No właśnie, zanim oddam programator do reklamacji chcę mieć pewność,ostatnie wyniki moich doświadczeń to po włożeniu karty pic16f877 telefon łapie jakiś zasięg i pisze po polsku uszkodzona karta sim,czyli albo się coś zaprogramowało (napewno nie eprom,bo ciągle są komunikaty "reset karty nie powiódł się"lub "brak potwierdzenia") ,albo padła karta ,natomiast po podobnych próbach zaprogramowania karty pic16f84 (odpowidnim wsadem) telefon prosi o kartę,teraz jeszcze próbowałem wgrać wsad testowy kart w Jgprog i też ciągle błąd przerobiłem większość znanych i polecanych programów z jednakowym skutkiem.Może programator nie działa poprawnie w trybie JDM ?Bo komunikacja potrów odbywa się ,szczytałem przezież nim numer KI (w trybie phoenix) oraz można edytować książkę na karcie sim .
Dodam jezcze ,że próbowałem na stacjonarnym atlhon 2200 i na armadzie e500 700Mzh ,przy wgrywaniu wsadu do pamięci bateri 24c01na stacjonarnym nie dało się wcale ,a na laptopie poszło od razu w (podstawce) natomiast przy kartach chipowych (smartcard) nic na obu
Mam pytanie ,czy wkładając czystą kartę powinno się dać odczytać pic i eprom bez problemu lub wgrać wsad tylko do epromu?
Dodano po 3 [godziny]:
Jeśli chodzi o napięcia ,to wyczytałem ,że napięcie programowania pica powinno być około 13V ,a umnie VCC ma 5V ,CLR 6V,CLK 6V ,DATA 6V przy wyciągniętej karcie ,przy programowaniu wartości się zmieniają, ale nigdy ich nie przewyższają ,może w tym jest problem

Jeśli trzeba by dodać napięcie to czy można podać z zasilacza i pod którą nogę ?