logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat CC 700 92r Nie włączają sie światła mijania :/

danilka 09 Paź 2006 18:07 5885 8
  • #1 3100734
    danilka
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Problem polega na tym, ze jest wlacznik do swiatel CC. Jak raz go wcisne sa swiatla pozycyhne, a jak drugi raz to powinny byc swiatla mijania, no wlasnie, powinny! A nic sie nie dzieje, nie wlaczaja sie, ale dlugie dzialaja dobrze. To nie sa bezpieczniki, żarówki ani tez te przekażniki pod bezpiecznikamia. Prosze o pomoc. Z gory dzieki
  • #2 3100758
    polo
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    wyłacznik pod kierownicą
  • #3 3100771
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    wyłącznik zmiany świateł pod kierownicą padł lub ewentualnie gdzieś na złączu między wyłącznikiem zmiany a skrzynką bezpieczników...
  • #4 3101376
    danilka
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wiec tak:
    przewody sprawdzone (na tyle na ile mozna nie demontujac calego kokpitu), przełacznik sprawdzony... i dalej to samo sie dzieje. Nie wiem,czy tak ma byc, ale na dole, zaraz pod bezpiecznikami sa 4 cewki, pierwsza z nich (od strony drzwi) tak jakby cyka przy przelanczaniu na swiatla mijania i to wszystko :/ Moze cos innego.... POMOŻCIE!!
  • #5 3101933
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2098
    jeżeli dobrze rozumiem to przekaźnik a jak on działa to sprawa prosta przerwa na drodze do przekaźnika lub od niego do lamp w sumie szybkie do sprawdzenia. a niech mi ktoś powie przy okazji w CC światła fabrycznie na przekaźniku tak?
  • #6 3102027
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    W cc oryginalnie nie było przekaźników. Jeśli jesteś pewien tego, ze przełącznik pod kierownica działa poprawnie, a światłami struje przekaźnik, to sprawdź czy do niego dochodzi napięcie: jeśli to przekaźniki samochodowe, to napięcie powinno dochodzić do tego pojedynczego styku (oznaczenie 30). Możliwe, że padł sam przekaźnik.
  • #7 3107960
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    oryginalnie w CC był jeden przekaźnik od świateł (główny) sterowany klawiszem od załączania świateł następnie napięcie z niego podawane jest na wyłącznik zmiany mijania/drogowe, potem z przełącznika prąd wraca do skrzynki bezpiecznikowej i tam napięcie dzielone jest na dwa bezpieczniki od św. mijania(lewe/prawe) i dwa od św. drogowych(lewe/prawe), tak więc przy uszkodzonym przekaźniku nie było by wogóle świateł ani drogowych ani mijania
    w załączniku masz częśc instalacji ze światłami
    Załączniki:
    • Fiat CC 700 92r Nie włączają sie światła mijania :/ 281.jpg (181.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4023309
    haciejka
    Poziom 2  
    pooglądaj sobie kabelki pod kierownicą czy czasem któryś nie jest nadpalony, przetarty, rozłączony itd... mialem taki problem i jeden z kabelków miałem przerwany. Wystarczyło kostką połączyć i gitara :D
  • #9 4416902
    lolki
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Witam
    Mam problem właśnie taki że nie świeci mi tylko prawe światło mijania, z tego co tu przeczytałem to chyba bezpiecznik padł.

Mam pytanie, gdzie znajdę bezpieczniki w CC 700?

Podsumowanie tematu

✨ W Fiat CC 700 z 1992 roku problem polega na braku działania świateł mijania po dwukrotnym wciśnięciu wyłącznika świateł, podczas gdy światła pozycyjne i długie działają poprawnie. Bezpieczniki, żarówki oraz przekaźniki pod bezpiecznikami zostały wykluczone jako przyczyna usterki. Podejrzenia padły na wyłącznik zmiany świateł pod kierownicą lub na połączenia między wyłącznikiem a skrzynką bezpieczników. Sprawdzenie przewodów i samego przełącznika nie wykazało uszkodzeń, jednak zauważono, że jedna z cewek pod bezpiecznikami reaguje dźwiękowo przy próbie włączenia świateł mijania. W oryginalnej instalacji Fiat CC 700 nie stosowano przekaźników do świateł mijania, a jeden główny przekaźnik steruje zasilaniem świateł, które następnie przechodzą przez wyłącznik zmiany świateł i trafiają do bezpieczników rozdzielających obwody świateł mijania i drogowych. Uszkodzenie głównego przekaźnika skutkowałoby brakiem działania wszystkich świateł, co nie ma miejsca. Zalecane jest sprawdzenie stanu przewodów pod kierownicą pod kątem przetarć, przerw lub nadpaleń, które mogą powodować przerwy w obwodzie świateł mijania. Dodatkowo pojawiło się pytanie o lokalizację bezpieczników w modelu CC 700.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA