logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Takich jaj jeszcze nie miałem Win XP i płyta Asus P4PE-X

Golkowis 10 Paź 2006 19:39 1619 12
REKLAMA
  • #1 3104333
    Golkowis
    Poziom 20  
    Ocena: 66
    Witam
    Mam problem z zainstalowaniem Win XP Prof.
    Kopiowanie plików w trakcie instalacji jest Ok. Instalowanie systemu / i tutaj w tym samym zawsze miejscu około 34% komputer się zawiesza, brak możliwości ruchu myszką i znaczniki w prawym dolnym rogu ekranu zatrzymuje się i koniec / Wymieniłem kartę graficzną, pamięć, dysk twardy, podstawiłem dla świętego spokoju zasilacz i dalej to samo.
    Co najważniejsze system Win98 instaluje sie bez problemu ale już jego uaktualnienie do Win XP jest niemożliwy.
    Proszę o pomoc - czyżby Asus wypuścił takie badziewie co zresztą by mnie nie zdziwiło bo już miałem kłopoty z Asusem i jego stabilnością przy podobnych płytach na Intelu 845 PE
    Pzdr.
  • REKLAMA
  • #2 3104356
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Czy Kolega moze wyeliminowac porysowana plyte,nieczytajacy jej cd?

Poprosimy o reszte konfiguracji i marki obu zasilaczy.

Pozdro
  • #3 3104369
    oggie
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Polecam próbę instalacji z innego (świeżego) nośnika danych. Możliwe, że płyta jest zarysowana.

//przepraszam za wlasciwie skopiowanie mojego poprzednika. Nie zdazylem przeczytac jego postu.
  • REKLAMA
  • #4 3104404
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Czy dysk na którym instalujesz system nie jest czasami podpięty jako Slave na pierwszym kontrolerze, a na kanale Master nie ma żadnego urządzenia ?
    Jeżeli tak to przełącz dysk na kanał Master i spróbuj ponownie zainstalować system.
  • #5 3104610
    Golkowis
    Poziom 20  
    Dysk jest master na pierwszym konrolerze tak pokazuje bios i widzę to fizycznie w komputerze a nośnik jest OK bo właśnie zainstalowałem system na innym komputerze bez problemów.

Dodano po 1 [minuty]:

CD także był podstawiany
  • #6 3104630
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Otrzymamy reszte konfiguracji wraz z marka zasilaczy?
  • REKLAMA
  • #7 3104657
    raftronik
    Poziom 18  
    Ocena: 59
    mysle ze rozwiazaniem problemu moze byc instalacja XP na ktorym jest
    juz serwis pack 2, mialem podobny problem jak kuzynka kupila nowy komp
    wlasnie z plyta Asusa, tez XP Prof nie chcial sie zainstalowac, 98 i
    200 poszly bez problemu ale chcac zrobic update na XP nie dalo rady,
    dopiero z pomoca mojego zanjomego poradzil zeby zainstalowac XP na
    ktorym jest juz serwis pack 2 noi wszystko ruszylo bez problemu.
  • #8 3104682
    RedPeter
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Mam identyczną płyte główną. Wszystkie XP niezaleznie od wersji instalują się bez zadnych kłopotów. Problem musi tkwic w czymś innym. Pozdrawiam
  • #9 3104847
    datatomek
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Nie wiem czy może mieć to jakieś faktycznie znaczenie, ale czy próbowałeś instalować na dysk sformatowany na fat32, i pozostawić bez zmian podcas instalacji? Kiedyś w jakimś swoim kompie miałem coś podobnego i właśnie w podobny sposób przeszedłem przez problem...Może przypadek..
  • #10 3105036
    Golkowis
    Poziom 20  
    Wszystki sugestie kolegów już wcześniej przerobiłem nawet instalacje bez i z Serwis Packiem, także FAT32, nawet posunąłem się do podstawienia procesora Celeron z 2.4 GHz na 1.7GHz bo taki miałem pod ręką.Jedynie nie mam na razie płyty głównej z socket 478 bo sprawa była by jasna lub nie.

Dodano po 5 [minuty]:

A jeszcze konfiguracja:
    Celeron 2.4GHz, dysk Seagate 120GB pamięć 256MB Kingston, zasilacz Modecom 350, napęd DVD

Dodano po 3 [minuty]:

Na samym początku w moim poście napisałem że instalacja zatrzymuje sie przy 34% / oczywiście mój błąd / ma być dokładnie w 34 minucie do konca instalacji i to przy każdej próbie a było ich przynajmniej 10.
  • REKLAMA
  • #11 3109141
    Ybor
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    jabym sprawdził bad sektory na dysku, ewentualnie próba zainstalowania windy na innej partycji
  • #12 3109168
    dyduś
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    PROSZĘ SPRAWDZIĆ ZASILACZ
  • #13 3109486
    Golkowis
    Poziom 20  
    Już pisałem o zasilaczu / patrz wyżej / natomiast podstawiłem inną płytę na tej samej konfiguracji i wszysto gra. Windows XP instaluje się bez problemu
    tak więc wszystko zmierza do felernej płyty głównej / Asus to wielki niewypał jeśli chodzi o płyty na Intelu 845 PE, to już trzeci problem z Asusem /
    Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP Professional na płycie głównej Asus P4PE-X z procesorem Celeron 2.4 GHz, dyskiem Seagate 120GB, pamięcią Kingston 256MB oraz zasilaczem Modecom 350W. Instalacja zatrzymuje się około 34 minuty przed końcem, system zawiesza się, brak reakcji myszy i zatrzymanie znacznika postępu. Próby wymiany karty graficznej, pamięci, dysku twardego oraz zasilacza nie przyniosły efektu. Instalacja Windows 98 przebiega bez problemów, natomiast aktualizacja do XP jest niemożliwa. Sprawdzono konfigurację dysku jako Master na pierwszym kontrolerze, nośnik instalacyjny jest sprawny, a instalacja z innym nośnikiem również nie pomaga. Sugerowano instalację Windows XP z wbudowanym Service Pack 2 oraz formatowanie dysku na FAT32, jednak bez skutku. Badanie bad sectorów na dysku oraz zmiana partycji również nie rozwiązały problemu. Po podstawieniu innej płyty głównej na tej samej konfiguracji instalacja XP przebiega poprawnie, co wskazuje na uszkodzenie lub wadę płyty Asus P4PE-X. Użytkownik uznał płytę Asus za niewypał na chipsecie Intel 845 PE i zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA