logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik czasowy. Układ ma być załączany impulsem dodatnim.

mmgryc 10 Paź 2006 10:22 2009 3
REKLAMA
  • #1 3102773
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich.
    Tyle wstępu czas na konkrety. Potrzebuję zbudować układzik który po załączeniu zasilania po upłynięciu pewnego czasu (wartość ustawiana) da na wyjsciu stan wysoki do załączenia przekaźnika (lub tranzystora sterującego przekaźnikiem).

Patrzyłem na układ NE555 ale niestety nie znalazłem żadnej aplikacji dotyczącej załanczania po czasie. Zastanawiałem się nad układem z pzrerzutnikiem JK ale pozostaje problem załanczania.

Powiem jeszze tyle że układ będzie wyłanczany poprzez wyłączenie napięcia zasilającego.

Proszę o odpowiedzi związane z tematem.

Pozdrawiam
    mmgryc
    -------------------------------------------------------------

Acha zapomniałem dodaćże potrzebuję aby układ był załanczany impulsem dodatnim (zboczem narastającym). W typowych aplikacjach ne555 jest załanczany poprzez zwarcie wejścia tr do masy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3103420
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Niekoniecznie musisz stosowac układ scalony. Wystarczy prosty układ z dwoma (a nawet jednym) tranzystorem, jakis kondenasator elektrolityczny, kilka rezystorów. Jako przykład moze ci służyć układ do opóźnionego załączania głosników we wzmacniaczu. Wystarczy tylko dobrać elementy.
  • #4 3104643
    mmgryc
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    -> forestx dzięki ale twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu. Przeczytaj dokładnie post zanim sie wypowiesz.

-> zybex masz całkowitą rację zapomnałem o takim prostym układziku hehe :) nawet jakiś czas temu taki układ zamontowałem w moim amplitunerku. Dzięki za trafną wpowiedź. Pozdrawiam. Temat zamknięty.
REKLAMA