logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować oryginalny firmware angielski do nawigacji VW MFD?

mari.30 12 Paź 2006 15:09 134489 132
  • #1 3109917
    mari.30
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Moze sie komus przyda oryginalny firmware anglojezyczny do navi MFD, jesli spolszczenie menu jest dla niego irytujace.

Sa to pliki firmware do wrsji:

A i B

Basic C i D z TMC

C i D z DSP
    Załączniki:
    • C and D with DSP.zip (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Basic C and D update includes tmc update.zip (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • A and B update.zip (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3608182
    daleki1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czesc:))nawi sie zawiesza,poniewaz nie moze "wypluc"mapki:)))To jest wada mechaniczna i wymaga ingerencji "zegarmistrza".hahaha

Teraz tak:
    jesli kilkakrotnie probuje wypluc mapke,a nastepnie ja wciaga,to za kazdym razem laduje soft.Czynnosc ta wymaga chwilki a nie wsadz i wyjmij w ciagu 10 sek:))))),to niezdrowe;))

Jedyne rozsadne rozwiazanie,to wlasnie otwarcie gornego dekla,popchniecie plyty palcem i konserwacja mechanizmu.
    Pozdrawiam :D
  • #3 4031747
    Xsonic.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    mam takie pytanie odnośnie dwóch plików do nawigacji MFD C i D ...
    jeden jest do wersji z TMC a drugi dla wersji z DSP ... jedyne co wiem to że mam nawigacje D (1002) może ktoś wytłumaczyć czym są funkcję TMC i DSP ??

po przytrzymaniu 3 i 6 pokazuje się taki ekran:

Jak zainstalować oryginalny firmware angielski do nawigacji VW MFD?
  • #4 4032687
    psw
    Poziom 14  
    A może ktoś ma firmware od innych nawigacji montowanych fabrycznie w VW, AUDI, SEAT, SKODA ?
  • #5 4033454
    jachu77
    Poziom 11  
    może ktoś ma firmware do nawigacji MCD?
  • #6 4039733
    kakis
    Poziom 11  
    Do navi MCD można wgrać tylko polskie go lektora.
  • #7 4051004
    Szycha201
    Poziom 1  
    Mam taką prośbę: mam navi MFD wersja D. Zależy mi na sofcie w wersji polskiej. Jeśli ktoś ma takowy byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie go
  • #8 4051149
    jachu77
    Poziom 11  
    do MCD poszukuję oryginalny wsad nie spolszczony
  • #9 4231844
    misieq88
    Poziom 2  
    Ja miałem polski soft do tej nawigacji ale wgrywałem i nie działał gdzieś mam go na płycie jak znajde to podeslę może komus uda sie wgrać
  • #10 4361186
    jachu77
    Poziom 11  
    Może ktoś ma do navi MCD Blaupunkta 2003r.? Szukam od dawna!
  • #11 4822116
    DamianNeo
    Poziom 1  
    Może ktoś ma do audi navigatione plus z 2004.? Szukam od dawna!
    Bo ten język włoski mnie załamuje.
  • #12 4892242
    rracy
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zmień sobie np na angielski lub niemiecki zależy w jakim lepiej śmigasz. Zawsze jest kilka języków do wyboru. Nie widziałem jeszcze navi z tylko jednym językiem.

Dodano po 11 [minuty]:

Jeżeli kompletnie nie kapujesz włoskiego i nie wiesz jak
    przełączyć w menu inny język to znajdź kogoś kto ma takie same navi i klikaj po prostu tak samo jak u dawcy.
  • #13 4897162
    rracy
    Poziom 11  
    Komu udało się wgrać spolszczenie do MFD bo ja próbuję i nic.
  • #14 4903165
    marco415
    Poziom 11  
    Witam. Czy jest ktos taki na tym forum kto napisal by mi co mam zrobic zeby w navi VW (3BO 035 191 D) zmienic logo startujace VW na logo Seata oraz kolor menu z niebieskiego na czerwony?
    Mam program "Kolumbia" ,ale wogole nie moge go uruchomic poniewaz wyskakuje komunikat "Windows unable to load DLL "cvirte.dll"."
    Nie mam zielonego pojecia o co biega ,a instrukcja mi nic nie mowi bo nie znam niemieckiego.
    Wielkie dzieki dla tego co mi pomoze.
    Pozdrawiam.
  • #15 4921531
    rracy
    Poziom 11  
    Czy ma ktoś sprawdzone spolszczenie do navi MFD? Sztyrlic wstawił spolszczenie, które ja również próbowałem użyć na wszelkie znane mi sposoby i nic!!! Czy ktoś ma poprawną wersję??? Wstawcie na forum!!!
  • #16 4923389
    sztyrlic
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    witam
    nie jastem pewien ale może chodzi o date softu w MFD nie idzie wgrać starszego softu może ktos podpowie
  • #17 4931534
    marco415
    Poziom 11  
    Program NaviEdit do zmiana tlumaczenia menu, zmiana loga startowego nawigacji. Obraz musi byc w formacie .BMP 256 kolorow 320x234
    j.niemiecki
    Uzycie na wlasna odpowiedzialnosc!
    Załączniki:
    • NaviEdit.exe (224 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 4965712
    Picuś
    Poziom 10  
    napiszcie jak mam sprawdzić jakią mam nawigacje czy C czy D bo sie na tym nie znam mama VW transporter t4??? jak mam to sprawdzić
  • #19 4987215
    rracy
    Poziom 11  
    Próbuję znaleźć polskie MENU do Navi MCD ale poza tym, że ktoś tylko wspomina, że widział u kogoś ale żadnych konkretów. Napiszcie proszę jak ktoś coś wie. Z góry dziękuję.
  • #20 4989858
    zal123
    Poziom 1  
    Siemka
    Mam problem mam navi plus w borze. Jest ona po Angielsku czy byście mogli dać taka całą płytę jak mam Blaupunkta (w języku polskim i z mapami polski). PS Ja tego nie rozumiem nie śmiejcie sie
  • #21 4991716
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Mam spolszczenie MENU do navi MFD wersji C i D, jak ktos potrzebuje to zapraszam do Stalowej Woli.
    Pozdr.
  • #22 4993899
    marwyk
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    czy to prawda że po wgraniu teo spolszczenia nie bede miał wyświetlanych komunikatów z nawigacji na tym małym komputerze miedzy wskaźnikiem obrotów a prędkosci?
  • #23 4994714
    Stefanek1
    Poziom 26  
    marwyk napisał:
    czy to prawda że po wgraniu teo spolszczenia nie bede miał wyświetlanych komunikatów z nawigacji na tym małym komputerze miedzy wskaźnikiem obrotów a prędkosci?

Nie prawda, będzie miał komunikaty na FISie, jak przed wgraniem spolszczenia jego MENU.
    Pozdrowienia.
  • #24 4999653
    misieq88
    Poziom 2  
    Witam mam nawigacje MFD wersja A albo B w vw sharan i chcę wgrac spolszczenie tylko mam pytanie czy wgrywał juz ktos i czy się udało i czy nie ma zadnych skutków ubocznych tej operacji. Z góry dzięki za odpowiedź.
  • #25 5009242
    Stefanek1
    Poziom 26  
    misieq88 napisał:
    Witam mam nawigacje MFD wersja A albo B w vw sharan i chcę wgrac spolszczenie tylko mam pytanie czy wgrywał juz ktos i czy się udało i czy nie ma zadnych skutków ubocznych tej operacji. Z góry dzięki za odpowiedź.

Do wersji A i B nie ma spolszczenia MENU, te wersje nawigacji nie są w systemie DX i nie bedą czytać płyt z mapami DX, w tym mapy Polski / CZ.
    Sprzedaj taką navi uczciwie za grosze, bo w Polsce nieprzydatna, dołóż trochę i kup od wersji C w górę.
    Pozdrowienia.
  • #26 5050921
    komar_2
    Poziom 2  
    Szukam polskiego Menu do MFD wersji D ktoś może ma?
  • #27 5052084
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Napisałem wyżej,...ze mam.
  • #28 5052377
    kowalwalcz
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    komar_2 napisał:
    Szukam polskiego Menu do MFD wersji D ktoś może ma?

tez mam, jesli sa chetni pisac na PW
  • #29 5127747
    MarekS6
    Poziom 17  
    Ocena: 63
    Witam wszystkich!!! Parę dni temu nabyłem VW PASSATa z 2003 roku z fabryczną nawigacją RNS MFD w wersji D. Nagrałem płytę z mapami czechy/polska 2007/2008 i jak się okazuje NAVI mi jej nie czyta... U kolegi w Passacie mapa działa. Po za tym koledze urządzenie czyta nawet płyty AUDIO, a u mnie niestety czyta TYLKO i wyłącznie oryginalną płytę z mapą NIEMIEC z roku 2003-2004... Czy ktoś jest mi w stanie w jakikolwiek sposób pomóc??? Dodam że firmware w navi miałem z marca 2003, lecz nie popatrzałem na date oprogramowania dodanego przez mari.30 i je zmieniłem... Firmware mam teraz starszy o 2-3latka ale narazie nie widze różnic...

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
  • #30 5127757
    kowalwalcz
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    MFD sama w sobie nie czyta plyt CD

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji oryginalnego anglojęzycznego firmware do nawigacji VW MFD oraz problemów z wersjami i kompatybilnością oprogramowania i map. Omówiono różne wersje firmware dla MFD: A, B, C, D, G oraz ich funkcje, w tym wersje z TMC i DSP. Wersje A i B nie obsługują spolszczenia ani map DX (w tym Polski), natomiast wersje C, D i G są bardziej zaawansowane i umożliwiają wgrywanie polskiego menu oraz map w systemie DX. Poruszono kwestie czyszczenia lasera w napędzie CD, problemy z odczytem płyt, zabezpieczenia firmware uniemożliwiające odczyt kopii map, a także metody zmiany języka i logo startowego (np. z VW na Seat lub Skodę) poprzez programowanie FLASH lub narzędzia takie jak NaviEdit i Kolumbia. Wspomniano o braku możliwości odtwarzania płyt audio przez MFD bez dodatkowych urządzeń oraz o problemach z kompatybilnością softu i konieczności stosowania odpowiednich wersji firmware do danej wersji sprzętowej. Dyskutowano także o module CAR INTERFACE (prawdopodobnie do zestawu głośnomówiącego) oraz o integracji z wyświetlaczem FIS. Wskazano na dostępność polskiego menu dla wersji C i D, a także na trudności z uzyskaniem oryginalnego firmware do wersji G. Użytkownicy dzielili się linkami do map i firmware, ale często zastrzegali, że oprogramowanie należy wgrywać ostrożnie, aby uniknąć uszkodzeń. Poruszono też temat komunikatów głosowych i ich problemów po zmianie języka licznika. Ogólnie forum stanowi źródło wiedzy o wersjach, kompatybilności i modyfikacjach oprogramowania nawigacji VW MFD oraz powiązanych modeli w Audi, Seacie i Skodzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA