logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Grundig GDP 1100 - niskie napięcia zasilacza, transformator przerywa

elektryo 16 Gru 2006 15:31 5296 24
REKLAMA
  • #1 3337415
    elektryo
    Poziom 13  
    Jestem posiadaczem odtwarza DVD Grundig-a GDP 1100. Najpierw przestawie moje proby ustalenia przyczyny czemu DVD nie chce dzialac.

Dostalem go od mojego qzyna w celu jego naprawienia. Wiec po rozkreceniu, wlaczylem go do sieci i nacisnalem przycisk. Uslyszalem, ze transformator wydaje przerywany dzwiek, wiec sprawdzilem jakie napiecia daje na wyjsciach. Oczywiscie byly nizsze niz te, ktore byly podane na laminacie. Pomyslalem, ze to moze byc jego wina, wiec wzialem zasilacz komputerowy i podlaczylem go odpowiednio z napieciami podanymi na laminacie (oprocz kabli: 21V - bo tyle nie mialem i FL- i FL+ - bo nie wiedzialem jakie napiecie wrzucic) i mimo to, napiecie bylo takie same jak na starym zasilaczu. Pomyslalem, ze moze byc zwarcie na ktorejs z plytek, wiec odlaczylem wszystkie, ktore byly polaczane tasmami (oprocz tej glownej na ktorej jest osadzony ZORAN). Dalej bylo tak samo. Sprawdzilem wszystkie polaczenia na niej i jedyne co spostrzeglem, to krzywo przylutowana dide smd. Jego "wyprostowanie" nic nie dalo :( Nie wiem dlaczego tak jest. Co do transformatora, to sie dowiedzialem, ze on jest impulsowy, czyli ma prawo do takiego dzialania.

Aha zapomnialem dodac, ze uklad ZORAN sie grzeje, wyswietlacz nie dziala i tacka takze nie reaguje na przycisk. Jednym slowem: NIC NIE DZIALA

Bede wdzieczny za wszelka rade :D
  • REKLAMA
  • #2 3339488
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Kurczę człowieku ale masz charyzmatyczne zacięcie, mi by się tak niechciało. Możliwe, że popaliłeś ten sprzęt w pierwszym podejściu ale może nie. Jak chcesz to Ci pomogę w jego uleczeniu. Tylko niezawsze mam czas pogadać, więc miej cierpliwość jeżeli chcesz.
  • REKLAMA
  • #3 3339877
    elektryo
    Poziom 13  
    Sting,
    jezeli bedziesz tak dobry i poswiecisz mi czas, bede bardzo wdzieczny, bo zalezy mi na naprawie tego sprzetu i przy okazji chcialbym sie czegos nauczyc nowego :D

A co do czasu, to poczekam tyle, ile bedzie trzeba ;)
  • #4 3364741
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ten przerywany dzwięk to prawdopodobnie próbkowanie przetwornicy. Oznaczać to może zwarcie za transformatorem lub niewydolność prądową samej przetwornicy. Sprawdź jaki scalak siedzi przed transformatorem. Jeżeli to możliwe to sprawdź diody za trafem ewentualnie czy nie jest wybrzuszony któryś z kondensatorów. Też postaram się coś znaleźć na temat tego modelu.
  • #5 3376082
    elektryo
    Poziom 13  
    Wszystkie kondensatory sa w nalezytym porzadku. Diody tez dzialaja prawidlowo. Ukladzik, ktory jest przed transformatorem to TNY268P.

A oto zdjecia tego odtwarzacza: (niestety robione kmorka):
    calosc

uklad zasilajacy

"serce"

Moze to cos pomoze...

Moderowany przez oldboy:

Dlaczego załączniki nie są ładowane na serwer Elektrody? Teraz raz są wyświetlane a raz nie.

• REKLAMA
  • #6 3389473
    Sting
    Specjalista - kamery
    Podłącz wszystko w całość i kolejno włączaj urządzenie za każdym razem dolutowując dodatkowy kondensator ok 1000uF np. na 35V do tych czterech największych równolegle kolejno. Na widocznym gnieździe zasilacza widać jakieś oznaczenia. Jeżeli to nie pomoże to zepnij wszystko i zmierz (bez zasilania) chociażby na teście diody lub najniższym zakresie pomiaru rezystancji. Podaj wyniki typu pomiar-oznaczenie.
  • #7 3396678
    drguma
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    mam pytanko czy można wygrać nowe opragamowanie żeby ten model czytał dix
  • #8 3396852
    elektryo
    Poziom 13  
    Niestety nie mozna. Poszukaj na elektrodzie a znajdziesz cos wiecej na ten temat ;)
    -------------
    Postaram sie zrobic pomiary w tygodniu...
  • #9 3399064
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Pomierz diody w przetwornicy po stronie wtórnej czy nie maja zwarcia.Wpisz w Szukaj:DVD+Grundig
  • #10 3413728
    elektryo
    Poziom 13  
    A wiec podpialem te kondziory, ale to nic nie dalo.
    Pozniej dopiero wpadlem na pomysl, aby sprawdzic polaczenie pomiedzy plytka zasilajaca, a konwerterem i stwierdzilem, ze na plytce konwertera jest zwarcie przy nozce Masa i +3,3V. W takim razie odcialem napiecie 3,3V i podlaczylem. Okazalo sie, ze transformator przestal wydawac dzwieki i dioda ktora znajduje sie na plytce konwertera tez przestala mrygac. Niestety nic nie chce dalej ruszyc, gdyz jak mi sie zdaje +3,3V jest potrzebne, aby zasilic jakis uklad scalony.
    Uklady scalone na tej karcie to:
    - ZORAN ZR36468HQC (VADDIS 6)
    - 2x IC42S16100-7t
    - 39VF800
    - SP5954
    - i kilka mniejszych

Mam nadzieje ze uda mi sie zlokalizowac gdzie jest zwarcie na tej plytce, bo teraz gdy napiecie 3,3V jest odciete, to wszystkie pozostale napiecia sa takie jakie powinny byc ;)
  • #11 3415597
    Sting
    Specjalista - kamery
    Dla Telo o diodach już było.

elektryo. Za chwilę sam dojdziesz do celu. Dwie sprawy "konwerter" to rozumiem główna płyta z dekoderem Zoran. Druga to jaki wynik otrzymujesz na omach masa - 3,3V? Dekoder MPEG wbudowany w Zorana dostaje prawdopodobnie 1,8V poprzez jakiś stabilizator z 3,3V i w tym twoja nadzieja. Podaj ten pomiar w końcu(na omach lub teście diody).
  • REKLAMA
  • #12 3416046
    elektryo
    Poziom 13  
    Pomiar:
    Masa - 3,3V --> 0,03Ω (czyli jak sie domyslam, zwarcie ;))
    A stabilizator, ktory znajduje sie najblizej ZORAN'a to:

AZ1117D
    ADJ
    352BE

Nota katalogowa:http://www.kingswayhk.com/04data/aac/down/AZ1117.pdf
    Jest na nim zwarcie na: Masa-Otuput (jakies 0,3Ω) i Output - Input (0Ω) i Masa-Input (0,6Ω)...
    Czyli wnioskuje, ze zwarcie moze byc na drodze: wejscie 3,3V - stabilizator.

Stabilizator wylutowalem i on jest ok, wiec jest zwarcie gdzies na plytce. jesli wiesz gdzie go moge poszukac ...
  • #13 3443563
    luc_lamer
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam.

Przepraszam że się wtrące do dyskusji ale wpadł mi w ręce ostatnimi czasy taki sam model DVD jak koledze jednakże mój problem polega na tym ze nie wiem jakie układy są zamontowane na płycie głównej ponieważ wystrzeliły w powietrze niczym pocisk po strzale z nieba.
    Czy kolega ,,Elektryo" mógł by mi podać symbole układów (IC701, IC702). We dwójke będzie raźniej powalczyć ze sprzetem.

Pozdrawiam::D
  • #14 3443829
    Sting
    Specjalista - kamery
    Jeżeli mimo wylutowania, mechanicznego wyjęcia stabilizatora, na wejściu gniazda zasilającego płytki głownej na pinach masa-3,3V masz wynik bliski zeru to jak leży króryś z procesorów ewentualnie jakiś kondensator blokujący ale to już "szukaj wiatru w polu".
    Chociaż i na to (zwarcie)jest metoda, zaznaczam, że trzeba mieć dobry zasilacz wydajny prądowo. Co się przypaliło to można dostrzec. Szczegóły następnym razem bo czasu mało.
  • #15 3444508
    elektryo
    Poziom 13  
    luc_lamer, na mojej plytce nie jest napisane, ktore uklad to IC701, IC702, ale jezeli sie domyslam to chodzi o te, ktore znajduja sie po przeciwnej stronie gniazd na piny. Sa to dwa te same uklady i nazywaja sie: IC42S16100-7T ;)
  • #16 3447808
    luc_lamer
    Poziom 11  
    Witam.

Dzięki za info, ale chodziło mi o te układy w przetwornicy.SORKI to moja wina nie sprecyzowałem pytania do końca jak należy.

Na drugim zdjęciu które zamieściłeś wyraźnie je widać ale zbyt słaba jakość zdjęcia uniemożliwia mi rozpoznanie )

Pozdrawiam::D
  • #17 3449340
    elektryo
    Poziom 13  
    Ja rówież przepraszam, bo nie pomyślałem, żeby zajrzec do układu zasilającego...

IC701:....K350
    ...........TNY268P

IC702: PC817
  • #18 3454018
    luc_lamer
    Poziom 11  
    Ok dzięki wielkie za info.

:sm9:
  • #19 3457156
    luc_lamer
    Poziom 11  
    Witam.

U mnie z zasilaczem jest taka sprawa że po wymianie układów które wystrzeliły w powietrze na wyjściu uzyskuje podwójne napięcie tam gdzie 12V mam 24. sprawdziłem wszystkie filtry diody niby wszystko ok.

Może wiecie co w trawie piszczy????:cry:
  • #20 3461671
    domi
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam
    może nie działać pętla sprzężenia zwrotnego, która ma kontrolować napięcie wtórne przetwornicy. Są to okolice transoptora IC702. Przede wszystkim IC703 (431) i rezystory wokół transoptora i wspomnianego 431. I jeśli chodzi o 431 to jest różnica pomiędzy TL431 a TS431 !!! Ponieważ piszę z pamięci - nie pamiętam którego tam masz.
  • #21 3468097
    Sting
    Specjalista - kamery
    Na temat 431 to proponuję do poczytania ostatnie numery "elektroniki dla wszystkich" świetny materiał w dziale o projektowaniu krok po kroku.

Lokalizacja ewidentnego zwarcia w gąszczu elementów to niekiedy wypalenie jego przyczyny za pomocą zewnętrznego zasilacza wpiętego z odpowiedną wartością w przywierającą gałąź zasilania.

Tak zlokalizowałem jeden z 20 blokujących zasilanie kondensatorów tantalowych w Tv plazmowym, który powodował przykre doświadczenia jego użytkowników i potem kilku serwisantów.

Dałem z zewnętrzego zasilacza odpowiednie napięcie i prąd a kondensatorek sam się rozpołowił wściekle sycząc.

Ta metoda to ostateczność i nigdy nie wiadomo jaki będzie jej skutek więc ostrzegam, że każdy kto ją zastosuje ponosi odpowiedzialność sam za siebie.
  • #22 3476319
    luc_lamer
    Poziom 11  
    Witam.

Witam po wymianie układu IC701,IC703,C710,C708,R718,oraz bezpiecznika sam zasilacz odpalił,napięcia na wyjściu zbliżone do tych z lamiantu.

Jednakże DVD dalej nie chodzi objawy takie ze po włączeniu przycisku POWER wysuwa się tacka z napędu wyświetlacz się nie świeci przyciski na panelu nie działają.

Nie wiem czy czasem procek nie jest uszkodzony.

Nie wygląda mi na to aby było jakieś zwarcie na płycie głównej.

Układ IC701 podebrałem z kuchenki mikrofalowej (MIP0255) pasuje jak ulał.

W sumie to nie wiem czego się czepić.

WIELKIE DZIĘKI KOLEGOM ZA UDZIELONE MI WSPARCIE WSPARCIE.

Pozdrawiam::cry:
  • #23 3477174
    domi
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    No cóż... wszystko możliwe.... po "strzałach" takie rzeczy się zdarzają...
    Piszesz, że napięcia są zbliżone do właściwych... takie napięcia jak 5V lub 3,3V (piszę z pamięci, więc nie wiem jakie tam masz) są wartościami krytycznymi, więc teraz pytanie jak bardzo sa zbliżone... trzebaby ew. zmierzyć je bezpośrednio na procesorze, sprawdzić czy się coś nie grzeje, czy jest jakakolwiek transmisja...
    To bym jeszcze sprawdził... ale smutno to wygląda... zwłaszcza, że piszesz, iż po wymianie części elementów miałeś dwukrotnie większe napięcia wyjściowe - to mogło ugotować procesor... jeśli oczywiście jakimś cudem przeżył "strzał"...
    Pozdrawiam
    Domi
  • #24 3477346
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    :arrow: luc_lamer
    Kolego!
    To nie jest Twój temat, autor tematu udzielił Ci grzecznościowo porady w sprawie uszkodzonych IC i na tym powinna skończyć się Twoja ingerencja w ten temat. Nie można odpowiadać naraz na dwie różne usterki pomimo, że model sprzętu jest ten sam. Albo załóż oddzielny temat albo zaczekaj cierpliwie na finał w tym temacie i wtedy będzie można go kontynuować.
  • #25 3570897
    elektryo
    Poziom 13  
    Z DVD nic sie nie udalo wymyslec :( Najprawdopodobniej uwalil sie glowny ZORAN....
    Bardzo dziekuje za wszelka pomoc Sting-owi i uwazam temat za zamkniety ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z odtwarzaczem DVD Grundig GDP 1100, który nie działa prawidłowo z powodu niskich napięć zasilacza i przerywającego dźwięku transformatora. Przyczyną problemu okazało się zwarcie na płytce konwertera, szczególnie między masą a linią +3,3V, co powodowało przeciążenie przetwornicy zasilającej transformator. Po odcięciu napięcia 3,3V transformator przestał wydawać dźwięki, a napięcia na innych liniach były prawidłowe. Sprawdzono kondensatory, diody oraz układ scalony TNY268P przed transformatorem, które były sprawne. Wykryto zwarcie na ścieżce zasilania 3,3V, prawdopodobnie w okolicy stabilizatora AZ1117D, który po wylutowaniu okazał się sprawny, co wskazuje na uszkodzenie ścieżek lub elementów na płycie głównej. Wymieniono także uszkodzone elementy w zasilaczu (m.in. IC701, IC703, kondensatory, rezystory, bezpiecznik), co przywróciło prawidłowe napięcia wyjściowe. Mimo to urządzenie nie uruchamia się poprawnie – tacka wysuwa się, ale wyświetlacz i przyciski nie działają, co sugeruje uszkodzenie głównego układu scalonego ZORAN ZR36468HQC. Próby naprawy zakończyły się niepowodzeniem, a temat uznano za zamknięty z powodu prawdopodobnej awarii procesora głównego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA