logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CANDY CTT 82 TV - Czy brak przeciwwagi powoduje bicie bębna?

mortiser 11 Paź 2006 18:43 4165 9
REKLAMA
  • #1 3107398
    mortiser
    Poziom 12  
    Witam ...

mam problem z pralką CTT 82 TV firmy CANDY

Otóż podczas prania bęben bije.
    Nie zauważyłem (na bębnie) żadnej przeciwwagi. Moim pytaniem jest czy ona tam powinna w ogóle być? Jeśli w tym modelu nie ma, to co może być przyczyną bicia bębna?

Dodatkowo zauważyłem, że bęben nie jest wyważony i drzwiczki po zamknięciu opadają na spód.

(Jak ktoś ma taki model niech napisze mi czy jego pralka ma na bębnie po drugiej strony drzwiczek przeciwwage?)

Z góry dziekuje...
  • REKLAMA
  • #2 3107506
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    mortiser napisał:
    Nie zauważyłem (na bębnie) żadnej przeciwwagi.

W pralkach klasy Candy takich luksusów nie znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #3 3107532
    mortiser
    Poziom 12  
    To co zrobić żeby nie biła ?

Albo raczej co sie mogło staż że nie jest wyważony juz bęben bo na początku był ( bęben zaczymywał sie w kazdej pozycji i nie opadał drzwiczkami na spód).
  • REKLAMA
  • #4 3107544
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 3107579
    mortiser
    Poziom 12  
    Z tego co wiem to nie jest normalny amortyzator ...
    Można je kupić norlamnie i czy to sie opłaca bo wkońcu pralka ma juz ok 6 lat i czy coś sie nie zacznie innego psuć ?
  • #6 3107656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 3107794
    mortiser
    Poziom 12  
    hmm... no pralka bije i sie tłucze (wydaje takie glosne odgłosy bicia) ale zdaje mi sie ze tak ma być i czeba poprostu wymienić te amortyzatory.
  • #8 3107885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 3107896
    mortiser
    Poziom 12  
    Mój tatuś niewierzy że w tym modelu niema tej przeciwwagi - ja tam uwazam że niema ale jak ktos może wytłumaczyć czemu niema niech opisze.

A no łożyska pewnie też sie wymieni :)

Dzieki
  • #10 9377724
    buczu
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    oczywiście że są przeciwwagi dwie. dodaję jpg. opisałem też wymianę łożysk (itd) w serwis agd pralki

CANDY CTT 82 TV - Czy brak przeciwwagi powoduje bicie bębna?

Podsumowanie tematu

✨ W pralkach Candy model CTT 82 TV występują dwie przeciwwagi na bębnie, co potwierdza załączony obrazek. Brak przeciwwagi nie jest typowy dla tego modelu. Problem bicia bębna podczas prania najczęściej wynika z zużycia amortyzatorów lub łożysk, które należy wymienić. Bęben może być niewyważony, co powoduje głośne odgłosy i drzwiczki opadające na dół po zamknięciu. Wymiana amortyzatorów jest zalecana, choć w tym modelu mogą mieć niestandardową konstrukcję. Warto również rozważyć wymianę łożysk, zwłaszcza przy starszych pralkach. Bęben nie musi zatrzymywać się zawsze z klapkami do góry, co jest normalne dla tego modelu.
REKLAMA