Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Grundig GDP2400 - po uderzeniu pioruna ....

michald 12 Oct 2006 14:08 7354 22
Renex
    michald
    Level 33  
    Zasilacz naprawiony. Plyty czyta.

Wystepuje jeszcze usterka:
    Brak synchronizacji ( obraz lata , brak koloru ) na wyjsciu SCART. Na wyjsciu CINCH calkowity brak obrazu.
    Na plytce od gniazd polaczeniowych znajduje sie klucz 74066.
    Chce go wymienic ale zastanawiam sie czy to on przelacza sygnal wizji. Nie mam schematu wiec trudno mi stwierdzic bez wymontownia plytki i dedukcji metoda sledzenia sciezek na PCB.

Czy ma ktos pod reka schemat do tego lub podobnego modelu na tej samej plycie lub juz naprawial ten model i moze coc podpowiedziec ?
  • Renex
    Orzel27
    Level 26  
    Naprawiałem mediona z taką usterką, okazało się że poleciał soft.
    michald
    Level 33  
    Od jakiego innego modelu pasuje schemat ?

Dodano po 3 [minuty]:

Czy jest produkowany inny odtwarzacz DVD w oparciu o ta sama plyte ?
  • Renex
    michald
    Level 33  
    Przeładowałem soft i teraz jeszcze gorzej. Po włączeniu zasilania przyciskiem głównym zaświeca się czerwona dioda ( stan czuwania ). Naciskając przycisk otwarcia szuflady (open ) , dioda gaśnie i przez moment tylko występuje (przez 0.5s ) mrygnięcie wyswietlacza po czym wskaźnik gaśnie a szuflada nie wysuwa się choć słychać przez chwile pracę silnika. Po tej reakcji ponowne naciskanie przycisku ( open ) jaki i innych nie daje żadnego efektu. Dopiero ponowne wylaczenie i wlaczenie do sieci powoduje przejscie do stanu czuwania i po ponownym uzyciu przycisku open sytuacja powtarza sie jak powyzej.

Według mnie wygląda na to ze znowu uszkodził się zasilacz ale dziwne jest to ze usterkę tą spowodowało przeładowanie softu z plyty CD-R.
    A może to tylko był zbieg okoliczności.

Co o tym sądzicie ?
    michald
    Level 33  
    Ladowalem nowy soft z plyty cd-r i odtwarzacz przestal reagowac. W jaki sposob powrocic do tej wczesniejszej wersji softu ? Czy to sie wiaze z wyczyszczeniem EEPROM-u 24C02 ? Jezeli tak to w jaki sposob to przeprowadzic ?

Dodano po 4 [minuty]:

Q20 i Q21 juz wymienilem na BD139 ale odtwarzacz nie reaguje i caly czas ten sam objaw.
    michald
    Level 33  
    Co znaczy rwać ? Wymienić na nowa czy wyczyścić ?

Masz schemat tego programatora do wyczyszczenia togo EEPROM-u 24C02 ?
    michald
    Level 33  
    A co mam zrobic po wylutowaniu tej pamieci ?

Czy mam ja wyzerowac i zaprogramowac ?

Czy moze jest jakis inny sposob na ozywienie tego odtwarzacza ?

Moze ktos zna sposob jak wyzerowac ten odtwarzacz z klawietury na panelu lub kombinacja klawiszy na pilocie ?
    michald
    Level 33  
    Dokladnie taki sam soft wgrywalem i na samym poczatku nie bylo zmian a po kolejnej probie wczytania odtwarzacz zamarl.

Za co w takim razie odpowiada pamiec EEPROM 24C02

a za co flash M29W800

Dodano po 5 [minuty]:

Czyli dane ladowane z CD-R plik xxx.rom laduja sie do pamieci flash M29W800. A jaki program i za co odpowiada , ktory znajduje sie w takim razie w pamieci EEPROM 24C02 ?

Dodano po 14 [minuty]:

Jak to sie stalo ze nie mozna go nawet wlaczyc ?

Rozumiem ze jak do flesh-a zaladowaly sie jakies krzaki to moze nie reagowac na sygnaly z klawiatury na panelu i na pilocie ale zeby nie dalo sie go wlaczyc !!

Czy za wlaczenie tez odpowiada wsad we flesh-u ?

bc108 wrote:
    Mozna zrobic reset z klawiszy albo wlozyc czysta pamiec 24c02.

Jak przeprowadzic ten reset ?
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Obserwuję ten temat od początku ale jak widać brak jest efektów pracy. Odnoszę również wrażenie, że i porady też są nie do końca przemyślane.
    Być może wystarczyłoby na samym początku wymienić klucz 74066 i byłoby po problemie (akurat tego IC nie znajduję na schemacie). Wgrywanie nowego softu zawsze niesie ze sobą ryzyko, ponieważ tak naprawdę, nie mamy pewności czy jest dokładnie taki sam. Nie wykluczone również, że na etapie prac związanych z wgrywaniem wystąpiła dodatkowa, autonomiczna usterka. Teraz trudno tego dowieść.
    Nie wygląda to również na ponowne uszkodzenie zasilacza. Jeżeli wychodzące napięcia są w normie to poza jednym obwodem PSB (Power STANDBY) brak jest jakiegokolwiek innnego połaczenia z obwodami sterowania.

W części końcowej tematu padają pytania: co znajduje się w pamięci FLASH a co w EEPROM? Pytania są ważne ponieważ mogą wyjaśnić powstałe kontrowersje i wskazać dalszy tok postępowania. Oto ich zawartości ( w uogólnieniu):
    FLASH:
    - informacje związane z przetwarzaniem formatów MPEG Video
    - obsługa zasilania i kontrola układów po włączeniu zasilania
    - praca w trybie serwisowym (o ile taki posiada)
    - wyświetlanie firmowego LOGO
    - test pasów kolorowych
    - dane dotyczące języków meni i obsługa znaków
    EEPROM:
    - dane układów servo
    - parametry dysków
    Są to najczęściej spotykane zawartości ale mogą być rozszerzone o inne.
    Wracając do tematu. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby wymiana flash-a na nowy już zaprogramowany właściwym wsadem. Spostrzeżenia z prób ponownego wgrywania do fabrycznej pamięci nie są pozytywne.

Ps. Nie znam procedury wykonania RESET-u, zastanawiam się czy w ogóle taki istnieje w tym modelu.
    michald
    Level 33  
    Czyli jezeli uszkodzil sie soft we flesh-u to procesor nie powinien wystawic sygnalu wlaczenia do zasilacza. Czy tak ? Czy ktos moze opisac procedure przejscia ze stanu czuwania do stanu zalaczenia. Jak to sie odbywa krok po kroku ( jakie bloki sa sprawdzane ).
    zorbek
    Level 31  
    Jest to odtwarzacz na popularnym Vibratto II i w zależności od wersji softu czasami można aktualizować dwa razy tym samym oprogramowaniem.
    Błednie zaprogramowany flash będzie powodował albo dziwne zachowanie odtwarzacza albo spowoduje całkowite zablokowanie procesora.
    Na chwilę obecną jedyne wyjście to jak już było mówione albo nowa pamięć zaprogramowana albo zaprogramowanie tej. Jeżeli doprowadzisz odtwarzacz do stanu sprzed aktualizacji to wtedy spróbuj wyzerować pamięć 24c02 bo podejrzewam że w niej zapamiętane są ustawienia sygnałów wyjściowych i stąd ten brak synchro i kolorów.
    michald
    Level 33  
    Czy ktos z Warszawy moze mi pomoc w zaprogramowaniu tego flesh-a .

Czy sadzicie z firma grundig nie kryje sie z patentem na zaprogramowanie tych kosci pamieci bez ich wylutowania ?

Przeciez przy kilkukrotnym nieprawidlowym wgraniu softu przez uzytkownika w koncu dojdzie do uszkodzenia sciezek na druku PCB.
    michald
    Level 33  
    Czyzby skonczyla sie lista fachowcow od serwisu DVD

Ponawiam pytanie :

Czy koniecznie trzeba wylutowywac M29W800 i 24C02 aby je przeprogramowac ?
    zhuln
    Level 17  
    :arrow: michald :
    Jak wygląda naprawa Twojego dvd, mam taką samą usterkę w Grundig GDP2400. Po włączeniu zasilania przyciskiem głównym zaświeca się czerwona dioda ( stan czuwania ). Naciskając przycisk otwarcia szuflady (open ), dioda gaśnie i przez moment tylko występuje (przez 0.5s ) mrygnięcie wyswietlacza po czym wskaźnik gaśnie a szuflada nie wysuwa się. Usterka, wg tego co mówi właściciel powstała samoistnie, bez wgrywania softu, i nie po burzy. Może razem pokonamy tą usterkę. Zamówiłem już nawet następne takie same dvd na części z usterką jaką opisałeś po burzy, tak więc mamy 3 podobnie uszkodzone dvd, może razem je naprawimy ?
    zhuln
    Level 17  
    do dvd ze świecącą i gasnącą po chwili diodą LED , założyłem zamiast Q20 i Q21 diody typu BA159 , zmiana jest taka że po włączeniu wył sieć i naciśnięciu EJECT , rozpędza ręcznie włożoną płytę , obrazu nie ma , kieszeni nie otwiera , kręci płytą ale obrazu ani głosu nie ma , wyświetlacz ciemny
    zhuln
    Level 17  
    dostałem dzisiaj drugie takie samo dvd , po podstawieniu płytek okazuje się że nie działają dekodery w obu dvd , uszkodzone są obie płytki dekodera , na jednym jest głos , wszystko działa , jest ciemny ekran (przez czincz) , brak obrazu , na drugiej płytce dekodera zapala się tylko na chwilę dioda led i po naciśnięciu eject gaśnie , reszta płytek w obu dvd jest sprawna , podstawienie diód/tranzystorów Q20 i Q21 na płytce z gasnącą diodą nic nie daje , może ma ktoś jakieś pomysły jak te płytki uruchomić lub ma ochotę te płytki za odpłatnością naprawić , chętnie podeślę do naprawy
    michald
    Level 33  
    Czy ktos z Warszawy moze sie podjac flesh-owania M29W800 , oczywiscie odplatnie.

Jezeli tak to prosze o kontakt na pw.
    slavko
    Level 15  
    zhuln wrote:
    ... na drugiej płytce dekodera zapala się tylko na chwilę dioda led i po naciśnięciu eject gaśnie , reszta płytek w obu dvd jest sprawna , podstawienie diód/tranzystorów Q20 i Q21 na płytce z gasnącą diodą nic nie daje , może ma ktoś jakieś pomysły jak te płytki uruchomić lub ma ochotę te płytki za odpłatnością naprawić , chętnie podeślę do naprawy

Podepnę się do tematu jako że napotkałem podobny przypadek.
    Zasilacz naprawiony - wymieniony Q603(zwarcie C-E) i elektrolity.
    Zamiast Q20 i Q21 wstawione połączone szeregowo diody 1N4007 (2 szt.) napięcie na procek 1,84V.
    Pamięć eeprom 2402 wyczyszczona - wpisane FF FF ... (wszesniej wykonałem backup zawartości na wszelki wypadek).
    Dalsze zachowanie:
    Po włączeniu przyciskiem sieciowym zapala się dioda LED.
    Po wciśnięciu eject lub play
    1. Brak płyty: gaśnie dioda, DVD wykonuje test zawartości płyty (ruch tależem i laserem) i dalej martwa cisza.
    2. Płyta włożona: nastepuje odczyt płyty, brak synchro obrazu, brak głosu.
    3. Płyta włożona i wyjęta wtyczka JP802 łącząca płytę główną z panelem przednim: DVD działa prawidłowo odtwarza wszystko, jest obraz i dżwięk prawidłowy... jednak brak sterowania - bo panel odłączony. Acha, w tym stanie można zaktualizować oprogramowanie. Wszystko przebiega OK włącznie z wysunięcie tacki i oddaniem płyty.
    Problem - uszkodzenie na panelu przednim, czy podłączenie panela blokuje funkcjonowanie procka Vibratto II.
    Podejrzewam układ U803 UPD16312 na panelu. Ale może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie. Może jakieś sugestie. Czekam na odzew.
    Pozdrawiam.