logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera przy obciążeniu karty ATI Radeon 9550 Sapphire

Shaggee 19 Gru 2007 18:07 1302 15
REKLAMA
  • #1 4604651
    Shaggee
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam. Mam problem z moim komputerem gdy np wchodzę do jakiejs gry lub przy znacznym obciązeniu karty graficznej. Komputer wtedy się restartuje ale po tym dziala bez zarzutów. Czasami sam sobie robi restart bo wiem ze sam się za chwile zrestartuje.

Raport o błędach:
    You received this message because a device driver installed on your computer caused the Windows operating system to stop unexpectedly. This type of error is referred to as a "stop error." A stop error requires you to restart your computer.

Karta grafiki Ati Radeon 9550 Sapphire

Zainstalowane są najnowsze sterowniki OMEGA

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4605034
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    najnowsze nie znaczy ze najlepsze, szczegolnie jesli chodzi o forcewary albo omegi... Odinstaluj te iZainstaluj inne.
  • REKLAMA
  • #3 4605659
    Shaggee
    Poziom 14  
    no ok ale które?
  • REKLAMA
  • #4 4605702
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    A może podasz nam też konkretną i dokładną konfigurację komputera, włączając w to producenta i model zasilacza.
    Błędy które są identyfikowane jako błędy sterowników nie muszą być koniecznie przez nie wywołane. Powody mogą byś inne, np zasilacz który sobie nie radzi.
  • #5 4605731
    Shaggee
    Poziom 14  
    z zasilaczem jest wszystko ok bo miesiac temu sprawdzalem woltomierzem. winna jest wyłącznie karta grafiki.
  • #6 4605733
    quattro87
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    zainstaluj sterowniki ze strony producenta (te oryginalne), tak jak napisał electro_Nick najnowsze wcale nie znaczy lepsze tym bardziej ze stery omegi to nic innego jak zwykłe sterowniki po "tuningu". Sam mam radeona i wcale mi te omegi nie podchodziły. także odwiedź strone z oryginalnymi driverami do radka i sciągaj :)
  • #7 4605919
    Artur34
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    A jakie masz chłodzenie na tej karcie bo możliwe że sterowniki są dobrze dobrane natomiast cipset karty się przegrzewa
  • #8 4605921
    dzikchu
    Poziom 13  
    Może masz podobny problem co kiedyś i ja miałem, karta działała w porządku, pewnego dnia odpalam grę a tu reset i tak w kółko, format dysku itd, i nic. w końcu zmniejszyłem taktowanie i zaczęła działać normalnie, okazało się, że oryginalne chłodzenie nie wyrabiało i karta sie przegrzała i nie mogła już działać na pełnej mocy.
  • #9 4606183
    Shaggee
    Poziom 14  
    noto by mi sie za każdym razem restartowało a u mnie tylko raz.
  • REKLAMA
  • #10 4606375
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Zainstaluj porządne sterowniki i dokładnie przetestuj, nie ma co teoretyzować.
  • #11 4609069
    Shaggee
    Poziom 14  
    zainstalowałem najnowsze catalysty i dalej to samo
  • #12 4610637
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Sprobuj wyjąć kartę i dokładnie wyczyścić radiator. Jeśli masz to daj nowa pastę termoprzewodzaca.
  • #13 4610688
    rambo7773
    Poziom 11  
    Wyczyść Kartę graficzną z zanieczyszczeń.
    Wymień pastę termo-przewodzącą pod radiatorem
    procesora grafiki i Chipsetu Płyty Głównej.

Sprawdź wentylator na radiatorze - jak się
    bardzo grzeje wymień na większy.

W biosie ustaw mniejszą warość pamięci
    karty graficznej; jak masz 256 to 128MB

Zainstaluj WINDOWS MEDIA CENTER EDITION

U mnie Podziałało
  • #14 4610984
    Shaggee
    Poziom 14  
    radiator nie jest gorący. wątpie w to ze coś przegrzewałaby sie po 3 minutach. w biosie jest na 128
  • #15 4611059
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Zaufaj ludziom którzy sie na tym znają, rozmontuj kartę i wyczyść wszystko, na koniec możesz dać nowa pastę. Przegrzewać może się po pół minuty jak i po kilku godzinach, co ma jedno do drugiego?
  • #16 4611866
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Wiesz co Shaggee widzę, że nie jesteś tu od dzisiaj.
    Piszesz z zasilaczem jest OK bo miesiąc temu sprawdzałem woltomierzem.
    Ja codziennie kontroluję stany napięcia co prawda programowo ale jak zauważę jakąkolwiek odchyłkę od normy to chyc do środka obudowy.
    Masz kartę postaraj się dowiedzieć jak najwięcej o sterownikach do niej.
    Trochę trąci Twoje postępowanie brakiem profesjonalizmu.
    Jak wiesz, że to karta to bęc ją do innego zestawu i po kłopocie.
    Myślę, że powinieneś zamknąć temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy restartów komputera podczas obciążenia karty graficznej ATI Radeon 9550 Sapphire, szczególnie podczas grania lub intensywnego użycia GPU. System wyświetla "stop error" wskazujący na błąd sterownika. Użytkownik korzysta z najnowszych sterowników OMEGA, które według dyskusji niekoniecznie są najlepsze. Zalecane jest odinstalowanie sterowników OMEGA i instalacja oryginalnych sterowników ze strony producenta ATI/AMD. Poruszono również kwestię możliwego przegrzewania się chipsetu karty graficznej, sugerując czyszczenie radiatora, wymianę pasty termoprzewodzącej oraz sprawdzenie wentylatora. Warto także zweryfikować konfigurację sprzętową, w tym zasilacz, mimo że użytkownik twierdzi, że zasilacz jest sprawny. W BIOS-ie ustawiona jest pamięć karty na 128 MB. Zalecane jest dokładne testowanie po zmianie sterowników i ewentualne fizyczne czyszczenie karty. Problem może wynikać z przegrzewania lub nieodpowiednich sterowników, a niekoniecznie z samego zasilacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA