logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Router Asmax AR800C2 jako switch z Liveboxem?

rcgeo 10 Paź 2006 22:57 1635 6
REKLAMA
  • #1 3105243
    rcgeo
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam !
    Zaistalowałem od tp. liveboxa .
    Livebox pracuje bez zastrzeżeń bezprzewodowo i przewodowo jeśli podłaczę do niego bezposrednio komputer.
    Natomiast jeśli podłączę Router Asmax Ar800C2 do Liveboxa(IP192.168.1.1) to chciałbym aby pełnił on funkcję zwykłego switcha.
    Jak mam ustawić konfigurację Ar800C2 abym dostał się do liveboxa ,poprzez Ar800C2 z komputera klienckiego.
    Schemat podłaczenia: 4 komputery »router Ar800C2 »livebox»neostrada.
    Pozdrawiam i góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3105388
    kila666
    Poziom 12  
    Witam

Mozna wykorzystac porty switch czyli wszystkie poza WAN i powinno dzialać chociaż niestety różnie to bywa
    pozdrawiam
    kila666
  • REKLAMA
  • #3 3105695
    rcgeo
    Poziom 11  
    Nie jestem za bardzo biegły, ale ten modem/router nie ma specjalnego gniazda WAN .Dotychczas miał podłączoną neostrade do portu telefonicznego (być może jest to WAN) ,a kompy były podłączone do czterech LANów .
    Mój problem polega jednak na prawidłowym skonfigurowaniu go na typowy switch.
  • REKLAMA
  • #4 3105878
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Będzie działał bezproblemowo jak zwykły switch - trzeba tylko wcześniej wyłączyć w nim DHCP.

Port telefoniczny jest właśnie WAN'em w tym routerze.
  • REKLAMA
  • #5 3106250
    rcgeo
    Poziom 11  
    DHCP Zmieniałem na załączony i wyłączony.
    BRIDGE tez Zmieniałem na załączony i wyłączony
    i nic nie dało efektu.
    Puszczam pinga do liveboxa i nie dochodzi.
  • #6 3106377
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Czy po połączeniu kabelkiem świeci się dioda sygnalizująca połączenie ?

Jeśli nie to użyty jest niewłaściwy przewód - potrzebny jest skrosowany.
  • #7 3108347
    rcgeo
    Poziom 11  
    kabel jest ok.
    router(asmax) jeśli jest podpięty bezpośrednio do neostrady też pracuje poprawnie z internetem,ale kompy w sieci wewnętrznej się nie widziały .server dhcp na asmaxie tez poprawnie nadawał adresy.
    Być może coś w nim jest ?????. Prawdopodobnie ta zabawa skonczy sie i sprzedam router a kupie zwykłego taniego switcha

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Livebox TP z adresem IP 192.168.1.1 i chce skonfigurować router Asmax AR800C2 jako zwykły switch, aby podłączyć do niego cztery komputery i uzyskać dostęp do internetu przez Livebox. Livebox działa poprawnie bezpośrednio z komputerem, natomiast po podłączeniu Asmaxa do Liveboxa nie ma dostępu do sieci. W dyskusji zasugerowano wykorzystanie portów LAN Asmaxa (wszystkich poza portem WAN, którym jest port telefoniczny) oraz wyłączenie serwera DHCP na Asmaxie, co powinno umożliwić działanie routera jako switcha. Autor próbował zmieniać ustawienia DHCP i tryb bridge, jednak ping do Liveboxa nie dochodził. Sprawdzono również poprawność kabla (krosowany), który jest prawidłowy. Router Asmax działa poprawnie podłączony bezpośrednio do neostrady, ale komputery w sieci wewnętrznej się nie widzą. W efekcie autor rozważa rezygnację z Asmaxa i zakup zwykłego switcha.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA