logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

atmega32 i LCD 4x16 - brak reakcji, ekran tylko świeci, co sprawdzić?

ninja04 09 Paź 2006 20:36 1431 3
REKLAMA
  • #1 3101333
    ninja04
    Poziom 2  
    Mam układ na atmedze32. Lcd na porcie A: A2 -> E, A3->RS, A4-A7-> 4 najstarsze bity danych z wyświetlacza.
    Wgrałam odpowiednio zmieniony przykładowy program ze str http://mikrokontrolery.net/avr_c_08.htm. Ale nic się nie dzieje- lcd cały czas świeci (nie ma nawet czarnych kwadratów :P).
    Połączenia sprawdzałam, wyglądają w porządku, port w atmedze jest ok.
    Nie jestem pewna, czy sterownik jest zgodny z HD44780, ale prawdopodobnie tak.
    Na Vlc mam podłączone napięcie przez potencjometr, ale jak nim steruję, to nic to nie zmienia.
    Nie wiem, czy ma znaczenie, że lcd to 4x16, a nie 2x16.
    Jak ktoś ma pomysł, co może być nie tak (może coś nie halo z wyświetlaczem?), to proszę o wszelkie sugestie :)
  • REKLAMA
  • #2 3101397
    JollyRoger
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Może spróbuj najpierw zrobić to samo w Bascomie, tam obsługa LCD jest trywialna, więc zobaczysz czy z LCD jest cos nie tak, czy z programem.
  • REKLAMA
  • #3 3101435
    karczas
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie pamietam jak to jest z alfanumerycznymi, ale graficzne wymagaja ujemnej polaryzacji jednego z pinow dla ustawienia kontrastu. Bez tego napiecia mialem podobny problem co ty. Poczytaj w dokumentacji, bo nawet tylko podlaczony do zasilania (lub tylko resetowany) wyswietlacz powinien wyswietlac jakies smieci.
  • #4 3101753
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Pamiętaj o podłączeniu końcówki 5 lcd do masy. Na sprawnym wyswietlaczu powinny być wyświetlane kwadraty. Właśnie zrobiłem dla Ciebie próbę. Skasowałem program w uC. Po załączeniu zasilania lcd pokazał kwadraty. (Może zrób dla próby tak samo.)
    Osobiście nie podłączam potencjometrów do lcd. Wszystkie, które mam chodzą jeśli podłączę końc. 3 przez 10k do Vcc (5V) i przez 1k lub 470ohm do masy. Zauważ, że takie wartości (szczególnie 2 opcję) cieżko ustawić pr'kiem. Dla próby możesz podłączyć kontrast do masy. Wyświetlacz powinien się zaciemnić.
    Reasumując jeśli sterownik jest odpowiedni to lcd albo jest uszkodzony, albo nie ma odpowiedniego kontrastu.

Spróbuj jeszcze na inny port podłączyć lcd. Mam nadzieję że w main został prawidłowo skonfigurowany port A
REKLAMA