logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aficio 350 obłożony bęben tonerem i brudna kopia

pajonk24 12 Cze 2007 10:54 2128 25
REKLAMA
  • #1 3976554
    pajonk24
    Poziom 11  
    mam problem z a-350. obklada mi sie beben tonerem i kopia jest brudna.regulacja biasem nie wiele daje. [/b]
  • REKLAMA
  • #2 3976650
    BoBa
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 95
    a jak wyglądają : rolka ładująca oraz wałek magnetyczny ( czy nie czasami czarnego nalotu ?)
  • REKLAMA
  • #3 3977106
    Sławek CF
    Poziom 10  
    sprawdź jeszcze drożność recyklingu
  • #4 3977589
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

A nie masz czasem przedozowanej maszyny?

Pozdrawiam
  • #5 3977883
    krystian k
    Ocena: 83
    byc może zuzyte części są .
  • #6 3978841
    salut
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    jaki przebieg mają materiały?
  • #7 3979008
    Pan Garret
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Czynność nr 1 to sprawdzić listwę czyszczącą.
  • #8 3979129
    copyman
    Ocena: 839
    Wyczyść kopiarkę , sprawdź obieg powrotny tonera , wyjmij toner i wydozuj ją trochę i zainicjuj ID SENSOR. Pomaga w razie przedozowania zwiększenie parametru dozowania (mg/s) w Toner Suply Ratio ze standardowego 30 mg/s do ok. 70-100 mg/s. Bias faktycznie niewiele tu pomoże.

C.
  • #9 3980667
    virtualmen
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    To stwierdzenie copymana
    √ Pomaga w razie przedozowania zwiększenie parametru dozowania (mg/s) w Toner Suply Ratio ze standardowego 30 mg/s do ok. 70-100 mg/s © jest raczej orginalne:D

na poważnie moim zdaniem masz problem albo z rolką ładującą (High voltage) albo z developerem.
    Te 300 k kopii to raczej teoria a nie praktyczna wartość zwłaszcza na lewych tonerach. Maszyna po prostu przedozowuje.
  • #10 3980719
    pajonk24
    Poziom 11  
    beben,listwa,developer maja ok 100tys. wydozowywalem ja do zera i ciagle problem powracal. sproboje jeszcze zamienic walek ladujacyi zobacze jaki bedzie elekt. aha no i recyklyng tez przeczyszcze
    p.s. dzieki za pomoc
  • Pomocny post
    #11 3980918
    kubuś1
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Jeszcze zapytam nieśmiało czy aby są dwie małe sprężyny które przekazują napiecia na zespół transferu, miałem tak że dolna wylądowała w odkurzaczu i kopie z tłem ogromnym sprawdz nie zaszkodzi pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 3981028
    pajonk24
    Poziom 11  
    dobra uwaga.wiem o ktore chodzi.napewno to sprawdze.dzieki
  • #13 3981589
    copyman
    virtualmen napisał:
    To stwierdzenie copymana
    √ Pomaga w razie przedozowania zwiększenie parametru dozowania (mg/s) w Toner Suply Ratio ze standardowego 30 mg/s do ok. 70-100 mg/s © jest raczej orginalne:D

Tak się składa że zmiana tego parametru w górę obniża dozowanie tonera :-) Polecam lekturę SM lub sprawdzenie w praktyce !

Aficio 350 obłożony bęben tonerem i brudna kopia

Rolka ładująca nie ma tu dużego znaczenia. Deweloper robi 300K a nawet więce - mam u siebie na punkcie 450-tkę pod LANIER-em co ma ok. 400 K na deweloperze i żeby było śmiesznie oryginalnego tonera nie widziała nigdy :-) Prace magisterskie dziewczyny na niej drukują :-) Przebieg kopiarki ok. 1.3 mln kopii. Szkoda tylko że ten toner wałek metalowy okleja bardziej i krócej teflon wytrzymuje :-( Bęben może krócej wytrzymać. KATUN ok. 100K . Potem już nędza... Ale jest tańszy.

Podaj jeszcze jakie masz napięcia VSP/VSG - to ułatwi diagnozę !

C.
  • #14 3982060
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    włózinny pcu lub wywoływaczke - ocenisz szybko gdzie jest kicha
  • REKLAMA
  • #15 3982530
    pajonk24
    Poziom 11  
    jak dla mnie odczyty idealne 3,98 i 0,05

Dodano po 4 [godziny] 12 [minuty]:

jednak brakowalo jednej ze sprezynek. teraz kopia rewelacja. dzieki bardzo za pomoc i podpowiedzi
    problem rozwiazany
  • #16 3984139
    virtualmen
    Poziom 16  
    copyman napisał:
    virtualmen napisał:
    To stwierdzenie copymana

Tak się składa że zmiana tego parametru w górę obniża dozowanie tonera :-) Polecam lekturę SM lub sprawdzenie w praktyce

C.

Sprawdziłem copyman i wzór ten decyduje tylko o czasie pracy silnika dozowania a nie o zawartości tonera w developerze , miłej lektury:)) i gratuluję rozwiązania problemu autorowi.
    pozdrawiam
  • #17 3984652
    copyman
    Kontynuujac wątek mniej tonera- mniejsze dozowanie. Sposób wielokrotnie testowany w praktyce. Nie tylko przeze mnie! Miłej praktyki :-) !

C.
  • Pomocny post
    #18 3985169
    kubuś1
    Poziom 16  
    gratuluję rozwiązania problemu autorowi.

a o mnie to już nikt nie pamięta virtualmen nie czytałeś chyba wszystkich postów na ten temat to i nie możesz mnie pochwalić a ja tak się produkuje a tu punkty nie lecą to tak na dobranoc hej
  • #19 3985247
    copyman
    ehhh... materialiści :-)

C.
  • #20 3985859
    virtualmen
    Poziom 16  
    Właśnie ciebie kubuś miałem na myśli jako autora dobrego pomysłu, sorki za niezrozumienie, punkty należą ci się od autora postu z zapytaniem a nie z mojej strony. Co do copymena, nie będę kruszył kopii o taką rzecz jak jedno ustawienie w kodach, które moim zdaniem jest raczej nieistotne, ale jeśli się sprawdza to powodzenia.
  • #21 3986307
    cefram
    Poziom 31  
    Poprawione
  • #22 3986489
    kubuś1
    Poziom 16  
    Cefram nie mogę pojąć twojego postu chyba nie masz dnia "mistrzu"
  • #23 3986731
    cefram
    Poziom 31  
    Witam

"Kolega" z roboty wykorzystał znajomość hasła na koncie. Z góry przepraszam.

Pozdrawiam
  • #24 3988865
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Witam, jeżeli chodzi o dolną sprężynke widziałem wiele maszyn które bez niej działały bezproblemowo natomiast brak górnej powoduje błąd transferu.Deweloper...serwisuje mnóstwo tych maszyn robią setki tysięcy kopii i nośnika niewymieniałem NIGDY.Dodam ze kopiarki chodzą głównie na tonerze K
  • #25 3988895
    kubuś1
    Poziom 16  
    Dziwne, ale masz rację tylko jest jeden szczegół mogą działać ale bardzo szybko zapełnia się transfer zużytym tonerem może to i działa bezproblemowo ale krótko hej
  • #26 3989258
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Co do dyskusji copyman'a z virtualmenem, to obydwoje macie częściowo rację, oczywiście zwiększając drastycznie Supply Rate możemy, dzięki zmniejszeniu włączenia silnika dozowania, rozdozować chwilowo maszynę (oczywiście puszczając kopie ze sporym wypełnieniem czerni), natomiast jest to etap wyjściowy do inicjacji ID sensora (sprawdzić, czy bęben jest czysty) i zainicjować TD. I oczywiście wrócić do starego ustawienia Supply Rate
    Później należy sprawdzić po kilkudziesięciu kopiach, czy Vsg ma 4V, Vsp w okolicach 0,4V (w zależności od zadozowania) i czy są zbliżone wartości Vt
    Vsp masz trochęza niskie, musisz ją po prostu rozdozować
    I pamiętaj, że przy inicjacji nowych materiałów powinno się zatkać kawałkiem kartki powrót recyclingu do hoppera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z kopiarką Ricoh Aficio 350 polegał na nadmiernym osadzaniu tonera na bębnie i brudnych kopiach, przy czym regulacja biasu nie przynosiła efektu. Wskazano na konieczność sprawdzenia rolki ładującej, wałka magnetycznego, listwy czyszczącej oraz drożności obiegu recyklingu tonera. Podejrzewano przedozowanie tonera lub zużycie części takich jak bęben, developer i listwa czyszcząca, które miały przebieg około 100 tys. kopii. Zalecano wydozowanie tonera do zera, inicjację ID sensora oraz ewentualną zmianę parametrów dozowania tonera (Toner Supply Ratio). Ostatecznie problem rozwiązała kontrola i uzupełnienie brakującej sprężynki przekazującej napięcie do zespołu transferu, co przywróciło prawidłową jakość kopii. Dyskusja poruszała także kwestie napięć VSP i VSG oraz wpływ parametrów dozowania na jakość wydruku i trwałość elementów. Wskazano, że oryginalny developer może wytrzymać do 300 tys. kopii, a nieoryginalny toner może szybciej zużywać bęben i wałek metalowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA