logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie i restarty z Gecube Radeon 9550 Extreme - sterowniki i ustawienia AGP

Guidgen 08 Paź 2006 00:11 3414 23
REKLAMA
  • #1 3094747
    Guidgen
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem z moja kartą graficzną. Przy sterowniakch dołaczonych do płyty podczas gier kompter sie zawieszał, po restarcie otrzymywałem komunikat: http://img96.imageshack.us/img96/1706/raportbleduyy2.jpg

Sciagnałem najnowsze sterowniki ze strony producenta ATI razem z Catalsys Control Center i zamiast zawieszeń mam chwilowe przystopowanie i informację, że VPU musiał zrestartować grafikę...dało by sie z tym żyć, ale doszedł nowy problem, mianowicie nagłe restarty komputera. Poszukałem w róznych miejscach w internecie i ponoć to dość powszechny problem z kartami Radeona. Polecano wyłaczyć Fast Write, AGP Write, AGP Read, oraz zmniejszyć AGP speed z x8 na x4...wszystko to robiłem i problem dalej trwa. Ma ktoś może na to jakaś radę?...czy warto ściagąć inne, nieoficjalne sterowniki i je instalować czy to moze konflikt z płytą główną?
    Dodam, że nic nigdy nie było podkręcane, wiec nie ma mowy o przegrzewaniu się.

Konfiguracja:
    -AMD Athlon64 2800+
    -512 MB ram
    -płyta główna: Gigabyte GA-K8NS
    -karta graficzna: GeCube Radeon 9550Extreme
    -Win XP Home (SP2)
  • REKLAMA
  • #2 3095771
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Napisz jaki masz zasilacz.
  • #3 3095919
    Guidgen
    Poziom 11  
    Zasilacz jest standardowy jaki był z towerem czyli tracer 4live/400. I tower podpiety przez UPS EVER MP 300.
  • #4 3095966
    riger
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Nie czekaj tylko wymien to badziewie na jakiegos chieftec'a/tagan'a
  • #5 3096733
    Guidgen
    Poziom 11  
    Mhm...a o jakiej mocy?
    oprócz tego co juz napisałem o konfiguracji mam DVD, CD- obydwa LG, floppy i twardy dysk: WD80 podłączony przez SATA.
  • REKLAMA
  • #6 3097814
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Do twojego konfigu ok 350W wystarczy. Marka to CHIEFTEC, Tagan, Fortron, Topower, Modecom (ale nie FEEL) - zależy na co cie stać.
  • #7 3099140
    Guidgen
    Poziom 11  
    Ok, zasilacz pójdzie do wymiany. Dziekuję za pomoc :)
  • #8 3206641
    mizar
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Guidgen napisał:
    Ok, zasilacz pójdzie do wymiany. Dziekuję za pomoc :)

Czy Koledze pomogła wymiana zasilacza?
    Mam podobny problem i nie wiem co czynić. Płyta jak i grafika są GIGABYTA GA-K8VT800 i GV-R955128D a zasilacz to COLORSit 350. Czy to prawdziwy shit?
  • REKLAMA
  • #9 3207270
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam

Tak, zasilacz to w skrócie mógłby się nazywać Colorshit. Jest to kolejny megabajtopodobny odprysk chińskiego szajsu.

Odnośnie tematu, to jak na ironie kolega Damnian zaczął mieć problemy z Radeonem 9250 po przesiadce z płyty z KT600 MSI i Athlonem TB 1.4 na semprona socket 754 na płycie również Gigabyte'a GA-K8VT800. Objawy są takie same. Zasilacz jest całkiem niezły bo Fortron 350-60THA-P. Mało tego. Kupiłem bratu niedawno płytke Gigabyte GA7VASFS na której świetny GeForce4 Ultra zaczął w 3D sypać artefaktami jak przy problemach z zasilaniem lub temperaturą (u mnie na MSI KT880 Delta FSR leci super) dopiero Radeon 9550 Sapphire pracował w miare poprawnie. W obu komputerach również pracują fortrony. Nie sądze, że Gigabyte "fe" ale jak na ironie to słysze 4 problem tego typu w ciągu paru dni.
  • #10 3207454
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Dokładnie mam podobne objawy, tylko że z taką różnicą iż ta karta (R 9250) również miała problem ze stabilnością na starej płycie, dopiero podniesienie napięcia AGP z 1.50 v na 1,75 pomogło i jakoś to chodziło, ale niestety na nowej płycie nie mam takich możliwości i wiesza się obraz w grach lub też bez żadnych uprzedzeń w systemie wyłącza się monitor, czasem załączy się po 5 sek z monitem vpu recovery..

Nie wiem co mam z tym zrobić. Karta zakupiona na allegro jako nowa, producent Bravo- szczeże piewszy raz o takiej nazwie słyszałem..

Guidgen nie zdarza Ci się czasami, że nie możesz wogóle komputera włączyć i świeci się cały czas dioda od HDD ?
  • #11 3210370
    mizar
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam. Zasilacz zmieniony - nowy Modecom 350. Bez żadnej poprawy. Bawiąc się prędkością AGP zauważyłem, że ustawiając ją na 4X ekran , po wyświetleniu ładowania Windows, pozostaje ciemny. Pomaga jedynie przywrócenie systemu w trybie awaryjnym. Zaś wyłączając w ogóle AGP komp zachowuje się jakby prawidłowo. Można normalnie grać (FIFA 2005) co było niemożliwe przy AGPX8. Po uruchomieniu gry były 3 zamrożenia ekranu po czym czarne tło na 3-4 sek. Po trzecim czarny ekran pozostawał na stałe. Co może być tego przyczyną , walczę z nim już kilka dni(różne sterowniki)i ciągle to samo , jedynie przy wył. AGP jest poprawa, ale chyba nie o to chodzi? Pozdrawiam.
  • #12 3210821
    teslatroper
    Poziom 12  
    Mnie to wyglada na padniete kondensatory na karcie graficznej. Moze wygladac ze sa ok, ale tak naprawde elektrolit wysechl i stad te problemy. Kondensatory sa tanie wiec nie zaszkodzi wymienic :)
  • #13 3211020
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    teslatrooper - takie rzeczy nie zdażają się na stosunkowo nowych i nie kręconych kartach. Bo wszystkim tak nagle padły? Ja na swoim GeForce4 wymieniłem i bez rezultatu.
  • #14 3211284
    teslatroper
    Poziom 12  
    /|\Atari napisał:
    teslatrooper - takie rzeczy nie zdażają się na stosunkowo nowych i nie kręconych kartach. Bo wszystkim tak nagle padły? Ja na swoim GeForce4 wymieniłem i bez rezultatu.

Mojemu koledze padly po 6 miesiącach i nie wygladały na uszkodzone. Po wymianie wszystkie problemy znikneły. Dodam ze to byl FX 5200 z chłodzeniem pasywnym. (kondensatory byly blisko radiatora ktory grzal sie do 65° celcjusze moze to je "zablio"). Karta teraz chodzi juz rok bez problemow, wymienilem na takie z napieciem 10V i 105° celcjucza.

PS. Mój nick to Teslatroper nie teslatrooper.
  • REKLAMA
  • #15 3211404
    Damnian
    Poziom 34  
    teslatroper może i dobrze mówisz, ale w tym wypadku taki scenariusz raczej się nie sprawdzi. Myśle, że moja karta ma jakąś wade fabryczną, ale upewnie się dopiero o tym jak spradze ją na innym komputerze.

Po za tym moja karta ma około 2 miesiące.
  • #16 3216529
    Damnian
    Poziom 34  
    Mój problem został rozwiązany, na innym komputerze występują podobne objawy. Myśle, że to wina zimnych lutów albo uszkodzenie pamięci.
  • #17 3240149
    DaroNNNNN
    Poziom 2  
    witam ja tez mam probem z ta karta komputer sam mi sie wylacza lub sam monitor sie wylacza a wentylatory wszystkie nadal chodza a testy grafik sie zawieszaja:( moje parametry sprzetowe:
    Intel Pentium 4, 2800 MHz (21 x 133)
    Nazwa płyty głównej Matsonic MS9167C
    Mikroukład płyty głównej VIA VT8763 Apollo PT800
    Pamięć fizyczna 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
    Typ BIOS'u AMI (11/27/03)
    Zasilacz P4 ATX 350
    probowalem chyba juz wsyzstkiego nawet sterowniki omegi ale bylo jeszcze gorzej:( prosze o szybki kontakt
  • #19 3240485
    DaroNNNNN
    Poziom 2  
    fortron fsp350-60mdn 350w
  • #20 3240497
    Damnian
    Poziom 34  
    widze że to dość spore grono ma ten sam problem z podobnymi kartami...
  • #21 3240543
    DaroNNNNN
    Poziom 2  
    no niestety zastanawiam sie czy jes sens wogle oddawac karte na gwarancje czy epiej czekac az ktos mi cos poradzi:D:D

Dodano po 2 [minuty]:

normalnie juz dostaje fiola przez ta karte za kazdym razem cos innego sie dzieje:/
  • #22 3240562
    Damnian
    Poziom 34  
    DaroNNNNN najlepiej pierw jeśli masz możliwość sprawdź ją na innym komputerze, jeśli będzie to samo to oddawaj na gwarancje- w końcu po to ją masz ;)
  • #23 3240572
    DaroNNNNN
    Poziom 2  
    mozliwosci srawdzenia niestety nie mam:( ale chyba jednak ja jutro wezme oddam do sprawdzenia gorzej bedie jak stwierdza ze jej nic nie jest:( w tedy bedzie gorszy problem:/:(
  • #24 3265982
    Guidgen
    Poziom 11  
    Innych problemów poza wyżej opisanymi nie miałem.
    Zanim zdecydowałem się wymienić na nowy zasilacz, rozkręciłem komputer na części, wyczyściłem wszystko, posprawdzałem luty, kondensatory na płycie głównej. Wszystko było ok. Po ponownym złożeniu problem zniknął. Moje podejrzenie pada na gniazdo procesora albo AGP..coś tam chyba nie styka jak powinno, ale po ponownym złożeniu zaskoczyło prawidłowo. Jak na razie bez problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niestabilności i restartów komputera podczas korzystania z karty graficznej Gecube Radeon 9550 Extreme, szczególnie w grach. Początkowo zawieszenia występowały przy sterownikach dołączonych do płyty głównej, a po instalacji najnowszych sterowników ATI z Catalyst Control Center pojawiały się chwilowe przystopowania i komunikaty o restarcie VPU, a następnie nagłe restarty całego systemu. Próby rozwiązania problemu obejmowały wyłączanie funkcji Fast Write, AGP Write, AGP Read oraz zmniejszanie prędkości magistrali AGP z x8 na x4, jednak bez skutku. Wymiana zasilacza z oryginalnego Tracer 4live/400 na lepszy Modecom 350W nie przyniosła poprawy, podobnie jak zmiana ustawień AGP, gdzie przy x4 ekran pozostawał czarny po starcie systemu. Podejrzewano uszkodzenia sprzętowe, takie jak zimne luty, uszkodzenie pamięci karty lub padnięte kondensatory, choć karta była nowa i niepodkręcana. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy z kartami Radeon 9550 i 9250 na płytach Gigabyte GA-K8VT800 oraz zasilaczami niskiej jakości (np. Colorsit). Zalecano sprawdzenie karty na innym komputerze oraz ewentualną reklamację gwarancyjną. Ostatecznie w jednym przypadku problem ustąpił po rozkręceniu i ponownym złożeniu komputera, co sugeruje możliwy problem z gniazdem procesora lub AGP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA