logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat generatora astabilnego NE555 z wyjściem niskim po naciśnięciu przycisku

Godsmak 05 Wrz 2007 21:24 2912 3
REKLAMA
  • #1 4254324
    Godsmak
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam
    potrzebowałbym schematu z zastosowaniem układu ne555 w aplikacji generatora astabilnego. w internecie dużo tego jest ale nie mogę znaleźć tego co by mnie interesowało. Mianowicie potrzebuję układ, który w fazie spoczynku miałby na wyjściu poziom wysoki, natomiast po krótkotrwałym przyciśnięciu przycisku, na wyjściu ne555 pojawiał się na określony czas poziom niski (czyli zanegowany typowy timer). Oczywiście najlepiej by bylo, gdyby w układzie tym nie było by dodatkowych scalaków (jak najmniejsza ilość elementów). z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4255299
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Na samej kostce 555, takiego rozwiązania nie można zrobić. Aby układ spełniał funkcje, jak w twoim założeniu, potrzeba do wyjścia dołączyć, albo tranzystor w konfiguracji „WE”, albo inwertor (CD4049, CD40106). Mógłbyś w miejsce 555 zastosować CD4541 w konfiguracji przerzutnika monostabilnego. W tym układzie, poprzez odpowiednią konfigurację, ty decydujesz jaki stan na wyjściu ma być w czasie aktywnym.
    http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/Texas_Instruments/schs085.pdf
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4255438
    Godsmak
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    właśnie chodzi o to, że dodatkowa kostka komplikuje badzo dużo, a ja potrzebuje prosty układ :/. cos na tranzystorach może?
  • #4 4255871
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Nie wiem czy dobrze zrozumieliśmy się. Ja proponowałem do wyjścia kostki dołączenie prostego inwertora na 1 tranzystorze, lub w zamian za 555 zastosowanie kostki CD4541. na rysunku masz taki przykładowy układzik, który spełniałby twoje założenia.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Schemat generatora astabilnego NE555 z wyjściem niskim po naciśnięciu przycisku inwersja_555.JPG (158.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA