logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można klonować karty Era Tandem? Czy używają starego algorytmu?

all510 09 Paź 2006 09:23 5217 12
REKLAMA
  • #1 3099343
    all510
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Na niektórych stronach w necie można spotkać informację ,że da się klonować karty era tandem ,czy może ktoś potwierdzić te informacje z własnego doświadczenia ?
    Czy one są kodowane jeszcze starym algorytmem?
  • REKLAMA
  • #2 3099418
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Karta musi być starsza jak 4 lata ,wtedy można próbować klonowania
  • #3 3099503
    all510
    Poziom 14  
    No to ja wiem, ale tandemy są nowe i według różnych źródeł wymieniając teraz nową kartę ery na dwie tandem można je klonować ,to mnie właśnie interesuje ,czy ktoś to sprawdził i ewentualnie dlaczego tak jest ?

np:punkt 7 http://www.portal-gsm.pl/sklep/klon1.htm
  • REKLAMA
  • #4 3212407
    all510
    Poziom 14  
    Wymieniłem kartę na te tandemy (bo i tak mi były potrzebne) no i udało mi się odczytać wszystko co potrzebne, zrobiłem już sobie wsady i teraz mam pytanie ,czy można to wgrać na FunCard ,czy tylko na karty z procesorem PIC ?
  • #5 3214258
    hard
    Poziom 24  
    Tylko na PIC. Najlepiej karta Green 2
  • #6 3231165
    all510
    Poziom 14  
    Mam już kartę ,ale zamawiałem green2 a dostałem silver4 z oznaczeniami S877 (256) i teraz nie mogę jej zaprogramować icprogiem ,wywala cały czas "błąd weryfikacji przy adresie 000h"
    Czy to sa te same karty ,czy trzeba programować ją innym programem ?
  • REKLAMA
  • #7 3233025
    all510
    Poziom 14  
    Jak to jest ,że mogę odczytać karty przez sim scan lub cardinal (edytować książkę) ,a nie mogę zaprogramować czystej karty icprogiem,czy może być coś z programatorem??? (mam taki z allegro 8w1,gdzie ustawia sie go zworkami,robię to zgodnie z instrukcją) podobne objawy występowały przy odczytaniu lub programowaniu pamięci 24c01 z baterii laptopa.Co jeszcze mogę źle robić?:cry:
  • #8 3233143
    hard
    Poziom 24  
    Może Ci sie przyda mój opis co zrobiłem pare lat temu.
    Ja używałem oprócz Phoenixa jeszcze programatora JDM-ISO.
    Pooglądaj screeny.Jako Eprom ustaw 24C256 (bo taki masz na karcie a ja wtedy miałem 24C128).
    Weryfikacją i błedami sie nie przejmuj bo jak masz zaznaczone w programie CP (code protect) to musi Ci wywalić bład.To jest po to aby Twojej karty nikt nie zczytał i nie zrobił klona z klona
    Załączniki:
    • Programowanie karty SIEMU.rar (108.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3233491
    all510
    Poziom 14  
    Ustawienia raczej takie miałem (różnych próbowałem) o ile przy programowaniu pica widać ,że coś robi świeci się dioda przy programatorze (nawet jak wyciągnę kartę) to przy programowaniu eproma ciagle wyskakuje błąd "resetowanie karty nie udało się! " i nie widać ,żeby się świeciła dioda podczas komunikowania się .

wyciąłem kartę i włożyłem do telefonu, nic nie jest zaprogramowane ,pisze insert card :cry:
  • #10 3234991
    all510
    Poziom 14  
    Chyba nic nie zrobię, według mnie jest coś nie tak z programatorem lub kartą ,chociaż kupiłem dwie jedna to pic 16f84 i zachowuje się tak samo nic nie da się wgrać,zresztą programator chodzi tak samo z kartą lub bez,przetestowałem na kilu programach, przeczytałem na tym forum wiele podobnych postów ,tylko teraz nie wiem ,czy zacząć od innego programatora ,czy karty (ciągłe koszty :cry:)?Jlakby miał ktoś jeszcze jakieś rewolucyjne pomysły (dotyczące tematu:D) to będę wdzięczny.Wyczytałem też ,że może to być wina długiego kabkla (mój ma około 1,5m)jest to możliwe ?
  • #11 3235911
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    musisz mieć coś z programatorem..dobrze programuje się Pony -układ prosty i powinno działać.Do kart używam Jproga i chyba jest dość dobry.Icprogiem pica i pamięć (osobno)powinieneś zaprogramować ale np jak zauważyłem najlepiej robi to na kompie z prockiem jeszcze 486..
  • REKLAMA
  • #12 3236256
    all510
    Poziom 14  
    No właśnie, zanim oddam programator do reklamacji chcę mieć pewność,ostatnie wyniki moich doświadczeń to po włożeniu karty pic16f877 telefon łapie jakiś zasięg i pisze po polsku uszkodzona karta sim,czyli albo się coś zaprogramowało (napewno nie eprom,bo ciągle są komunikaty "reset karty nie powiódł się"lub "brak potwierdzenia") ,albo padła karta ,natomiast po podobnych próbach zaprogramowania karty pic16f84 (odpowidnim wsadem) telefon prosi o kartę,teraz jeszcze próbowałem wgrać wsad testowy kart w Jgprog i też ciągle błąd przerobiłem większość znanych i polecanych programów z jednakowym skutkiem.Może programator nie działa poprawnie w trybie JDM ?Bo komunikacja potrów odbywa się ,szczytałem przezież nim numer KI (w trybie phoenix) oraz można edytować książkę na karcie sim .
    Dodam jezcze ,że próbowałem na stacjonarnym atlhon 2200 i na armadzie e500 700Mzh ,przy wgrywaniu wsadu do pamięci bateri 24c01na stacjonarnym nie dało się wcale ,a na laptopie poszło od razu w (podstawce) natomiast przy kartach chipowych (smartcard) nic na obu :cry:

Mam pytanie ,czy wkładając czystą kartę powinno się dać odczytać pic i eprom bez problemu lub wgrać wsad tylko do epromu?

Dodano po 3 [godziny]:

Jeśli chodzi o napięcia ,to wyczytałem ,że napięcie programowania pica powinno być około 13V ,a umnie VCC ma 5V ,CLR 6V,CLK 6V ,DATA 6V przy wyciągniętej karcie ,przy programowaniu wartości się zmieniają, ale nigdy ich nie przewyższają ,może w tym jest problem :idea::?:

Jeśli trzeba by dodać napięcie to czy można podać z zasilacza i pod którą nogę ?
  • #13 3238208
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    programując osobno eeprom czy kontroler nie powinieneś mieć problemów...jeśli chodzi o całą kartę to procek jest dostepny odrazu więc taż nie powinno być problemu.Inna sprawa z pamięcią gdzie by się do niej dostać trzeba wpierw wgrać do procka jakiegoś bot loadera ,dalej zaprogramować eeprom a na koniec wykasować loadera i wgrać to np do pica co trzeba..zobacz tu może cos podpasujesz z downlandu :
    http://www.ksw-funcard.civ.pl/

Podsumowanie tematu

✨ Karty Era Tandem można próbować klonować, zwłaszcza jeśli są starsze niż 4 lata. Nowe karty Tandem, wymieniane obecnie, również dają się odczytać i klonować, co potwierdzają doświadczenia użytkowników. Odczyt danych z kart Tandem jest możliwy za pomocą programów takich jak Sim Scan czy Cardinal, jednak programowanie czystych kart wymaga użycia kart z procesorem PIC, najlepiej Green 2. Problemy z programowaniem kart Silver 4 (oznaczenia S877 256) za pomocą programatora ICProg mogą wynikać z nieprawidłowych ustawień, wad programatora, zbyt długiego kabla lub niekompatybilności oprogramowania. Zaleca się stosowanie programatorów typu JDM-ISO, Pony lub Jprog, które lepiej radzą sobie z kartami PIC i pamięcią EEPROM 24C256. Programowanie pamięci EEPROM wymaga wgrania bootloadera do procesora, następnie zaprogramowania EEPROM i usunięcia bootloadera. Weryfikacja programowania może wywoływać błędy z powodu zabezpieczeń (code protect). Problemy z komunikacją programatora mogą być spowodowane wadliwym sprzętem lub konfiguracją. Wskazane jest testowanie na różnych komputerach i programach oraz skrócenie kabla programatora. Linki do zasobów i narzędzi programistycznych (np. http://www.ksw-funcard.civ.pl/) mogą pomóc w procesie klonowania i programowania kart Era Tandem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA