logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CURTIS 20MP2VT - zbyt jasny kineskop po wymianie elektrolitów, co dalej?

wieslaw99 11 Paź 2006 15:58 2105 16
REKLAMA
  • #1 3106858
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Witam. Mam problem z telewizorem CURTIS 20MP2VT kineskop świeci bardzo jasno i nie wiem czy ktoś mi może pomóc w tym temacie.
    Wymieniłem część elektrolitów i nic niepomogło.:cry:
  • REKLAMA
  • #2 3106958
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Na trafopowielaczu jest potencjometr SCREEN,obróć go w lewo.
  • REKLAMA
  • #3 3107369
    Mirek2006
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Sprawdz czy na płytkę kineskopu dochodzi napięcie w granicach 180-200V
  • REKLAMA
  • #5 3108859
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Jakie napięcia są na elektrodach kineskopu? Wyniki pomiarów to podstawa diagnozy.

Remeknapr
  • #7 3110293
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    Panowie nie kole was w oczy to co wypisujecie ? temat jest w początkujących serwisantach więc niech ściągnie schemat miernik w łapkę i coś zmierzy to się nauczy a nie w prostym TV wskazywać co ma wymienić a zapomnieliście w wzm wizji matrycy wymianie powielacza i kineskopu , to jest śmieszne i proponuje aby ktoś z was pojechał i w ogóle mu to naprawił wtedy będzie zarąbiste pomógł .
    Nie wiem czy tylko mnie to wkurza ale widzę że tak , przemyślcie to .
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #8 3113213
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    > Panowie nie kole was w oczy to co wypisujecie ?

Na tym forum coraz więcej pytań typu: zepsuł mi sie telewizor co robić? Korci, aby udzielić odpowiedzi: zanieś do serwisu. Raz czy dwa tak odpowiedziałem, ale zostałem rugnięty, że początki sa trudne, że zapomniał wół jak cielęciem był itd. w tym stylu. W sumie co za problem, że ktoś popsuje sprzęt do reszty, czy zrobi sobie krzywdę? Myślę jednak, że trzeba wyraźnie napisać: OTV jest urządzeniem NIEBEZPIECZNYM i bez odpowiedniej wiedzy nie ma co otwierać tylnej ścianki. O tym, że mało prawdopodobne, aby naprawił go ktoś nie mający pojęcia o tym jak w danym urządzeniu użyć miernika nie warto wspominać.

Remeknapr
  • #9 3114492
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Panowie mam następującą propozycje:
    Gdy pojawi się post typu "zepsuł się TV, co robić" dajcie znać do moderatorów o jego usunięcie.

Co wy na to :?:
  • #10 3117133
    ul1002

Poziom 35  
    Można raportować ale jakby było fajnie jakby postarać się wybadać pytającego i zacząć od pytań co pomierzyłeś itp. a nie od razu gotowe recepty wymień to i tamto , jeśli chce naprawić i nauczyć się czegoś to da się to wyczuć a jak sami widzicie człowiek sie nie odezwał a już mamy sporo do wymiany .
    Sztuka polega na tym że jak widzimy takie pytanie to własnie trzeba ostro pojechać z kimś a jak się odgryzie to pomocy niet .
    Konto firmowe:
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #11 3117807
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3117936
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam.
    A ja proponuję żeby odpowiadać na temat a nie uprawiać cwaniactwo i zaśmiecać elektrodę a Wiesław99 i inni początkujący niech się nie zrażają
    nie wszyscy są tacy, dla mnie elektroda jest kopalnią wiedzy i każda odpowiedź z kuli kryształowej jest ważna, aby na temat.
  • REKLAMA
  • #13 3118441
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Sprawdz opór w obwodzie zasilania +200v na kineskop oraz diode i wymien elektrolit jest ok 10 mikro/250 v.Powodzenia
  • #14 3118812
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3120313
    ul1002

Poziom 35  
    wieslawpanek napisał:
    Witam.
    A ja proponuję żeby odpowiadać na temat a nie uprawiać cwaniactwo i zaśmiecać elektrodę a Wiesław99 i inni początkujący niech się nie zrażają
    nie wszyscy są tacy, dla mnie elektroda jest kopalnią wiedzy i każda odpowiedź z kuli kryształowej jest ważna, aby na temat.

Niestety się nie rozumiemy ale to nic nie szkodzi .
    Niekiedy można podyskutować i chyba nikomu tym nie zaszkodzimy .
    Dla mnie to także kopalnia wiedzy i nikt tu nie ma zrażać Wiesława dlatego jeszcze raz powtórzę że nie zrozumiałeś ideii mojego postu oraz chętnie usłyszę co znaczy "tacy" oraz "uprawianie cwaniactwa " ale na PW bo szkoda żeby tu się zupełnie niepotrzebnie kłócić . pozdr
    Konto firmowe:
  • #16 3122522
    wieslaw99
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Bardzo przepraszam że zrobiłem tyle zamieszania
    wokół mojego postu,ale to że nieznam wszystkich
    możliwych usterek nie oznacza że mam rezygnować
    z dalszej nauki tej pięknej dziedziny jakim jest
    elektronika.Wszystkiego czego się nauczyłem,nauczyłem się sam dzięki książkom i praktykowaniu,nikt mnie nie prowadził za rączkę i to że jestem elektronikem chobbistą ma mie wykluczyć ????
    Dzięki Jurek56 wymiana FR901 pomogło.
  • #17 3124575
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze kineskopowym CURTIS 20MP2VT po wymianie elektrolitów problem z nadmiernie jasnym obrazem nie ustąpił. Wskazano, że należy sprawdzić i wyregulować potencjometr SCREEN na trafopowielaczu, a także zmierzyć napięcia zasilające płytkę kineskopu, które powinny mieścić się w zakresie 180-200 V. Zwrócono uwagę na konieczność kontroli elektrolitów, zwłaszcza kondensatora 4,7 µF/250 V przy trafopowielaczu oraz wymiany rezystora FR901 o wartości 47 Ω na płytce kineskopu. Zalecane jest także sprawdzenie oporu w obwodzie zasilania +200 V, diody oraz elektrolitu 10 µF/250 V. Podkreślono, że diagnoza powinna opierać się na pomiarach napięć na elektrodach kineskopu (katody, S1, S2) oraz analizie sygnałów RGB na wejściach wzmacniaczy wizji. Dyskusja zwróciła uwagę na ryzyko związane z naprawą odbiorników telewizyjnych bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia, a także na potrzebę samodzielnego uczenia się i praktyki. Ostatecznie wymiana rezystora FR901 rozwiązała problem z jasnością obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA