logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3 kompy w sieci, jak to zrobić? Przenoszenie plików.

kisielku 08 Paź 2006 17:30 1810 18
REKLAMA
  • #1 3097508
    kisielku
    Poziom 11  
    Witam mam taki problem, mam 2 kompy w sieci po switchu i wszystko jest ok bo provider udostepnia neta na obie sieciówki, problem pojawia sie kiedy przychodzi kumpel z laptopem i chcemy przeniesc pliki z kompa do kompa, bo zaden z moich nie widzi leptopa! Czy to moze byc wina tego ze provider nie udostepnia neta na jego kompa??
  • REKLAMA
  • #2 3097527
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Nie jest to wina internetu itd, musicie go zadresowac tak jak macie adresowane kompy oba pozostale, moze macie auto od dostawcy ale ten 3 zaadresujecie zgodnei z zasadami w tej samej podsieci.
  • REKLAMA
  • #3 3098549
    mulat
    Poziom 17  
    a moze ma firewalla? ja tez mialem podobny problem z jednego kompa widzialem 2 .a z 2 nie widzialem 1.
    co sie okazalo na jednym z nich mialem zone alarm ktory byl WYLACZONY!! dopiero usuniecie go pozwolilo mi sie polaczyc
  • #4 3099707
    kisielku
    Poziom 11  
    tzn jak zaadresować, ja ma IP 10...2 drugi kompa ma .....3 a tego ustawiłem na 4, maska taka sama i brama też. i d.... ja widze jego ale on mnie nie?!
  • #5 3099733
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    To siec zaadresowana oki, ale co tzn ze widzi czy nie widzi? bo to wazne, w otoczeniu sieciowym wiadomo w windowsach trzeba troche poczekac, udostepnianie plikow w sieciach MSN na tym forum jest co chwile opisywane, przypomne tylko wlasciwe uprawnienia i konta np goscia, lepiej jest takze mapowac na stale zasob jakiegos kompa, szukac dany komp po jego nazwie lub po IP.
  • REKLAMA
  • #6 3106689
    mlody45
    Poziom 12  
    Uzywales polecenia ping?
    np. ping 10...4, jezeli tak mowisz ze jest ustawiony, czy po prostu sie nie widzi w windowsie w otoczeniu sieciowym?
  • REKLAMA
  • #7 3109186
    kisielku
    Poziom 11  
    to wygląda tak ze wchodze w otoczenie sieciowe albo wyswietl kompy z mojej sieci i nic widzi tylko mój komp nr 2. a ustawione 2 i 3 sa tak samo tylko ze inne IP!! pewnie ze czekam az sie wszystko wyswietli!!!
  • #8 3109280
    Rudolfak
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    a co z grupą roboczą??? Wszystkie komputery dla wygody powinny mieć jednakową.
  • #9 3109400
    kisielku
    Poziom 11  
    tak wszystkie kompy są w "sieć" maja włączoną obsługę netbios itp.
  • #10 3111384
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Czy ten swich jest u Ciebie czy u dostawcy? Jeśli u dostawcy, a jest to jakiś "mądry" swich zarządzalny a nie za 100PLN to może być połączony z serwerem RADIUS i mieć coś takiego jak identyfikację MAC adresów (nie koniecznie radius). Wpinasz laptopa, adres MAC się zmienia, a swich automatycznie odcina go od sieci. I na nic zmiana IP.
  • #11 3112193
    Rudolfak
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Sprawdź, czy wszystkie komputery mają taką samą podsieć,
    Jeśli tak i switch jest u ciebie, to możesz po prostu odłączyć kabel od dostawcy,
    Jeśli nie, to zwyczajnie możesz nabyć jakiś switch za 50 zł i samemu zrobić niezależną sieć.
    Wydaje mi się, że to będzie coś z IP albo GR
    Załączniki:
    • ipcalc11.exe (256.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3112301
    kisielku
    Poziom 11  
    switch jest u mnie!! Najtanszy jaki był, ale dział! Tak jak powiedziałem ja na tym laptopie nie chce mie neta tylko siec do wymiany plików, drukowania itp. Wiem ze serwer stoi pietro wyżej. Proszę o konkretny sposób adresowania i ustawień protokołów.
    U mnie to jest tak ze wchodzi kabel od dostawcy do switcha i ze switch wychodzi na 3 kompy!
    komp1
    IP:10.0.0.2
    maska: 255.255.255.0
    brama 10.0.0.1
    protokoły TCP/IP - włączone netbios
    komp2
    IP:10.0.0.3
    maska: 255.255.255.0
    brama: 10.0.0.1
    protokoły j.w.
    komp3:????????
    wszędzie WIN XP
  • #13 3112529
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Koledzy Ci dobrze podpowiadają, ale Ty nic z tego nie robisz... Wciśnij strart, uruchom, wpisz cmd i wciśnij enter. Wpisz ping 10.0.0.4 tak sprawdzisz "łączność", zakładam, że jest ok. Jeżeli w otoczeniu sieciowym nie widzisz komputerów, to w pasku adresu wpisz ich ip lub nazwę szukanego komputera (\\komp_kolegi). Jeśli zobaczysz udostępnione pliki, to znaczy, że jakiś komp ma inną grupę roboczą, ale po tej operacji bedzie już widoczna przy Twojej metodzie przeglądania sieci. I powyłączaj też zapory windowsów: zaznaczasz połączenie sieciowe, prawy przycisk myszy, właściwości, zakładka zaawansowane, ustawinia i wyłącz... Żeby ustawić idenyczną grupę roboczą: prawy mychy na moim komputerze, właściwości, zakładka nazwa komputera, zmień i wpisujesz nazwę grupy roboczej jak też nazwę komputera z jaką ma być widziany w sieci...
  • #14 3113201
    kisielku
    Poziom 11  
    robie cmd itd i nie ma pinga, nawet z kompem którego pliki widze itp!!
  • #15 3114502
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Cytat:
    robie cmd itd i nie ma pinga, nawet z komputerem którego pliki widze itp!!
    Ewidętnie wskazuje to na jakiegoś firewalla. Powyłączaj wszystko, wyłącz zaporę, odinstaluj firewalla całkiem jak już tu pisał kolega. Zaznacz opcję "pokaż ikonę w obszarze powiadomień podczas połączenia" wtedy bedziesz widział że jesteś połączony fizycznie (chociaż i bez tego widać przekreślone monitorki gdy nie). Może coś z kartą na laptopie? odłącz tego swicha od providera, może być konflikt IP. Jeśli nie widać w grupie roboczej zawsze możesz wpisać adres IP drugiego kompa w przeglądarce. Przecież to musi działać... Albo robisz coś nie tak albo masz faktycznie jakiś dziwny przypadek
  • #16 3121399
    chomicki
    Poziom 25  
    Gdyby mnie takie coś spotkało i nie wiedziałbym do czego sie przyczepić, to po pierwsze sprawdziłbym przedewszystkim program antywirusowy (najlepiej odinstalować), skasowałbym wszystkie protokoły i usługi we właściwościach połączenia i dodał je ponownie. No i warto byłoby przetestować kabelek (lub zamienić z innym). Nie zapominaj, że zwykłym miernikiem nie zawsze uda Ci się ustalić, czy kabel jest w porządku. Mieliśmy kiedyś takie przypadki, że kabelek niby dobry jak się go mierzyło omomierzem, ale nie działał - problem okazał się być spowodowany zaciskarką RJ - zbyt głęboko wciskała styki wtyku RJ, które po włożeniu do gniazd kart po prostu nie kontaktowały.
  • #17 3125446
    kisielku
    Poziom 11  
    problemem był faktycznie podpiety kabel o neta i wyłączone konto goscia na laptopie!, a nasz kabel faktycznie raz działa raz nie! Pytanie jak zrobic zeby był internet na moim kompie i siec przy uzyciu jednego switcha??
  • #18 3125474
    chomicki
    Poziom 25  
    Słabo sprecyzowałeś pytanie. Jeżeli masz czteroportowy switch to wpinasz do niego wszystkie kompy i sieć musi śmigać.
  • #19 3129722
    kisielku
    Poziom 11  
    chomicki napisał:
    Jeżeli masz czteroportowy switch to wpinasz do niego wszystkie kompy i sieć musi śmigać.

Jeżeli by działało to bym sie nie pytał!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył podłączenia trzeciego komputera (laptopa) do istniejącej sieci lokalnej z dwoma komputerami podłączonymi do switcha, gdzie laptop nie był widoczny w sieci i nie można było przenosić plików. Przyczyną problemu nie był dostawca internetu ani sam switch, lecz błędna konfiguracja adresacji IP, ustawień grupy roboczej, wyłączone konto gościa na laptopie oraz aktywne zapory i firewalle (np. Zone Alarm). Zalecano ręczne ustawienie adresu IP w tej samej podsieci (np. 10.0.0.x z maską 255.255.255.0 i tą samą bramą 10.0.0.1), identyczną grupę roboczą dla wszystkich komputerów, włączenie NetBIOS, wyłączenie zapór systemowych i firewalli, a także sprawdzenie łączności za pomocą polecenia ping. Problemem okazał się także niestabilny kabel sieciowy. Po poprawnym skonfigurowaniu adresacji, włączeniu konta gościa i wymianie kabla sieć działała poprawnie, umożliwiając dostęp do plików i internetu na wszystkich komputerach podłączonych do jednego switcha.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA