logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aficio 450 – rozjaśnianie kopii po wymianie developera, regulacja bias i napięcia

tata23 09 Paź 2006 23:58 1846 15
REKLAMA
  • #1 3102179
    tata23
    Poziom 11  
    Witam wszystkich. Mam problem z tą kopiarką a mianowicie po wymianie developera kopia jest ok jak tylko kopiarka zrobi pare set kopii to kopia sie rozjaśnia i nawet nie za bardzo pomaga regulacja w biasie i napięciem rolki,i bias ok 700 a napięcie ok 1650 . v ref manual ustawiony na 4 v i tu nic nie daje zmiana . Dodam jeszcze ze przed wymianą developera kopia była jasna wydozowałem toner z developera zainicjalizowałem jeszcze raz i było ok az do pewnego momentu to postanowiłem wymienić developer no i sie dzieje tak jak wyżej napisałem. pozdrawiam i proszę o jakieś wskazówki
  • REKLAMA
  • #2 3102501
    gregg
    Poziom 13  
    Witam. Wpierw proponuje dobrze obejrzeć wywoływaczke , w szczególności koła zębate mieszadła ( pod pokrywką ) jak i samo mieszadło czy nie ukręciła się oś wewnętrznej części. Jeśli będzie OK proponuje ręcznie zwiększyć "gęstość" toneru w developerze ( 2-802 ) (niższa wartość -więcej toneru )

Pozdrawiam
  • #3 3111417
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Jakie są odczyty z ID sensora? 3-103 Vsg, Vsp. Jeżeli maszyna nie pokazuje braku tonera to znaczy, że Vt jest zbliżone do Vtref i ustawia sobie sama Vtref robiąc korekcję z ID sensora. Sprawdź, czy nie masz w 2-208 Supply mode wartości 0, normalnie ma być 1, możesz w 2-209 zmniejszyć wartość z 30 do np. 15 zeby maszyna dozowała większe porcje tonera.
  • #4 3120518
    tata23
    Poziom 11  
    ok sprawdze jakie są odczyty i dam znać
  • REKLAMA
  • #5 3124097
    tata23
    Poziom 11  
    Zrobiłem inicjalizacje id sensora i odczyty są vsg 3,90 vsp0,96 vsdp 2,27 a co do trgo czy jest na zero czy na 1 to jeszcze nie sprawdzałem ale jak tylko bende miał okazje sprawdzic to dam znac jak najszybciej strasznie mnie to wkurza bo jak zrobiłem inicjalizacje to było nawet spoko kopia ale pewnie nie na długo
  • REKLAMA
  • #6 3124207
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    sadze że błądne odczyty z czujników pododują twój problem
  • #7 3124502
    Calculus
    Poziom 25  
    Vsp trochę za wysokie tzn. czerń rzeczywiście jest słaba. Po inicjacji ID sensora i po zrobieniu kilkudziesięciu kopii powinno się poprawić, bo gdyby był jakiś problem mechaniczny z dozowaniem to maszyna wyświetliłaby brak tonera. Co 10 kopii maszyna robi korekcję Vtref po odczycie z ID sensora, będzie dążyć do obniżenia Vsp, zmieni Vtref i będzie mocniejsza kopia.
  • #8 3177833
    tata23
    Poziom 11  
    witam wszystkich ponownie. Nie wiem co mam robić z tym ricohem . Po ustawieniu wszelkich napięć kopia wróciła do dobrego zaciemnienia jednak na drugi dzień robiła znowu jasne kopie. Nie wiem czemu jak inicjalizuje id sensor ten nad bebnem no za każdym razem ustawia mi sie jakieś 55 lub 56 a powinien gdzieś w granicy 100 i tu nie zależy jaki jest bęben czy nowy czy stary za każdym razem jest tak samo. Wymieniłem ten czujnik i tak samo sie dzieje . W końcu przy dozowałem ręcznie toneru i kopia wróciła do normalności dodaje ze jak robie koie to butla sie kręci co jakiś czas więc z napędem toneru jest wszystko ok . Było by wszystko ok jak bi mi na kopii nie pojawiały sie cienkie paski tak jak by listwa przepuszczała jednak jak wyciągne zespół to po paru obrotach ślady na bębnie giną . Rolka ładująca oblepia sie tonerem i na kartkę to wszystko idzie. Bawiłem sie napięciem biasu i rolki ładującej i jest troszke lepiej ale ślady są widoczne . Dodam ze nie wiem jak długo pociągnie na takiej dobrej kopii :)) . Ustawień nie trzyma czy co. Proszę o jakieś porady
  • #9 3178133
    Calculus
    Poziom 25  
    Rozumiem, że jest nowy bęben, listwa i deweloper. Może jest uszkodzony mechanizm powrotu zużytego tonera albo coś z transferem, czy na wydrukach testowych SP 2-902 jest to samo?
  • REKLAMA
  • #10 3181109
    krystian k
    Ocena: 83
    a sprawdzałeś sam mechanizm dosypywania toneru do wywoływaczki ?
  • #11 3181902
    martinkrys
    Ocena: 44
    bęben oryginał?
  • #12 3182556
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    A jak wygląda walek magnetyczny, nie jest oklejony przez toner.
  • #13 3182591
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam
    A co z tonerem? Oryginalny?
    Wałek magnetyczny w tej maszynie zawsze się oblepia ale nie ma to wpływu na jakość kopii - choć powinno:)
    Pozdrawiam
  • #14 3186036
    suchy22
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    No raczej powinno mieć i ma. Prześwit między wałkiem i listwą zgarniającą zmienia się zależnie od ilości oklejonego tonera co powoduje, że na wałku pozostaje mniej tonera wraz z developerem (zmiana odczytów zaczernienia kopii). Co do czyszczenia to czyszczę wałek przy każdej zmianie developera i wszystko raczej śmiga. Zmiana ustawień ładowania bębna i biasu na fabryczne. Inicjacja ID i później TD.
  • #15 3194856
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam
    Teoretycznie masz racje niestety w praktyce to wygląda inaczej - praktycznie każda 350/450 ma wałek magnetyczny z ciemnym nagarem a czyszczenie tego nie zmienia ani jakości kopii ani odczytów sensorów. Szukałbym raczej winy po stronie tonera albo niestety płyty głównej:(.Zakładam że wszysko o czym była mowa w innych postach sprawdziłeś.
    Pozdrawiam
  • #16 3196081
    tata23
    Poziom 11  
    toner na pewno oryginał bęben katunowski ale jakoś maszyna po za dozowaniu tonera robi kopie dobre i mam nadzieje ze tak będzie zrobiła juz ponad 3000 tys i jest ok ale dzieki za wskazówki choć nadal nie wiem czemu sie tak działo

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kopiarki Ricoh Aficio 450, która po wymianie developera zaczyna robić coraz jaśniejsze kopie po wykonaniu kilkuset odbitek. Regulacja biasu i napięcia rolki (bias około 700 V, napięcie około 1650 V, V ref manual ustawiony na 4 V) nie przynosi trwałej poprawy. Po inicjalizacji ID sensora odczyty Vsg, Vsp i Vsdp są w granicach 3,90 V, 0,96 V i 2,27 V, jednak Vsp jest zbyt wysokie, co powoduje słabsze zaciemnienie kopii. Maszyna automatycznie koryguje Vtref co 10 kopii na podstawie odczytów z ID sensora. Po ręcznym zwiększeniu dozowania tonera kopie wracają do normalnej jakości, ale pojawiają się cienkie paski na kopii, a rolka ładująca oblepia się tonerem, co wpływa na jakość wydruku. Sprawdzono mechanizmy mieszadła developera, napęd butli tonera, wałek magnetyczny (często oblepiony tonerem, co jest typowe dla modeli 350/450), listwę zgarniającą oraz oryginalność tonera (oryginalny toner, bęben Katun). Czyszczenie wałka magnetycznego nie poprawia jakości kopii ani odczytów sensorów. Podejrzewa się możliwe uszkodzenie mechanizmu powrotu zużytego tonera lub problem z płytą główną. Wartości w parametrach 2-208 (Supply mode) i 2-209 (dozowanie tonera) mogą wymagać korekty. Problem jest złożony i wymaga dalszej diagnostyki, zwłaszcza w zakresie sensorów i mechanizmów dozowania tonera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA