logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo dwf5590dp. Bęben obraca się w jedną stronę. Nie ma ruchów rewersyjnych.

piotrekmanko 11 Paź 2006 14:52 6403 35
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w pralce Daewoo DWF5590DP bęben obraca się tylko w jedną stronę i nie ma ruchów rewersyjnych?

Najpierw trzeba sprawdzić hamulec i sprężyny napędu, bo w tym modelu podczas prania tuba ma stać w miejscu, a wirnik pracuje raz w prawo, raz w lewo; jeśli hamulec nie trzyma, pojawiają się nieprawidłowe ruchy całego zespołu [#4362085] Wskazano też, że objaw może dawać wytarta albo pęknięta dolna sprężyna pod plastikową zapadką nad kołem pasowym, ewentualnie wytarty wałek [#4121736][#4137566] Po zdjęciu koła pasowego i osłonki warto oczyścić wałek oraz sprężynę, przetrzeć benzyną i ponownie nasmarować, a przy wyłączonej pralce sprawdzić, czy bęben w lewo stawia duży opór [#4137566] Autor wątku ostatecznie ustalił, że winny był hamulec: pył z wytartej okładziny powodował, że podczas prania obracały się razem wirnik i tuba, więc potrzebna była wymiana hamulca i dokładne czyszczenie mechanizmu [#4362085]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3106639
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam serdecznie wszystkich mam poblem z powyższą pralką prać prała dosyć dobże ale teraz coś się stało że bęben obraca sie w jedną stronę (brak ruchów rewersyjnych) nie wiem co to moż być poszukuję również schematu serwisowego tej pralki jakby ktoś miał i zechciał mi go udostępnić (wysłać na e-maila) to podaję adres piotrekmanko(_at_)interia.pl z góry dziękuję za pomoc.

pozdro:D
  • REKLAMA
  • #3 3107137
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    tak serwisówka jest pod tym linkiem tylko trzeba mieć punkty żeby ją zapisać na dysku ale już mam te punkty dzięki za pomoc. mam jeszcze jedną prożbę jak ktoś już naprawiał te pralki jakie są najczęstsze usterki zamierzam sam naprawić swoją pralkę i wszystkie przydatne wiadomości są mile widziane.
  • REKLAMA
  • #4 3108182
    plaset
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    W zespole napędowym (nie silniku) jest taka specyficzna sprężyna , i objawem pęknięcia niej są ruchy rewersyjne w jedną stronę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3128913
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    witam ponownie jeszcze nie zaglądałem do tej pralki mam rozumieć że ta sprężyna jest gdzieś między kołem pasowym a wirnikiem pralki? jeszcze jedno czy trzeba wyjmować cały napęd żeby się do niej dostać czy nie? bo jak trzeba wybebeszać całą pralkę to ja narazie dam sobie spokój
    pozdro:D
  • Pomocny post
    #6 3130237
    plaset
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Pralkę trzeba zozbebeszyć dość dobrze, wirnik pralki przymocowany jest bezpośrednio do "zespołu napędowego " demontarz od dołu pralki.
    Objawy które opisałeś wskazują na spężynę, ale gdzie jest dostępna nie mam pojęcia.

Piszesz po polsku?
    <skryn>
  • #7 4095258
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    witam po długiej przerwie. w końcu zacząłem naprawiać tę pralkę ale mam jeszcze kilka pytań: czy ten silnik który napędza bęben ma obroty prawe i lewe czy nie, gdzie teraz ,i czy wogóle, można dostać do tej pralki części zamienne, i najwazniejsze czy opłaca się ją naprawiać. pozdrawiam
  • #8 4095536
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    Silnik ma obroty prawe i lewe.
    Kiedyś się wymieniało całą przekładnie.Teraz podobno jej cena jest odstraszająca.
  • #9 4096020
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    a więc to że wirnik obraca się tylko w jedną stronę może być też winą spalonego silnika? jakie najczęstsze problemy(awarie) są z tą pralką bo mam taką i jej objawem było to że strasznie "rzucało" pralką uważam że to wirnik się kręcił w jedną stronę i pranie się nierówno układało.(wirnik w jedną stronę się kręcił a w drugą coś stukało ) podczas naprawy będę opisywał wszystko krok po kroku to może komuś się przyda taki "poradnik", proszę tylko napisać co się najczęsciej psuło jak ktoś pracował w serwisie to niech się wypowie.
  • #10 4096057
    Alski1
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    W którą stronę się wirnik nie kręci? Bo jak w prawo, a pralka wiruje, to musi coś byc z modułem.
    Wyłącz pralkę.
    Wciśnij "ilośc wody" i "temperatura" i nie puszczaj. Włącz pralkę, i natychmiast po pojawieniu się czegokolwiek na wyświetlaczu wciśnij "poziom wody", aż pojawi się d1. Powinna kręcic 3 sec w jedną, 1 sec przerwy i 3 sec w drugą, a lampki przy programatorze też w tą stronę, co wirnik. Sprawdź i nas poinformuj.
  • #11 4096978
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1407
    piotrekmanko napisał:
    a więc to że wirnik obraca się tylko w jedną stronę może być też winą spalonego silnika? jakie najczęstsze problemy(awarie) są z tą pralką bo mam taką i jej objawem było to że strasznie "rzucało" pralką uważam że to wirnik się kręcił w jedną stronę i pranie się nierówno układało.(wirnik w jedną stronę się kręcił a w drugą coś stukało ) podczas naprawy będę opisywał wszystko krok po kroku to może komuś się przyda taki "poradnik", proszę tylko napisać co się najczęsciej psuło jak ktoś pracował w serwisie to niech się wypowie.

A więc wirnik czy silnik?
    To są dwie różne rzeczy.
  • #12 4097224
    Alski1
    Poziom 19  
    Nie. Nie chodzi o wirnik w silniku, tylko o to, że ta pralka jest otwierana od góry (pierze jak Frania) czyli typu zachodniego. W bębnie jest wirnik, który się obraca w prawo i w lewo. Podczas wirowania pralka zdejmuje blokadę z bębna, spuszcza wodę i zaczyna bardzo szybko obracac wirnikiem, poruszając pranie porusza bęben, który zaczyna wirowac. Dlatego im więcej rzeczy tym lepiej odwirowane, bo się szybciej obraca. Jednak przy małej ich ilości lub jednej dużej rzeczy pranie grupuje się po jednej stronie. Trzeba wtedy pomóc pralce.
  • #13 4097757
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    pralka stoi odłączona od wody już kilka ładnych lat i narazie nie mam mozliwości podłączenia jej do wody a te klawisze próbowałem wciskać ale nic się nie pojawia a przyciski mam na pralce takie CANCEL, WASH, RINSE, SPIN, COURSE, WASH TEMP., WATHER LEVEL napiszcz jeszcze raz jakie przyciski mam trzymać i kiedy wyłączyć bo wydaje mi sie że w tym przypadku ilość wody i jej poziom to to samo.
  • REKLAMA
  • #14 4098126
    Alski1
    Poziom 19  
    Tak, to to samo, ale pisać dwa razy to samo jest niestylistyczne.
    A poza tym przepraszam, zaszło nieporozumienie, ten sposób działa na DWF 5500 DP. Spróbój z "Cancel" i "Wash", bo nie wiem, jak się wchodzi w tryb serwisowy w tej pralce. Skryn, powiedz coś, Ty jesteś dobry w te klocki :twisted: .
    W którą stronę nie kręci, odpowiedz! Jeśli nie obraca w prawo, to czy wiruje?
  • #15 4099286
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    zrobiłem te instrukcje co są na załączonym obrazku i raczej wszystko działa ale tam gdzie powinna wirować chyba powinien kręcić się wirnik i tuba wewnętrzna a kręci się jedynie wirnik(pralka była pusta) powinno tak być?

Daewoo dwf5590dp. Bęben obraca się w jedną stronę. Nie ma ruchów rewersyjnych.
  • #16 4100796
    Alski1
    Poziom 19  
    Pisałem już, że w czasie wirowania wirnik zaczyna się szybko obracać i porusza pranie w ruch obrotowy. W czasie prania "tuba", jak ją nazwałeś, nie porusza się, bo jest założona blokada. Dlatego po wirowaniu słyszalny jest dźwięt powrotnego jej załączania. W instrukcji WYRAŹNIE jest napisane "sposób wirowania-odśrodkowy". Dlatego w tych pralkach tak często pranie grupuje się po jednej stronie bębna, a im więcej prania tym szybsze obroty. Jedna bluzka będzie szalała po całym bębnie i się nie odwiruje. TUBA JEST POD NAPĘDEM PRANIA A NIE SILNIKA. Włóż trzy ręczniki i powiedz, czy wiruje. Przekonasz się.
  • #17 4100880
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    podłączę ją do zimnej wody i włożę kilka rzeczy do środka i zrobię te testy z obrazka i zobaczę co się dzieje opiszę to pewnie dopiero w poniedziałek bo dzisiaj już raczej tego nie zrobie bo mam inne zajecie. mam jeszcze jedno pytanie czy da się jakoś sprawdzić czy w programie nie ma przekłamań, czy pralka wykonuje cały program od początku do końca niczego nie pomijając?
  • #18 4102005
    Alski1
    Poziom 19  
    Nooo, jak włączasz pralkę, to wyświetla Ci się przybliżony(z wyjątkiem Fuzzy) czas prania. Po włączeniu pralki włącz np. stoper. TYLKO WŁĄCZ NA COLD, ŻEBY NIE SPALIĆ ZAWORU CIEPŁEJ WODY. I żeby szybko, program Speedy. Poza tym, w trybie serwisowym NIE WOLNO wkładać rzeczy, bo masz wyraźnie widzieć, co się dzieje w środku. Możesz także zniszczyć to co włożysz. A Drain to spuszczanie wody, a nie wirowanie. Spin to wirowanie, Spin.
  • #19 4102990
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    faktycznie spin to wirowanie zagapiłem się poza tym zmylił mnie podpis silnika od wyłączania blokady wewnętrznej tuby w pralce a brzmi on "drain motor" nie uczę sie angielskiego w szkole tyle tylko wiem co sam się nauczę i zrozumiem. więc jeżeli wszystko działa z tych programów które włączyłem to pralka chyba powinna być sprawna? po wyjęciu wirnika wywaliłem wszystkie śmieci które tam były i może przez te śmieci pralka świrowała(były tam 3wsówki do włosów spięte gumką i jakieś monety ale nie wiem już jakie bo są całe w kamieniu). raczej nie będę sprawdzał ze stoperem tych programów nie mam tyle czasu na taką zabawę po prostu włączę jakieś pranie i zobaczę jego efekty. pozdrawiam
  • #20 4119398
    Alski1
    Poziom 19  
    Działa, Panie Majster? Bo ciekaw jestem. A ten obiecany poniedziałek już dawno minął.
  • #21 4121736
    konkie
    Poziom 13  
    Napęd na tubę w DP przenosi się z osi przekładni poprzez sprężynę dolną (są dwie). Tuba powinna obracać się na wirówce tak samo niezależnie od ilości prania, a wirnik powinien być zblokowany względem tuby. Jeśli jest inaczej to dolna sprężyna (nad kołem pasowym) wylatała, bądź wałek się wytarł.
  • #22 4122584
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    witam i przepraszam że nie dotrzymałem słowa ale nie bardzo miałem kiedy się za nią wziąć bo mieszkam w małym miasteczku i mam trochę ziemi a więc byłem trochę zajęty ale jutro lub w poniedziałek postaram się ją podłaczyć. mam jeszcze pytanie jeżeli wszystkie testy dobrze działają to czy jest możliwość, że podczas prania coś nie zadziała? pozdrawiam.
  • #23 4126182
    Alski1
    Poziom 19  
    Niemożliwe.
    Konkie, co Ty gadasz?? Sam stworzyłeś tę teorię?? Daewoo od zawsze miały ten idiotyczny, "odśrodkowy" systam wirowania. Znam realia. Może w obecnych nastąpiła modernizacja, ale to jest stary typ i wiem, jak działa.
  • #24 4126333
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4131246
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    witam narazie z tego co sprawdziłem działają zawory od wody działa wirnik(kręci się w obydwie strony) działa pompka do spuszczania wody jeszcze nie wiem co z tym wirowaniem czy ta tuba ma się kręcić bez prania razem z wirnikiem czy nie bo w mojej pralce się nie kręci.
  • #26 4132468
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 4132779
    Alski1
    Poziom 19  
    W Dwf 5500 dp jest wirowanie odśrodkowe, czyli wirnik zaczyna się szybko obracać, napędza pranie które znowu oddziałuje na tubę. Więc wirowanie jednej bluzki jest niemożliwe. To jest system odśrodkowy, nawet wg. instrukcji. Myślałem, że w obu pralkach jest tak samo, mimo, że to o rok nowszy model. Przepraszam za moją niewiedzę.
  • #28 4133351
    konkie
    Poziom 13  
    Ja posiadam DWF-5500 DP i u mnie w tym sprzęcie przy wirowaniu wirnik kręci się razem z bębnem nawet na pusto, tak jak napisał Rycho T. Sprawdź sprężynę pod plastykową zapadką nad kołem pasowym.
  • #29 4136256
    Alski1
    Poziom 19  
    Tak, ale bęben wolniej i można go ręką zatrzymac.
  • #30 4137210
    piotrekmanko
    Poziom 12  
    ta plastikowa "zębatka" zaraz nad kołem pasowym rusza się na boki tak jakby była wsadzona na dużo większy wałek. wyjmę tę "zębatkę" i zobaczę co się tam dzieje jutro dam znac. pozdrawiam.

pokręciłem tą tubą i zgodnie z ruchem wskazówek zegara kreci się trochę ciężko ale da się pokręcić a przeciwnie do ruch wskazówek zegara kręci się lekko i coś stuka tak powinno być?

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Daewoo DWF5590DP ma problem z obrotem bębna tylko w jedną stronę, bez ruchów rewersyjnych. Przyczyną może być uszkodzona sprężyna w zespole napędowym, która działa jako sprzęgło przenoszące napęd z silnika na bęben. Sprężyna ta znajduje się pod plastikową zapadką nad kołem pasowym i może być wytarta lub poluzowana, co powoduje brak prawidłowego obrotu bębna. Napęd bębna przenoszony jest przez dwie sprężyny – dolną i górną (hamulec jednokierunkowy). Hamulec powinien blokować bęben podczas prania, a zwalniać go dopiero przy wirowaniu. W przypadku opisanym w dyskusji, hamulec był zużyty, co powodowało obracanie się bębna i wirnika jednocześnie podczas prania. Wymiana lub regeneracja sprężyn oraz hamulca jest kluczowa dla prawidłowego działania. W trakcie naprawy warto wyczyścić i nasmarować elementy napędu. Wymontowanie wewnętrznej tuby wymaga odkręcenia dużej nakrętki (klucz 38) i użycia ściągacza, a także zastosowania odkamieniacza do rozpuszczenia osadów. Silnik pralki ma obroty w prawo i w lewo, a system wirowania jest odśrodkowy – wirnik obraca się szybko i napędza pranie, które z kolei porusza bębnem. Przy pustej pralce bęben powinien obracać się razem z wirnikiem podczas wirowania. Testy serwisowe można wykonać przez odpowiednie wciśnięcie przycisków, jednak w modelu DWF5590DP tryb serwisowy różni się od modelu DWF5500DP. Warto sprawdzić stan sprężyn i hamulca, gdyż ich zużycie jest najczęstszą przyczyną problemów z obrotem bębna w tym modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA