logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh Aficio 1018 i pochodne - uszkodzenia wywoływaczki

clip7 09 Paź 2006 19:29 3789 16
REKLAMA
  • #1 3101014
    clip7
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Witam.
    W tych maszynkach i pochodnych lecą wywoływaczki po około 150-200 tys. kopii (czasem wcześniej). Po rozłożeniu okazuje się, że tam, gdzie są koła zębate od mieszadeł (na dole) jest pełno nośnika i dosłownie koła mielą w nośniku. Ale o dziwo te koła są w dobrym stanie a najbardziej zniszczone są te 2 koła wyżej, czyli od wałka magnetycznego i od napędu tego wałka. To nie za bardzo logiczne, bo w pobliżu nich nie ma nośnika, jest pod nimi. Myślę sobie, że może tuleje mieszadeł trafione ale przecież najpierw poleciałyby koła na dole, przy tulejach. Mimo to, po rozebraniu wywoływaczki okazuje się, że tuleje są ok. Ściagam górę wywoływaczki i wyciągam wałek magnetyczny, oglądam uszczeki i nic nie widać.
    Może ktoś mi powie którędy ten nośnik się tam dostaje?
    Na razie moja teoria jest taka, że kopiarka krzywo stoi i nośnik przesypuje się na jedną stronę wałka magnetycznego i potem ześlizguje się po uszczelce wałka magnetycznego gdzieś tam, na koła zębate.
    Ostatnio robiłem też RexRotary Dsm 730 (Aficio 3030). Jest tam trochę nowsza wywoływaczka, ale uszkodzenie identyczne po 190 tys. kopii - dolne koła ok, górne zjechane, pełno nośnika w dolnych kołach a wszystkie uszczelnienia i tuleje są oki.
    Co o tym myślicie?
  • REKLAMA
  • #2 3101167
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    niestety masz rację. Ten typ tak ma. mówiąc szczerze ja nie zastanawiam się nad tym, poprostu jak się sypie to wymieniam cały dół wywoływaczki z mieszadłami i uszczelniaczami, oraz te dwa górne kóka i czekam nastepne 150 - 200 tys kopii. A co do problemu szczegółowiej to myślę że konstruktor popełnił błąd. Bo np w aficio 220 wymienia sie cały zespół bębna i po sprawie a w aficio 1015 czy 1018 wymienia sie tylko bęben listwę i deweloper i tu jest problem. I na nieszczęście w najnowszych modelach aficio serii 30xx powrócili do tego niefortunnego rozwiązania
  • REKLAMA
  • #3 3101618
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Zastanowił bym się nad wałkiem magnetycznym. Toner jest wsypywany po przeciwnej stronie kół, następnie mieszadło przesypuje go w stronę kółek i przepycha do komory wałka magnetycznego. Może właśnie nagromadzenie w tym miejscu developera powoduje, że schodzi on z wałka i sypie się na koła. W większości przypadków bęben również jest bardziej wydarty z tamtej strony. Co do kombinowania to mogła już być zbudowana jak w 35/45…
  • #4 3104639
    marcinserw
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Miałem też taki sam problem i się zastanawiałem jak to się dzieje, nie znalazłem odpowiedzi. Najdziwniejszy przypadek to był taki, że padły te kółka po 120tyś w 1018 - wymieniłem i po kilku tyśącach kopii to samo i oczywiście pełno developera w sekcji gdzie sa kółka. Mówie odrazu, że maszyna stoi prosto apropo wypowiedzi poprzednika.
    Co jest nie tak? Nie wiem i szukam odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • #5 3105123
    marmag
    Poziom 13  
    Tego typu awarie bardzo często zdarzały się w FT 4015 i pochodnych. Winne były gumowe uszczelki między mieszalnikami a panewkami w których mieszalniki były osadzone. Bardziej wytrzymałe są uszczelki z Feniksów, które z powodzeniem można założyć do FT 4015. Przy czym warto od razu wymienić panewki i zwrócić uwagę na stan końcówek mieszalników czy nie są wytarte, (ciekawostką jest fakt że nowe panewki na nowych mieszalnikach mają spory luz ale działają) ponieważ wymienienie uszczelek i panewek a zostawienie zniszczonych mieszalników kończyło się tym samym po paru tysiącach kopii. Przez analogię można to chyba odnieść do Aficio 1018. Ja osobiście wymieniam w 1018 cały dół gdyż jego cena jest niewiele większa od poszczególnych części i przynajmniej wiem że mam sprawny komplet.
  • #6 3107627
    clip7
    Poziom 23  
    No tak. Ale gdyby puszczały tuleje na mieszadłach, to leciałyby te 3 kółka zębate na dole, od mieszadeł. A lecą te 2 u góry: od wałka magnetycznego i od napędu tego wałka. Dolnee są w wiele lepszym stanie. Jak to wytłumaczyć?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3107884
    tomek2010
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam !
    Pozwole wtrącić swoje trzy grosze co do zacierania się wywoływaczki i w wyniku tego SC500. Nie ma reguły co do modelu i czy maszyna stoi prosta czy nie. Jeden klient na 1015 pomału dobija do 800 tyś i usterka nie wystąpiła, u jednego w 1113 po 200 tyś, u drugiego w 2018 po 350 tyś a jeszcze u innego w 1015 po 120 tyś. Zgadzam się z przedmówcami że nasypuje sie dewelopera w koła zębate i te od mieszadeł nie są tak pocharatane jak te od wałka magnetycznego ;)
    Moja teoria wygląda tak - ze względu na konstrukcję dolnej częsci modułu PCU deweloper jest przy nawracaniu w pewnych okolicznościach wypychany górą (spod wałka magnetycznego) do wnęki z kołami zębatymi i tam robi swoje. Te okolkiczności to może być zator w miejscu gdzie nośnik nawraca od jednego mieszadła do drugiego od strony tyłu maszyny . Można to sobie dokładnie pooglądać przy wymianie dewelopera i rozprowadzaniu nowego jakie są skłonności tej konstrukcji.
    Mam stycznośc z dużą ilością maszyn Aficio 1015/18, 2015/16/18/20 i nie jest to jakieś bardzo nagminne ale zdarza się i jest przykre cenowo dla klienta :(
    Podobnie można by się odnieść do SC320 - zatarcie łożyskowania lustra wirującego w module lasera, częstotliwość występowania podobna, przebiegi raczej powyżej 150 tyś a bardziej 200 tyś.
    Moja rada to bardzo starannie i równomiernie rozprowadzić nowy deweloper i dokładnie włożyć zespół wałka magnetycznego. Dodam że po naprawie nie było na razie żadnej reklamacji !!!

Pozdrawiam Tomek
  • #8 3108569
    marmag
    Poziom 13  
    Opowiedź na pytanie Clip7 dlaczego lecą górne zębatki.
    Moim zdaniem dlatego że to one przenoszą największe obciążenia - na jedną z nich przyłożony jest napęd. Jeśli zatrze się któryś z dolnych mieszlników to właśnie najpierw zniszczą się górne zębatki. Oczywiście chwilę to potrwa aż się całkiem zetrą.
  • #9 3109543
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam
    Przeglądy z wymianami cą w tych maszynach co 60 tyś i moim zdaniem jak po takim przebiegu dokładne się wyczyści układ i zasypie nowy nośnik to problem nie ma.
  • #10 3111497
    micchal26
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    dziwna jest ta mazynka,ale tak naprawde próbowałem przełożyć uszczelniacze z "lewej "strony na prawą i odziwo to pomaga (na jakiś dłuższy czas)potem niestety zachodzi potrzeba wymiany samego korpusu wywołaczki(zawiera on mieszadła i chyba 3 zębatki) i po problemie.
  • #11 3114480
    siemo
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witajcie szanowni koledzy.
    Ja również wtrące się w dyskusje.Otóż moim zdaniem pył znajdujący się w komorze kół zębatych nie jest developerem lecz resztkami tego co pozostaje z zębatek.Uważam iż Japończyk , który próbował to ulepszyć, delikatnie mówiąc zrypał sprawę i zastosował zły materiał.
    Pozdrawiam
    Siemo
  • #12 3120257
    marcinserw
    Poziom 14  
    siemo napisał:
    Witajcie szanowni koledzy.
    Ja również wtrące się w dyskusje.Otóż moim zdaniem pył znajdujący się w komorze kół zębatych nie jest developerem lecz resztkami tego co pozostaje z zębatek.Uważam iż Japończyk , który próbował to ulepszyć, delikatnie mówiąc zrypał sprawę i zastosował zły materiał.
    Pozdrawiam
    Siemo

W moim przypadku nie był to napewno tylko "pył z kółek zębaytch" to była spora ilość developera.
    Chyba należałoby przyjąć zgodnie z opiniami które się tutaj pojawiły, że ten developer przedostaje się do sekcji kółek pod wałkiem magnetycznym. Co zrobić aby się tak nie działo? oprócz dokładnego złożenia zespołu, nie wiele można.
  • #13 3120641
    clip7
    Poziom 23  
    Witam.
    Po przeczytaniu waszych odpowiedzi wysnuję drugą teorię:
    W miejscu, gdzie następuje przejście developera w wywoływaczce z komory pierwszego mieszadła do komory drugiego mieszadła, zaczyna gromadzić się developer (z różnych przyczyn, np: krzywo stoi), który nie nadąża przechodzić do drugiej komory i silnie napiera na wałek magnetyczny od dołu w tym pechowym miejscu. Potem wałek zbiera w tym miejscu nadmiar developera i obraca się. Grubsza warstwa pojawia się pod bębnem a następnie obracający wałek magnetyczny próbuje zabrać ją spowrotem "na dół". Ponieważ developera jest za dużo, niewielka jego część zostaje na krawędzi wywoływaczki i potem przesuwa się w stronę kół zębatych. Spada najpierw na koło wałka magnetycznego i koło napędu tego wałka, dlatego te 2 koła są najbardziej zniszczone. Potem mieszanka zmielonych górnych kół i developera spada na dół i zbiera się w kołach zębatych mieszadeł.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 3221604
    teszik
    Poziom 11  
    Witam !!
    I ja spotkałem sie z tym problemem ale jak większość nie zastanawiałem się nad miejscem gdzie przenika ten developer ale jedno jest pewne , zdecydowanie szybciej pojawia sie ten problem u osób które notorycznie nie zmieniają tonera na czas i żyłuja maszyne aż całkiem nie stanie. Więc mniemam że developer pozbawiony toneru jest bardziej "agresywny" powodując szybsze wycieranie i przenikanie przez zabezpieczenia gumowe.
    Możliwe że stawia wtedy większy opór przy przemieszczaniu się po wywoływaczce. To są moje osobiste obserwacje ale rada jest zdecydowanie jedna wymiana tego zespołu tak po 200 tyś dla św. spokoju. W 1018 można jeszcze zmniejszyć czas z 90 do 1 minuty kontroli czujnika TD.
  • #15 3221711
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    teszik, co ma do rzeczy nie zmienianie tonera na czas ? Może masz na myśli developer, wtedy się z Tobą zgodzę. Zużyty dev. jest drobniejszy i stawia większy opór dla podzespołów mechanicznych.
  • #16 3224197
    teszik
    Poziom 11  
    Ano to że maszyna stara się utrzymać pewną wartość TD jednak jest to wartość od skrajnej do maxymalnej przy skrajnej blokuje komunikatem brak tonera ... zdarzają się jednak osobnicy którzy radzą sobie z tym problemem czasem nieświadomie otwierając i zamykając pokrywę a developer przemieszcza się nad TD (czasem coś jeszcze spadnie z recyklingu do mieszaków )zmieniając jego odczyt i tak udaje się oszukać chwilowo że został założony nowy toner , jasne że sa to działania na krótką metę ale w ten sposób wyjaławiają deweloper z tonera do maxymalnej granicy. czasem trzeba zadozować maszynę tonerem z kodów lub kilkakrotnie klepnąć klapą bo sama nie jest wstanie sie zadozować po założeniu nowej butli. Oczywiście potem taka panienka zeznaje jak to udało sie jej jeszcze oszukać maszynę jak zaczęła sygnalizować brak toneru potrząsając co jakiś czas i tak pustą butelką. Wiem że teoretycznie nie powinno w cyfrówce dojść do wyjałowienia developera ale....życie to weryfikuje
    Tam gdzie toner zmieniają w momencie gdy zaczyna pulsować dioda braku toneru , działa raczej spokojnie 200 tyś
    To tylko moje obserwacje !!!!!
    Pozdrawiam !
  • #17 3565307
    clip7
    Poziom 23  
    Dzięki za opinie.
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ W maszynach Ricoh Aficio 1018 i pochodnych wywoływaczki ulegają uszkodzeniu po około 150-200 tysiącach kopii, głównie z powodu nadmiernego nagromadzenia developera w sekcji kół zębatych. Problem polega na tym, że koła zębate od wałka magnetycznego i jego napędu (górne) są bardziej zniszczone niż te od mieszadeł (dolne), mimo iż nośnik znajduje się głównie w dolnej części. Przyczyną może być konstrukcyjna wada modułu PCU, powodująca, że developer gromadzi się w miejscu przejścia między komorami mieszadeł i jest wypychany pod wałek magnetyczny, skąd następnie przedostaje się na koła zębate. Uszczelki i tuleje mieszadeł zazwyczaj są w dobrym stanie, a uszkodzenia wynikają z nadmiernego obciążenia i zanieczyszczenia developera. Zaleca się wymianę całego dolnego zespołu wywoływaczki wraz z mieszadłami i uszczelniaczami dla zapewnienia dłuższej żywotności. Dodatkowo, zaniedbania w regularnej wymianie tonera i developera mogą przyspieszać zużycie podzespołów. W nowszych modelach serii 30xx powrócono do podobnej konstrukcji, co może powodować powtarzanie się problemu. Regularne przeglądy i czyszczenie co 60 tys. kopii oraz prawidłowy montaż zespołu wywoływaczki są kluczowe dla minimalizacji awarii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA