z fizycznych uszkodzeń przewodów, np. przecięcia kabla podczas prac budowlanych, co jest częstą przyczyną awarii manipulatorów. Wskazano również na konieczność wymiany manipulatora w celu wykluczenia uszkodzenia sprzętowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA