logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Philips DVP3040 - czy można powiększyć napisy? Jakie modele to umożliwiają?

stilo_kielce 08 Paź 2006 13:59 15452 11
REKLAMA
  • #1 3096849
    stilo_kielce
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam! Zakupiłem sobie dzisiaj odtwarzacz DVD Philipsa o oznaczeniu DVP 3040. Sprzęt jest nawet spoko0, niestety ma jedną upierdliwą wadę. Napisy są strasznie małe i nie ma opcji żeby je powiększyć.

Przeszukałem całą instrukcję i nie ma ani słowa o zwiększaniu czcionki napisów. Postanowiełm zmienić czcionkę na kompie przed wypaleniem filmu, jednak napisy w dvd są dalej malutki. Czy da radę coś z tym zrobić???

Jesli nie, to zmaierzam go wymienić w media markt na inny odtwarzacz. Tylko na jaki??? W którym jest opcja zwiększania czcionki napisów???
  • REKLAMA
  • #2 3096921
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    stilo_kielce napisał:
    ...napisy w dvd są dalej malutki.
    Czy w DivX ??

Jeśli w DivX to:
    Wielkość czcionki jest zapisana w oprogramowaniu odtwarzacza także pomoże tylko zmiana softu.
    Przejrzyj i zapytaj http://forum.divx.pl/viewforum.php?f=34&sid=5ac85e1f994ba3f898b4ac26775916cb

Możesz zmienić wielkość czcionki, kolor np. programem AviSub lub Sub2DivX dawna nazwa Srt2DivX.
    Będą wtedy to napisy wmuxowane a nie wkompresowane w film.
    Cała operacja trwa 1-2 minuty.
    http://www.divx.howto.pl/Czytaj-artykul-128.html
    http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=18955&start=0
    http://userxp.tripod.com/
  • #3 3100460
    stilo_kielce
    Poziom 13  
    Dzięki wielkie! Już wczoraj pobawiłem się z muxowaniem. I jest super! Jest trochę z tym zabawy, ale warto! Wreszczie widzę normalnie napisy.

Ale jedno mnie zastanawia. Szwagier ma dvd poprzedniej generacji - model DVP 3010. I u niego napisy sa bardzo duże. Z tego co sie orientuję, to model który ja zakupiłem - DVP 3040 jest jego następcą, dlatego też zastanawiam się dlaczego w nowszym modelu...zmniejszyli rozmiar czcionki. czyżby lepsze było wrogiem dobrego???
  • #4 3101243
    AxelNext
    Poziom 38  
    Może producenci sprzętu teraz myślą kategoriami wielkości ekranu TV, nie wiem. Mniejsza czcionka pozwala też na umieszczenie większej ilości tekstu w jednej linii na ekranie TV.
    Pocieszę Cię że prawie we wszystkich markowych odtwarzaczach DVD z oryginalnym softem jest zbyt mała czcionka w filmach .avi, w SONY, Panasonic czy PHILIPS, zawsze do oglądania przydałaby się lornetka :D
    W markowych odtwarzaczach z certyfikatem DivX Networks można zastosować napisy muxowane co teoretycznie nie powinno działać w odtwarzaczach typu Manta, Wiwa itp.
    Ale to tylko teoria, a jak jest w praktyce ...:D
  • REKLAMA
  • #5 3101361
    stilo_kielce
    Poziom 13  
    Tak jest w rzeczy samej! Dobrze że można muxować te napisy. Tak da się oglądać.
  • #6 3285149
    jamino
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam dvp 3040! Nie znam sie na dvd a zwykłe napisy na kompa mi nie wchodza. Jakim programem mam to konwerowac zeby chodziło...
    Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #7 3285341
    AxelNext
    Poziom 38  
    jamino napisał:
    Mam dvp 3040! Nie znam sie na dvd a zwykłe napisy na komputera mi nie wchodza. Jakim programem mam to konwerowac zeby chodziło...
    http://www.videoaudio.pl/Czytaj-artykul-121.html
    Pamiętaj aby konwertowane napisy miały format mDVD czyli klatkowy {0000}{00000} , a nie format czasowy TMPlayer 00:00:00.
  • #8 3357587
    jamino
    Poziom 11  
    Programem subtitle workshop skonwertowalem napisy. Owszem wyswietlaja sie na dvd ale teraz jest inny problem. Te napisy txt świetnie zgrane z filmem avi kiedy włacze je w dvd wogule sie nie zgrywaja z filmem?
    prosze napiszcie krok po kroku co mam zrobic bo sie wogule na tym nie znam.
  • #9 3357779
    AxelNext
    Poziom 38  
    jamino napisał:
    Te napisy txt świetnie zgrane z filmem avi kiedy włacze je w dvd wogule sie nie zgrywaja z filmem?
    A jak na kompie ?
    Pewnie w czasie konwersji zmieniasz albo nie zmieniasz fps.
    Podczas konwersji ustaw fps napisów takie jakie ma film.
  • REKLAMA
  • #10 3368568
    koza_krk
    Poziom 11  
    Nie działa mi ta metoda nawet na komputerze.Wszystko robie tak jak w opisie,konwertuje napisy do formatu srt,odpalam program sub2divx,wszystko przechodzi elegancko,beż żadnych błędów,powstaje plik z rozszerzeniem divx ale napisy nie są w niego wmuxowane:(
  • #11 3447097
    jamino
    Poziom 11  
    Czy moze mi ktos odpowiedziec na moje wczesniejsze pytanie? ale bardziej jak dla laika. Totalnie sie nie znam i nie wiem gdzie usatwic FPSw tym programie?
  • #12 3447633
    AxelNext
    Poziom 38  
    jamino napisał:
    Programem subtitle workshop skonwertowalem napisy.
    jamino napisał:
    ...gdzie usatwic FPSw tym programie?
    Nie bardzo wiem bo nie używam Subtitle Workshop ale podałem linka do SubEdit http://www.videoaudio.pl/Czytaj-artykul-121.html a tam masz wszystko ładnie opisane.

Podsumowanie tematu

✨ Odtwarzacz DVD Philips DVP3040 posiada problem z bardzo małymi napisami, które nie mogą być powiększone bezpośrednio w urządzeniu, gdyż oprogramowanie nie oferuje takiej funkcji. Rozwiązaniem jest przygotowanie napisów na komputerze i ich wmuxowanie do pliku wideo, co pozwala na wyświetlanie większych i czytelniejszych napisów. Do tego celu polecane są programy takie jak AviSub, Sub2DivX (dawniej Srt2DivX) oraz Subtitle Workshop, które umożliwiają konwersję i synchronizację napisów w formacie mDVD (klatkowym) zamiast czasowego (TMPlayer). Ważne jest, aby podczas konwersji ustawić odpowiednią liczbę klatek na sekundę (fps) zgodną z filmem, co zapewnia poprawną synchronizację napisów. W praktyce większość markowych odtwarzaczy DVD, w tym Philips, Sony i Panasonic, ma podobny problem z małymi napisami w filmach AVI. Model DVP3010, poprzednik DVP3040, wyświetlał większe napisy, co wskazuje na zmianę w oprogramowaniu nowszego modelu. W przypadku braku funkcji powiększania napisów w odtwarzaczu, najlepszym rozwiązaniem jest edycja i wmuxowanie napisów na komputerze przed nagraniem filmu na DVD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA