logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo nietypowy problem z szumem z karty muzycznej AC97 .

vacpan 09 Paź 2006 20:56 4783 23
REKLAMA
  • #1 3101403
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Mam taki oto nietypowy problem. Otóż, posiadam zintegrowaną karte muzyczną AC97 (płyta DFI AD-75+ na KT333). No i szumi mi, ale tylko jak coś robie na komputerze. Słysze w słuchawkach jak poruszam myszka, słysze gdy pracuje dysk twardy, słysze szum jak coś sie zmienia na monitorze, jak pisze na klawiaturze . Oczywiście dzwięki te słysze w słuchawkach podłączonych do komputera. Dzwieki odtwarzane są normalnie. Formatowalem dysk, jest to samo, nie zależnie od systemu operacujnego ( linux, windows ). Moze ktoś się spotkał z czymś podobnym i mógłby mi doradzić gdzie szukać rozwiązania problemu ?
  • REKLAMA
  • #2 3101526
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Wbrew temu co piszesz to wcale nie nietypowy problem.W mixerze zamknij nieużywane wejścia audio,jeśli nie pomoże zamykaj kolejno wszystkie aż trafisz które "szumi".
  • REKLAMA
  • #3 3101549
    PINISLAV
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Po prostu masz kiepska karte dzwiekową na płycie ,gdzies słyszałem ze pomaga uziemienie do kaloryfera masy komputera ale czy to pomoze to nie wiem , ale to moze niesc ze sobą tez ryzyko uszkodzenia maszyny jezeli ktos inny np z bloku mieszkalnego tez kozysta z takiego uziemiacza jakim jest kaloryfer.
    Mozesz tez pokombinowac ze sterownikami ale wątpie ze cos zdziałasz .Sprawdz tez czy czasem w sterach dzwieku nie masz uaktywnionego mikrofonu i wejscia liniowego one tez powoduja pewien szum nawet w kartach wysokiej klasy.
  • #4 3101575
    vacpan
    Poziom 19  
    Właśnie zapomnialem napisac, w mikserze wszystko zbędne powyłączane, zresztą nawet jak wycisze wszystko to dalej słychać szumy. Komputer uziemiony jest ( podłączony do instalacji z uniemieniem ). Mam w komputerze też inne karty dzwiękowe i tam tego problemu nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 3101606
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jak masz wszystko wyciszone (Master Volume) na max i dalej szumi to niestety ale tylko w biosie wyłączyć kartę.
  • #6 3101608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3101633
    vacpan
    Poziom 19  
    Cytat:
    Jak masz wszystko wyciszone (Master Volume) na max i dalej szumi to niestety ale tylko w biosie wyłączyć kartę.

Nie no nie postepujmy tak drastycznie z nią :D. Ona działa, dzwieki systemowe, mp3 itd odtwarza poprawnie tylko ze szumi i to tylko w momencie jakiejś aktywnosci na komputerze. Jak nic nie pisze, nie ruszam myszką, nic sie nie porusza na ekranie to względnie cisza ( jak na karty takiej klasy ),

Co do przekładania płyty .. no niestety nie mam gdzie przełozyć. Może ktoś sie spotkał z takim problemem, bo gdybać to sobie sam mogę.
  • #8 3101646
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3101865
    Ybor
    Poziom 14  
    AC97 lipa jakich mało mam ją też na płycie głównej i przez niego nabyłem 2 zestawy słuchawek po tym jak niesłyszałem basów w słuchawkach. Okazało się że nie słuchawki ale AC97 to shit nabyłem SB Audigy 2 i jest ok. Od tamtej pory odradzam korzystanie z AC97 jego jakość daje wiele do życzenia. W sumie nie wiem dlaczego w większości płyt wciskają AC 97 na siłę.
  • #10 3102102
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    W tego typu urządzeniu to normalne, przez ponad rok używałem zintegrowaną Ac 97 (5.1) i też było słychać szumy, przeważne od dysku twardego. Kupno nowej SB Audigy 24 rozwiązało ten problem.
  • #11 3102470
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Jakakolwiek karta "niezintegrowana" będzie bez szumów. Słuchanie sie monopolu Creative nie jest wcale najlepszym wyjściem. Warto poczytać opinie o innych kartach muzycznych, a jeśli to ma być wykorzystywane głównie do ogólnych zastosowań, gdzie HiFi nie jest tak ważne (poza oczywiście tymi przydźwiękami) to spojrzeć wystarczy na karty oparte o układy CMI albo ALC650
  • #12 3102902
    Wlodek83
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Mialem ten sam przypadek. U mnie pomoglo zlikwidowanie kabelka audio ktory laczyl CD-ROM z karta dzwiekowa. I teraz nie nazekam - nie mam zadnych szumow i trzaskow.
    Pozdrawiam.
  • #13 3103230
    kedzior
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam

Na taki szum może składać sie wiele przyczyn. Bardzo dobrze że wyciszyłeś wszystkie niepotrzebne wejścia(line-in, mic). Poodłączaj również wszystkie przewody typu CD-Audio i wyjścia audio z przodu obudowy. Spróbuj przeczyścić zworki, które zdejmuje sie w celu założenia kabelków prowadzących dźwięk na przód obudowy, one często też powodują dziwne rzeczy. Jak to nie pomoże to spróbuj zrobić tzw ekran nad częścią płyty głównej, w której znajduje sie układ dźwiękowy, tzn weź kawałek blaszki, dolutuj przewód i połącz go z uziemieniem lub masą komputera, następnie zaizoluj i przymocuj nad układem dźwiękowym. To może, aczkolwiek nie musi pomóc. Poza tym poodsuwaj na ile to możliwe wszystkie przewody typu taśmy od dysku, kabelki od COM i PS/2 itp jak najdalej od tego układu, a na pewno odłącz od pinów na płycie głównej wszystkie nieużywane tego typu kable. Jak to nie pomoże to niestety pozostaje juz tylko wyłączyć w BIOS albo pogodzić się z zakłóceniami.

Pozdrawiam
  • #14 3104694
    vacpan
    Poziom 19  
    Zrobię tak jak mówi kedzior. Kabelków od CD nie mam ale przeczyszczę i zrobię ekran
  • #15 3104863
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Kazdy ruch myszką, start dysku twardego, wybudzenie się komputera czy jakiekolwiek zdarzenie związane z uzywaniem komputera powoduje szum na wyjściu karty muzycznej lub sledziu z płyty głownej (kodeki AC97 i podobne).
    Ten efekt nazywany jest efektem indukcji elektromagnetycznej.
    Innych przyczyn też może być sporo: słabe uziemienie obudowy komputera, zwarcie na śledziu karty muzycznej, zwarcie w gnieździe karty, niedokładne wykonanie jack-a słuchawek, zanieczyszczone styki, zanieczyszczone potencjometry słuchawek lub głośników, silne źródło promieniowania elektromagnetycznego w pobliżu komputera (monitor, wzmacniacz, kolumny itp) ... Czegoś nie wymieniłem? ;-)
  • #16 3104902
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 3105088
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Rudolf_ napisał:
    ALC650
    a myślisz, że na jakim codeku jest zbudowany Ac 97 5.1 ? ..właśnie na tym.

Cytat:
    Nie mówcie że w normalnym kompie, jak ruszysz myszką to Ci szumi z głośników
    tak właśnie jest ;)
  • #18 3105202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 3105490
    vacpan
    Poziom 19  
    Moja karta nie jest 5.1 . Nad innymi kartami nie ma się co rozwodzić bo mam 2 inne, które nie szumią i jest ok. Chce mieć tą zintegrowaną AC97 tylko na słuchawki.

Przeczyściłem cały komputer, odsunąłem kable jak najdalej się dało od karty i nic, dalej to samo. Zbliżanie i oddalanie ekranu do karty nie daje efektów. To samo jest po odłączeniu złącz z przodu obudowy więc to nie wina tych złącz. Nie ważne jakie sterowniki, można nawet wcale nie instalować ale też szumi.

Z tego co pamiętam, kiedyś używałem tylko tej karty i chyba nic takiego się nie działo.
  • #20 3105510
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 3105551
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Vacpan napisałeś że: "Mam w komputerze też inne karty dźwiękowe i tam tego problemu nie ma".
    Tzn. mam rozumieć że jednocześnie masz uruchomioną kartę zintegrowaną AC97 jak i inne?
    Jeżeli jednocześnie masz kilka kart to sprawdź czy wyłączając w mikserze wszystkie źródła robisz to na właściwej karcie AC97 czy może na innej. Innymi słowy wchodząc w mikserze w Opcje->Właściwości mamy tam do wyboru "Urządzenie miksujące". Sprawdź czy aby właściwe jest wyciszone.

Ja stawiam że dźwięki pochodzą od któregoś wejścia mikrofonowego i jeżeli powyższe rady nie pomogą to można jeszcze wkładać do poszczególnych wejść wtyk mini-Jack-a ze zwartymi stykami do masy lub bezpieczniej obciążonymi rezystorami np 1k i słuchać czy się coś zmienia.
  • #22 3108775
    vacpan
    Poziom 19  
    Jednocześnie mam uruchomione 3 karty dźwiękowe, nie ważne dlaczego ale tak mam i tak ma być. W mikserze wszystko wyciszam dobrze na 100% zresztą problem nie leży po stronie oprogramowania. Szumy i trzaski słychać nawet w biosie.

Sztuczka z rezystorami nie pomogła. Włączałem we wszystkie posiadane karty i nic.
  • #23 3109047
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    To nie jest wina innych kart muzycznych. Zapewne szum pojawia się tylko na karcie wbudowanej w plyte. Jezeli tak to nie bardzo się da coś z tym zrobić. Po prostu tak ta plyta ma. Spotkalem sie juz kilka razy z takim przypadkiem i zadne dzialania nie daly rezultatu. Moim zdaniem uklad dzwiekowy jest zaklócany przez inne układy płyty.
    Nie probowalem tylko wymiany zasilacza bo podobno ma to jakis wplyw. Jezeli masz mozliwosc to podłącz zestaw do innego zasilacza i sprawdz.
  • #24 8978698
    benek-998
    Poziom 2  
    temat stary ale moze komuś pomoze
    wypinalem u siebie wszystkie urzadzenia po kolei i znalazlem przyczyne
    moja kierownica ma jakies zwarcie smieszne i stad problem
    po odlaczeniu cisza

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zintegrowanej karty dźwiękowej AC97 na płycie DFI AD-75+ (chipset KT333), która generuje szumy słyszalne w słuchawkach podczas aktywności komputera, takich jak ruch myszy, praca dysku twardego, pisanie na klawiaturze czy zmiany na monitorze. Szumy występują niezależnie od systemu operacyjnego (Linux, Windows) i nie ustępują po wyciszeniu wszystkich wejść w mikserze ani po odłączeniu złącz audio z przodu obudowy. Komputer jest prawidłowo uziemiony, a inne karty dźwiękowe w tym samym systemie nie wykazują tego problemu. Próby rozwiązania obejmowały sprawdzenie sterowników, wyłączanie nieużywanych wejść, czyszczenie zworków, ekranowanie układu dźwiękowego, odsunięcie kabli sygnałowych od płyty głównej oraz testy z rezystorami na wejściach audio, jednak bez skutku. Wskazywano na możliwe przyczyny takie jak indukcja elektromagnetyczna, zwarcia ścieżek na płycie, uszkodzenie układu AC97 lub kondensatorów, a także zakłócenia pochodzące od innych podłączonych urządzeń. Rozwiązaniem rekomendowanym przez niektórych jest wyłączenie karty w BIOS lub wymiana na kartę dźwiękową opartą na innych układach (np. CMI, ALC650) lub zakup zewnętrznej karty, np. Creative Sound Blaster Audigy 2, która eliminuje problem szumów. W jednym przypadku przyczyną okazało się zwarcie w podłączonym urządzeniu (kierownica), które po odłączeniu usunęło szumy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA