logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sklonować własną kartę SIM w sieci Era – instrukcja krok po kroku

starter55 21 Gru 2006 21:50 9018 56
Najlepsze odpowiedzi

Jak sklonować własną starą kartę SIM w sieci Era krok po kroku i jakich programów oraz kart użyć?

Jeśli karta jest starsza niż mniej więcej połowa 2002 r., klonowanie było możliwe, a w nowszych kartach nie da się już zrobić klona [#3359233][#3359903] Najpierw trzeba odczytać z oryginalnej karty kody KI i IMSI przez Phoenixa i SimScan 2.01 [#3359903] Potem potrzebna jest czysta karta, najlepiej Green2 256k, ewentualnie Green 128k lub Silver 64k; starej nieaktywnej karty nie da się wykorzystać [#3359903] Do zaprogramowania używano JDM-ISO i IC-Prog: najpierw wgrywa się do PIC 16F877 plik FLASH z loaderem, a potem EEPROM 24C256 z wsadem SimEmu 6.01 [#3494496] Po zaprogramowaniu można wpisać KI/IMSI/PUK z poziomu telefonu, a karta startuje z PIN-em 1111 [#3359903][#3494496] Przy używaniu oryginału i klona na zmianę trzeba po przełożeniu zrobić restart telefonu albo użyć menu STK, żeby sieć ponownie zalogowała właściwy aparat [#3532845][#3533278]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3357264
    starter55
    Poziom 24  
    Ocena: 103
    Witam
    Potrzebuje zklonować własną kartke sim na erze
    ic i inne są mi znane potrzebuje pomocy jak co i po kolei :D

Przegladalem starsze tematy ale to co jest mi potrzebne jest kod440 :cry:
  • REKLAMA
  • #2 3359162
    Adrian152
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Kiedys w erze byla promocja wymiany kart sim na nowe(w tak taku to bylo napewno, nei wiem jak z abonamentem), moze tam Ci zrobia klona...
  • #3 3359189
    starter55
    Poziom 24  
    @Adrian152 ja potrzebuje mieć dwie karty oczywiscie uzywane na zmiane w roznych miejscach.
    Cos juz znalazłem

Pytanie: Czy mozna do tego wykorzystac juz zapisaną karte i tylko wyczyscic dane z eepromu i zastapic je nowymi (moimi) ?
  • #4 3359233
    hard
    Poziom 24  
    Kiedy zakupiłeś tą kartę ?
    od połowy 2002 już nie ma możliwości zrobienia klona karty SIM
  • #5 3359559
    starter55
    Poziom 24  
    jest starsza napewno do 2002 r.
    Z tego co sobie przypominam to wymiane mialem w 2001.

Jakiej uzyc karty dle wsadu SIM_EMU_6.01_CFG_v2.1 ??

Wiem ze na ver. 5.x silver albo green.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3359903
    hard
    Poziom 24  
    Jeśli masz taką starą karte to na pewno się da sklonować :D

Jednak zacząłeś pytać trochę "od tyłu"
    Najważniejsze to zczytanie z tej karty kodów Ki i IMSI za pomocą Phoenixa i
    programu SimScan 2.01
    Jak je wyciagniesz z karty to możesz myśleć o zakupie czystej karty Green2
    (256k) ,Green (128k) lub najmniejszej Silver (64k)
    Najlepiej kupić Green2.Nie ma możliwości wykorzystania starej nieaktywnej karty.

Konfigurator może Ci być nawet niepotrzebny do tego klonowania.
    Po zaprogramowaniu karty czystym wsadem SimEmu 6.01 kody KI i IMSI można wpisać z klawiatury telefonu

Wpisz w google "klonowanie kart sim " sporo jest tam opisów co i jak
  • #7 3359984
    starter55
    Poziom 24  
    Dzieki kolego @hard
    Chyba musze zmienic kwarc w fenisie bo to potrwa za dlugo a w razie jakiegokolwiek zawiechu operacje byloby trzeba powtórzyc :cry:

Pytanie nie bylo od tylu bo w ciagu godziny znalazlem co potrzebowalem i wyciagnelem IMSI jednak zatrzymałem sie na Ki

Gdzie Green2 mozna jeszcze dostać?
  • #8 3375972
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    @hard: poczekaj do polowy stycznia, lub nawet krocej - wprowadzamy wlasnie czytnik do COMPV2 i V3 - juz wiesz o co chodzi ;))) klon karty nawet najnowszych to juz nie problem ;)
  • #9 3376108
    hard
    Poziom 24  
    Multi_COM napisał:
    @hard: poczekaj do polowy stycznia, lub nawet krocej - wprowadzamy wlasnie czytnik do COMPV2 i V3 - juz wiesz o co chodzi ;))) klon karty nawet najnowszych to juz nie problem ;)

to mnie zaskoczyłeś tą nowością :D

Nic mi dotąd nie wiadomo było o "rozgryzieniu " nowych algorytmów kart .
    Ciekaw jestem jak to się bedzie sprawowało .Dotąd karty COMPV2 sie paliły , przy próbie znalezienia KI na Phoenixie
  • #10 3380985
    Multi_COM
    Spec od GSM
    @hard ;) mysle ze do 5-10 styczen a wiec zaraz po nowym roku... ;)

P.S
    Co do palenia to moze nic tak...wyskawial po prostu Counter limit end ze wzgledu na licznik..no chyba ze jakos podgrzewales ;) zart
  • #11 3382138
    ninja2
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Z licznikiem to nie jest az tak ciezka sprawa. Mialem chyba ze 4 tat-taki. Jeden utopiłem licznikiem wiec z nastepnym zaczełem kombinowac. Pusciłem KIEztraktora obserwujac kiedy znajdzie 1 pare. Zapisalem do pliku projekt na 10 prob przed znalezieniem pary (zapisujac co 100 prob projekt do pliku). Jak sie zbliżał limit to puszczalem zapisany projekt tak, aby znalazl tą pare po 10 probach i licznik sie kasował. Zatrzymywalem i moglem skanowac w innym programie od nowa. Jak nie przyuwazyłem licznika to karta szła w zaświaty. Trzecia specjalnie uwalilem skanujac w simscan4 prawie do konca, pozniej zapisany projekt w KIExtraktor i znowu prawie do końca. Trzecim razem puscilem od nowa bez projektu i karta poleciala po 1000 prob i koniec. Sposob uwazam za sprawdzony.
  • #12 3492258
    ninja2
    Poziom 15  
    Multi_COM napisał:
    poczekaj do polowy stycznia, lub nawet krocej - wprowadzamy wlasnie czytnik do COMPV2 i V3 - juz wiesz o co chodzi ;))) klon karty nawet najnowszych to juz nie problem ;)

Wiadomo coś wiecej na en temat ?
  • #13 3492324
    starter55
    Poziom 24  
    Na ich stronie nie ma takiej ofery
    Jest za to zielonka2 za 100zł ale pod inną nazwą i w innej oprawie.

Czy config moge tez zapisać phoenixem? i jak to zrobić bo w opisach znalazlem ze to robi sie JDMem wsad do pic...
    Czy karta Green2 ma odrazu loader?
  • REKLAMA
  • #14 3492423
    PLDW4
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Multi_COM napisał:

i jak cisza z klonowaniem??????????
  • #15 3492554
    hard
    Poziom 24  
    Z całym szacunkiem do zapowiedzi Multi-Com'u o cudownym czytniku/programatorze ale jakość nie chce mi się wierzyć aby było to możliwe.Wiele tęgich głów się od kilku lat męczy z tym nowym kodowaniem kart Sim i nic nie wymyślili .
    Jest podobnie jak w przypadku BB5 ,na razie "zima "
    Swoją drogą może i dobrze ,że nie jest to takie łatwe bo jakby każdy sobie mógł zczytać kartę sim kogoś przypadkowego czy jakąś opłacaną przez pracowadce na abonament to nietrudno by sobie można wyobrazić konsekwencje :wink:
    Była kiedyś możliwość zabawy z tym tematem ale się skończyła.
    Klona mam od kilku lat i spisuje się b.dobrze ale jest to raczej taki bajer :D
  • #16 3492695
    starter55
    Poziom 24  
    Kolego @hard a jak z tym moim zapytaniem?
    Cytat:
    Czy config moge tez zapisać phoenixem? i jak to zrobić bo w opisach znalazlem ze to robi sie JDMem wsad do pic...

Coć mi świta bo to musi być phoenix ISO czy tak?

Mam tez wsad w .txt w jakim progranie przekonwertuje na .hex? (hex editor)
    A moze kolego @hard masz gotowy wsad pl do 877/256?
    Pozdrawiam.
  • #17 3494218
    PLDW4
    Poziom 15  
    hard napisał:
    Z całym szacunkiem do zapowiedzi Multi-Com'u o cudownym czytniku/programatorze ale jakość nie chce mi się wierzyć aby było to możliwe.Wiele tęgich głów się od kilku lat męczy z tym nowym kodowaniem kart Sim i nic nie wymyślili .
    Jest podobnie jak w przypadku BB5 ,na razie "zima "
    Swoją drogą może i dobrze ,że nie jest to takie łatwe bo jakby każdy sobie mógł zczytać kartę sim kogoś przypadkowego czy jakąś opłacaną przez pracowadce na abonament to nietrudno by sobie można wyobrazić konsekwencje :wink:
    Była kiedyś możliwość zabawy z tym tematem ale się skończyła.
    Klona mam od kilku lat i spisuje się b.dobrze ale jest to raczej taki bajer :D

Robie do tej pory koie kart , kiedyś robiłem nawet setkę miesięcznie(Cała elita lubelska do tej pory ma pewnie je w telefonach samochodowych) . Ale teraz znikome ilości 2 miesięcznie . Powódw wszystkim zainteresowanym znany nowych kart sie nie robi .A tu nagle MULTI-COM mówi że będą mieli kurde cud miód malina . Proszęo info Panie Rzepka jestem zainteresowany kupnem . mamy dziś 27 stycznia czy prace się przedłużyły .Proszęo info?
  • #18 3494311
    ninja2
    Poziom 15  
    Sprzęt jest i nazywa się ESR 12-58
    Do tego idzie SimScan 3.22

Gorzej z opisem tego urzadzenia i schematami

Poczekajmy na odpowiedz MULTI_COM-a, ponoc on wie wiecej niz my.
  • Pomocny post
    #19 3494496
    hard
    Poziom 24  
    starter55 napisał:
    Kolego @hard a jak z tym moim zapytaniem?
    Cytat:

Coć mi świta bo to musi być phoenix ISO czy tak?

Mam tez wsad w .txt w jakim progranie przekonwertuje na .hex? (hex editor)
    A moze kolego @hard masz gotowy wsad pl do 877/256?
    Pozdrawiam.

Do programowania czystej karty wsadem SimEmu 6.01 używałem programatora JDM-ISO a Phoenixa tylko do zczytywania KI i IMSI z oryginalnej karty.
    Może i programuje się Phoenixem ale ja nie wiem jak bo nigdy tego nie -robiłem.Pewnie są inne jeszcze sposoby.

Konwersje plików hex na format 256k pod Green2 zrobisz dowolnym konfiguratorem do tych własnie celów.Możesz nim już sobie przygotawać i wpisać wszytkie wartosci na karte dotyczące KI IMSI PUK1 ,PUK2 i wiele innych.Nie musisz wtedy tego wszytkiego wpisywać ręcznie z poziomu telefonu.Po zaprogramowaniu masz już gotowego swojego klona.

Tu jest przekonwertowany na 256k hex PL

-Bierzesz JDM-ISO i IC-Proga
    -ustawiasz PIC 16F877 i dajesz wymaż
    -otwierasz i ładujesz najpierw wsad FLASH !!!!!!!!!! (zawiera on loader który pozwala na dostęp do pamieci EEP w karcie )
    Jeśli jest ustawiona weryfikacja programowania to wywali bład na końcu ale nie nalezy się tym przejmować ,jest to po prostu założony atrybut Protect aby nie można było zczytaj Twojej karty

-Teraz programowanie EEPROMA
    - w ustawieniach IC-Proga ustawiasz SmartCard (Phoenix) oraz typ Eeproma czyli 24C256
    -ładujesz wsad EEproma i wgrywasz na karte.

Karta zostala zaprogramowana wsadem SimEmu 6.01
    Wkładasz to telefonu i wpisujesz pin 1111 i możesz modyfikować zawartość karty
    Załączniki:
    • Sim_Emu_6.01.rar (31.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 3495443
    Multi_COM
    Spec od GSM
    @NINJA: mysle ze podales az za duzo informacji ;)) ale nie ma to znaczenia bo sa w 100% poprawne

@pldw: Co do prac to wcale wcale sie nie przedluzyly bo nie zamierzamy tego produkowac tylko to sprzedwac - zakup jednak kilku sztuk nie wchodzi w gre tylko min. kilkadziesiat - przy cenieni urzadzenia okolo 1 tys robi sie spora kwota a z moich obecnych informacji rynek nie jest przygotowany na tak wysoka cene..moze jednak sie myle. Temat napewno w toku i w niedlugim czasie przyjdzie czas i na niego jak tylko upewnimy sie jeszcze kilku rzeczy. Jezeli jestes tak powaznie zainteresowany to e-mail na PW z danymi do wysylki i tel. kontaktowym a dowiesz sie pierwszy jak tylko beda na stanie ;)
  • #21 3495654
    PLDW4
    Poziom 15  
    czekam z niecierpliwością:D:D:D:D
  • #22 3496912
    hard
    Poziom 24  
    Multi_COM napisał:
    @NINJA: mysle ze podales az za duzo informacji ;)) ale nie ma to znaczenia bo sa w 100% poprawne

@pldw: Co do prac to wcale wcale sie nie przedluzyly bo nie zamierzamy tego produkowac tylko to sprzedwac - zakup jednak kilku sztuk nie wchodzi w gre tylko min. kilkadziesiat - przy cenieni urzadzenia okolo 1 tys robi sie spora kwota a z moich obecnych informacji rynek nie jest przygotowany na tak wysoka cene..moze jednak sie myle. Temat napewno w toku i w niedlugim czasie przyjdzie czas i na niego jak tylko upewnimy sie jeszcze kilku rzeczy. Jezeli jestes tak powaznie zainteresowany to e-mail na PW z danymi do wysylki i tel. kontaktowym a dowiesz sie pierwszy jak tylko beda na stanie ;)

1000zł to jednak sporo za to urządzenie :?
    Mnie to się już nie przyda bo zainteresowanie klonami jak na razie znikome ,nie to co kiedyś
  • #23 3499011
    PLDW4
    Poziom 15  
    hard napisał:
    Multi_COM napisał:

1000zł to jednak sporo za to urządzenie :?
    Mnie to się już nie przyda bo zainteresowanie klonami jak na razie znikome ,nie to co kiedyś

ten 1 tys to tak na odczepke powiedziany do poczucia zniechęcenia tym tematem zresztą tak ciekawym chociaż dla mnie . może jakies blizsze informacje o tym sprzęciku - jeśli wart tysiąc proszę o reklame jego przydatności?
  • REKLAMA
  • #24 3499775
    starter55
    Poziom 24  
    PLDW4 napisał:

jeśli wart tysiąc proszę o reklame jego przydatności?

jednak uważam ze to urządzenie na miare naszych czasów bo nie jedno krotnie wielu ludziom zdarza sie tasowanie trzema kartami sim w jednym telefonie a z wygody uzywa tylko jednego
    Cena sugerowana jest stanowczo wysoka :idea:
  • #25 3508035
    Multi_COM
    Spec od GSM
    @pldw: Urzadzenia beda w sprzedazy i cena bedzie okolo 1 tys jak nie wyzej - nie mam zamiaru nikogo zachecac do jego kupna lub tez zniechacac - nawet nie przedstawilem przeciez zadnej oferty ;) Ten komu bedzie potrzebne kupi bo bedzie to jedyne roziwazanie dla COMPV2 oraz V3 !!!! Jezeli bedziesz powaznie zainteresowany to od tego nie jest forum tylko priv a wiec napisz maila co i gdzie wyslac i zostaw telefon a dowiesz sie pierwszy jak tylko beda ;)

@starter: przydatnosc ??? moze to ze jako jedyny odczytue KI bez uszodzenia Card Limit dla V2 i V3 ;)
  • #26 3522038
    GoGiGi
    Poziom 12  
    Ocena: 5

Czy po wyciagnieciu kodów Ki i IMSI oraz zapisaniu jej na karcie green ominiemy simlocka - bb5 ?
  • #27 3524394
    starter55
    Poziom 24  
    GoGiGi napisał:

Czy po wyciagnieciu kodów Ki i IMSI oraz zapisaniu jej na karcie green ominiemy simlocka - bb5 ?

nie. A jesli bb5 z symbianem to tym bardziej.
  • #29 3530190
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    wbrew pozorom moze miec. Na klonach ztcp mozna bylo obejsc simlocka uruchamiajac najpierw sim z akceptowanej przez telefon sieci i pozniej z poziomu menu przelaczyc na nieakceptowana i juz biegalo. Nie testowalem tego na BB5, ale mam dziwne wrazenie, ze tez moze dzialac. Sam uzywam sklonowanej karty - ze wzgledu na pojemnosc ksiazki telefonicznej. Uzywanie klona ma swoje ograniczenia - przy korzystaniu na zmiane trzeba pamietac o przelogowywaniu telefonu, bo inaczej nikt sie nie moze dodzwonic. ale toi tak niska cena za dodatkowe mozliwosci.
    Pozdro,
    Tom
  • #30 3530401
    starter55
    Poziom 24  
    Witam
    Juz mam prawie wszystko gotowe bo ostatnio nie miałem na tego klona czasu

Kolego @tomaszwl mozesz przyblizyć temat z tym przelogowaniem?
    Jak to wygląda i czy nie wystarczy zwykle właczenie i wyłączenie telefonu bo chyba to miałes na myśli...
    pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła możliwości klonowania kart SIM w sieci Era, ze szczególnym uwzględnieniem starszych kart sprzed 2002 roku, które można sklonować poprzez odczytanie kodów Ki i IMSI za pomocą programów Phoenix i SimScan 2.01. Do klonowania zalecano użycie kart typu Green2 (256k), Green (128k) lub Silver (64k), z preferencją dla Green2. Proces obejmuje programowanie czystej karty wsadem SimEmu 6.01 za pomocą programatora JDM-ISO oraz wpisanie kluczowych danych ręcznie lub przez konfigurator. Nowe karty SIM (COMPV2, V3) są zabezpieczone i ich klonowanie jest obecnie utrudnione, choć zapowiadane są specjalistyczne czytniki/programatory (np. ESR 12-58) umożliwiające odczyt Ki bez uszkodzenia karty. Dyskutowano także o problemach technicznych z programowaniem pamięci EEPROM i FLASH kart, konieczności stosowania odpowiednich wsadów i programatorów z oddzielnym zasilaniem oraz o ograniczeniach użytkowania klonów, takich jak konieczność przełączania telefonów i restartowania urządzeń, aby sieć poprawnie rozpoznała kartę. Wątki poruszały także kwestie kompatybilności z telefonami BB5 i wpływu na simlock. Wskazano, że klonowanie nowych kart jest nadal wyzwaniem ze względu na zaawansowane zabezpieczenia, a dostępność kart Green2 jest ograniczona. Wskazano również na potrzebę ostrożności i legalności działań związanych z klonowaniem kart SIM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA