logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP zawiesza się po zmianie płyty głównej i procesora

kwasniewski 14 Sie 2006 16:08 1708 19
REKLAMA
  • #1 2914912
    kwasniewski
    Poziom 10  
    Witam

Ostatnio zmienilem plyte glowna i procesor. Po zmianie czesci chcialem uruchomic komputer i wszystko ladnie sie zaladowalo az do wyboru trybu windowsa (uruchom system normanie, uruchom w trybie awaryjnym itd.) nacikam ENTER a komputer sie resetuje Smuteczek Postanowilem sformatowac dysk i zainstalowac windowsa od nowa. Ustawilem w biose botowanie 1. CD-ROM 2 dysk. Laduje sie pliki instalatora windows i pojawia sie menu (aby zainstalowa system windows nacisniej klawisz enter, aby naprawic nacisnij r itd.) Naciskam ENTER i pojawia sie napis czekajw lewym dolnym rogu Smuteczek Moge sobie tak czekac w nieskonczonosc. Tak wiec nie wiem co jest przyczyna niemoznosci zainstalowania windowsa. Prosze o pomoc.

Sempron 2600+, WD 80GB, ASUS K8N8X, 512 RAM, Radeon 9600 PRO.
  • REKLAMA
  • #3 2914989
    kwasniewski
    Poziom 10  
    przeszukiwalem forum, ale nie znalazlem podobnego tematu.... jezeli jest podobny to bylbym wdzieczny jezeli ktos podalbymi linka
  • REKLAMA
  • #4 2915133
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Kolego temat sie przewija kilka razy na tydzien wiec jezeli Kolega nie moze znalezc nic w wyszukiwarce to niech Kolega cofnie sie strone lub dwie.

Pozdro
  • #5 2915159
    kwasniewski
    Poziom 10  
    Znalazlem podobny temat ale niestety tylko podobny. Tak naprawde to problem w nim lezy po innej stronie. Mam male problemy z internetem i ciezko mi otwierac strony. Jezeli to dla was nie problem prosilbym o linki z topikami w ktorych jest poruszony moj problem
  • #6 2915208
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    To zdecyduj się czy masz problem z zainstalowaniem systemu czy z otwieraniem stron.W obu przypadkach należy podać pełną konfigurację komputera i jakiego używasz oprogramowania (system,antywirus,firewall,przeglądarka,jakie programy uruchamiasz razem z systemem).Podac należy jakie temperatury i napiecia zasilacza mierzone miernikiem.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2915217
    kwasniewski
    Poziom 10  
    Mam oczywiscie problem z zainstalowaniem systemu.
    Sempron 2600+, WD 80GB, ASUS K8N8X, 512 RAM, Radeon 9600 PRO. Na tym komputerze nie ma zainstalowanych zadnych aplikacji typu firewall, antywirus itd). Co do napiec to nie jestem w stanie podac gdyz nie posiadam miernika, ale dzisiaj kupilem zasilacz wiec wszystko powinno byc ok z napieciami. Temperatura procesora 34C a plyty glownej 29C
  • #8 2915225
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    kwasniewski napisał:
    ale dzisiaj kupilem zasilacz

Czy jest on marki ZASILACZ a typu SZTUK JEDEN?
  • #10 2915301
    kwasniewski
    Poziom 10  
    jankolo napisał:
    kwasniewski napisał:
    ale dzisiaj kupilem zasilacz

Czy jest on marki ZASILACZ a typu SZTUK JEDEN?

kupilem zasilacz gembird 400W

PS Czytalem post kolegi Figi ale nadal nie widze rozwiazanie. Wszystk wydaje sie byc ok
  • #11 2915312
    _666_
    Poziom 29  
    Czyli testowal Kolega pamiec memtestem?

Mierzyl napiecia miernikiem?

Prosimy o wyniki pomiarow.
  • REKLAMA
  • #12 2915376
    kwasniewski
    Poziom 10  
    Tak testowalem pamiec memtestem i zero bledow... pozatym przelozylem pamiec od innego sprawnego komputera i problem taki sam

Niestety nie mierzylem miernikiek bo nie mam mozliwosci. Przekladalem takze zasilacz na tagana 450W z innego komputera i nic to nie dalo.
  • #13 2915413
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Czy kolega ma w komputerze inne karty oprócz graficznej ? Jeśli tak to na czas instalacji proszę je wyjąć z komputera.
  • #14 2915481
    kwasniewski
    Poziom 10  
    tak mam karte dzwiekowa (sound blaster) pod PCI i na czas instalacji ja wyciagnalem pdobnie jak odpiolem stacje dyskietek i drugi naped optyczny
  • #15 2915497
    _666_
    Poziom 29  
    Moze problem tkwi w plytce z Xp lub napedzie,ktory nie moze jej odczytac?

Moze Kolega zrzucic instalke na dysk i odpalic ja?

pozdro
  • #16 2915837
    kwasniewski
    Poziom 10  
    Plytka CD jest na bank dobra. Probowalem na drugim kompie. Naped jest praktycznie nowy. Wedlug mnie to cos z dyskiem twardym lub ewentualnie biosem. Nie wiem jednak jak to moge sprawdzic. Najwazniejsze jest to ze wymieniana byla plyta glowna i procek reszta jest "stara".
  • #17 2915857
    _666_
    Poziom 29  
    Jezeli Kolega twierdzi,ze to dysk to prosze uzyc HD Tune zeby sprawdzic czy nie ma bad-sectorow a nastepnie HDD Regenerator do ich naprawy.

Pozdro

PS.Przy wymianie sprzetu reinstalka "tak czy siak" jest konieczna
  • #18 2916243
    kwasniewski
    Poziom 10  
    Jak moge sprawdzic bad sectory przez dosa?
  • #19 2930512
    chemicalkash
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Jeżeli wymieniana była płyta główna to proponuje zacząć od konfiguracji BIOSu. Wyłączyć wszystkie "ulepszacze" pamięci operacyjnej, wyłączyć antywirus. Warto też pokombinować z ustawieniami dysku. Dyski Western Digital nieraz nie lubią być podłączone na jednej taśmie z innymi dyskami lub napędami. Ewenualnie poprzestawiać zworki na twardzielu.
  • #20 2951138
    Wiju 81
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Wyjmij twardziela zrób na innym kompie format tego dysku załóż spowrotem dysk do swojego kompa i spróbój ponownie ,ja miałem podobnie i tak zrobiłem i normalnie się zainstalował.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie płyty głównej ASUS K8N8X i procesora Sempron 2600+ pojawił się problem z instalacją systemu Windows XP. Po załadowaniu plików instalatora i wybraniu instalacji system komputer resetuje się lub zawiesza na ekranie "czekaj". Próby formatowania dysku WD 80GB i zmiany napędu CD-ROM nie przyniosły efektu. Testy pamięci RAM (512 MB) memtestem nie wykazały błędów, a zasilacz Gembird 400W oraz Tagan 450W zostały sprawdzone bez poprawy sytuacji. Wyjęcie dodatkowych kart PCI (karta dźwiękowa Sound Blaster) oraz odłączenie stacji dyskietek i drugiego napędu optycznego nie rozwiązało problemu. Podejrzenia padły na dysk twardy i BIOS – zalecane jest sprawdzenie dysku narzędziami HD Tune i HDD Regenerator pod kątem bad sectorów oraz konfiguracja BIOS-u, wyłączenie ulepszaczy pamięci i zmiana ustawień dysku (np. zworki, kolejność podłączania urządzeń). Również formatowanie dysku na innym komputerze przed ponowną instalacją może pomóc. Problem najprawdopodobniej wynika z niekompatybilności lub błędnej konfiguracji sprzętowej po wymianie płyty głównej i procesora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA